Afdrukken

De intelligente walvis

Hoe intelligent zijn walvissen?

whales_intelligent_1
Foto : Bob Talbot

Kapitein Paul Watson heeft vaak gezegd dat hij denkt dat walvissen veel intelligenter zijn dan mensen. Welk bewijs is hiervoor?

Om hun bewering dat walvissen niet intelligent zijn te ondersteunen, hebben de Japanners slechts één argument. Zij kijken naar de verhouding tussen de hersenen en het lichaam. Dit is dan ook het enige vlak waar mensen beter scoren. Het menselijk brein beslaat in verhouding 2% van het menselijk lichaam. De hersenen van een potvis maken in verhouding maar 0,02% uit van zijn totale lichaam. Maar een groot deel van het lichaam van de walvis is vet, wat geen aansturing vanuit de hersenen nodig heeft en daarmee de verhoudingen vertekend. Desondanks is het duidelijk dat de grootte van de hersenen geen doorslaggevend criterium is. Een kolibrie heeft bijvoorbeeld grotere hersenen in verhouding tot zijn lichaam dan een mens. Dinosaurussen waren bijna zo groot als walvissen en hadden hersenen zo groot als een walnoot.

De grootte van de hersenen zelf is juist bepalend, en de potvis heeft de grootste hersenen van de hele wereld. Ze zijn ongeveer 9000 vierkante centimeter en wegen 7,8 kilo. De hersenen van een orka wegen zo’n 5 kilo.

Dit ter vergelijking met de menselijke hersenen, die 1300 gram wegen en ongeveer 1300 vierkante centimeter groot zijn.
Alle zoogdieren, van muizen tot mensen, hebben drie hersenkwabben, walvisachtige hebben een vierde hersenkwab. De signalen van het neocortex gebied in de hersenen zijn bij walvisachtigen meer uitgesproken dan bij mensen.

In het algemeen zijn de hersenen van een potvis of een orka dus groter en complexer dan de hersenen van een mens.
Maar zij hebben geen technologie. En technologie wordt door mensen gebruikt om het intelligentieniveau te bepalen. We hebben alle wezens zonder technologie afgeschreven als zijnde niet intelligent.

Een paar jaar geleden had kapitein Paul Watson het volgende gesprek met Georg Blitchfield, de voorzitter van de High North Alliance, een lobbygroep voor de walvisjacht..

Blitchfield: "Maar Watson, jij zegt dat walvissen intelligenter zijn dan mensen. Hoe kun je zoiets stoms zeggen? Het is dom, het is belachelijk, het is….”

Kapitein Watson: “Georg, ik meet intelligentie aan het vermogen om in harmonie te leven met de omgeving. Volgens dit criterium zijn walvissen veel intelligenter dan wij.”

Blitchfield: “Dat is een stom criterium. Volgens dat stomme criterium zou je kunnen beweren dat kakkerlakken intelligenter zijn dan mensen.”

Kapitein Watson: “Georg, nu begin je te begrijpen waar ik het over heb.."

Kapitein Watson wilde niet alleen zeggen dat intelligentie relatief is, maar ook dat intelligentie niet kan worden verdeeld in door mensen opgestelde categorieën.

Walvissen zijn zeer sociale wezens en zij hebben een complexe manier van communiceren met elkaar. Dit kun je alleen maar omschrijven als een vorm van taal. Wij begrijpen simpelweg niet met welk doel deze grote hersenen zijn geëvolueerd, maar grote hersenen hebben ze zeker en grote hersenen suggereren dat hier ook een doel en een reden voor is.

 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact