Afdrukken

St. Lucia, St. Vincent & de Grenadines:
Moordenaars van walvissen en dolfijnen

De politici  van deze twee kleine eilandstaten zijn omgekocht door de Japanse visindustrie. Ze vermoorden bultruggen in St. Vincent en slachten grienden in St. Lucia en bestempelen het als “Caraïbischs rundvlees’’. In augustus 2003 werd milieubeschermer Jane Tipson onder mysterieuze omstandigheden vermoord in relatie met haar inspanningen tegen de walvisvaart en het vangen van dolfijnen.

Op de jaarlijkse conferenties van de Internationale Walvisvaartcomissie (IWC), blijven  zes kleine Caraïbische staten tegen de walvisreservaten stemmen en voor het terugdringen van beperkingen op de walvisjacht. Antigua, Grenada, St. Lucia, Dominica, St. Vincent & de Grenadines en St. Kitts-Nevis stemmen elk jaar tegen, al sinds de overheid van Japan bijna tien jaar geleden hun IWC-lidmaatschap voor hen kocht, en daarna $100 miljoen aan “ontwikkelingshulp voor de visserij” doneerde in ruil voor hun steun bij de IWC.

 

SEA SHEPHERD BETRAPTE CARAΪBISCHE WALVISVAARDERS OP HETERDAAD


19 JULI 2001, CASTRIES, ST. LUCIA – Na herhaalde ontkenningen van de autoriteiten van St. Lucia dat er daar walvissen worden vermoord, heeft Sea Shepherd bewijs voor  het tegendeel.

Om 17.00 uur op 19 juli keerde één van de vele boten die van walvisjacht werden verdacht en door Sea Shepherd in de gaten werden gehouden terug naar de haven van Castries. Twee Sea Shepherd oplaasboten onderschepten het schip en fotografeerden het bloedende lichaam van een jonge griend op het dek. De walvis mat minder twee meter en had overduidelijk schotwonden.De opgewonden moordenaar van de walvis bedreigde de Sea Shepherd bemanning met een mes. De dode walvis werd naar de haven getransporteerd naast het Noorse cruiseschip Monarch of the Sea, en veel toeristen hadden volledig zicht op het verminkte lijk van de jonge walvis, wiens bloed het water in stroomde.

Het vermoorden van de walvis was niet gerapporteerd, wat laat zien dat de vissers die op grienden jagen zonder regulaties werken.

“Nu weten we waarom de autoriteiten op St. Lucia de walvisvaart kunnen ontkennen,” zei kapitein Paul Watson.

“Ze hebben ervoor gekozen het onderwerp te negeren en zijn bewust niet op de hoogte van de slachting”.

De walvis werd opengesneden in het zicht van de overheidsgebouwen in Castries.”

St. Lucia stemt met Japan mee tegen alle walvis-conservatiemaatregelen die zijn ingediend bij de Internationale Walvisvaartcomissie (IWC).

Sea Shepherd heeft bewijs gezien in St. Lucia van Japanse invloed. Japan heeft er een visserij-complex gebouwd, miljoenen dollars aan ontwikkelingssubsidies betaald en heeft glasvezelboten verstrekt aan de vissers in ruil voor St. Lucia’s stem in de IWC.

Veel vertegenwoordigers van St. Lucia’s belangrijkste industrie –toerisme - maken zich zorgen over het beeld dat de rest van de wereld zo van dit Caraïbische eiland krijgt.

 “Het oostelijke gedeelte van het Caraïbisch gebied is de sleutel tot het beschermen van walvissen wereldwijd. Het was omdat de Caraïbische naties aan de kant van Japan gingen staan dat het voorstel tot een walvisreservaat in het zuiden van de Stille Oceaan niet door ging in 2000, en jaar na jaar proberen ze Japan te helpen het moratorium op de walvisjacht ongedaan te maken,” zei kapitein Paul Watson.

 

St. Lucia
St. Lucia, één van de Bovenwindse eilanden, ligt in het oosten van het  Caraïbisch gebied, net ten zuiden van Martinique. Het is van vulkanische origine. Een keten van beboste bergen loopt van noord tot zuid en van deze bergen stromen vele stroompjes de vruchtbare valleien in. In 2005 werd de populatie geschat op 166,312.

St. Lucia is een parlementaire democratie binnen de Commonwealth of Nations. Koningin Elizabeth II is het hoofd van de staat en wordt op het eiland vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. Controle van de overheid ligt bij de minister-president en het kabinet.
St. Vincent & de Grenadines.

St. Vincent & The Grenadines
St.Vincent, het grootste eiland van de keten, is 18 mijl (29 km) lang en 11 mijl (18 km) breed and ligt 100 mijl (161 km) ten westen van Barbados. Het eiland is bergachtig en goed bebost. St. Vincent wordt gedomineerd door de vulkaan Mount Soufrière, welke een hoogte heeft van 4,048 ft (1234 m). In 2005 werd de populatie geschat op 117,534.

De belangrijkste eilanden in de Grenadines zijn Bequia, Balliceau, Canouan, Mavreau, Mustique, Isle D’Quatre, Petit Saint Vincent en Union eiland.

St. Vincent en de Grenadines zijn een parlementaire democratie binnen de Commonwealth. Koningin Elizabeth II is het hoofd van de staat en is vertegenwoordigd op het eiland door een gouverneur generaal, een titel met vooral ceremoniële functies. Controle van de overheid rust bij de minister-president en het kabinet.

 

Sea Shepherd –
Acties om de walvissen van St. Lucia & St. Vincent te beschermen

In 2001 patrouilleerde
de Farley Mowat bij St. Lucia en St. Vincenten raakte betrokken bij confrontaties met de autoriteiten in beide naties na het vastleggen en onthullen van het illegaal vermoorden van grienden. In 2003 loofde Sea Shepherd Conservation Society een beloning van $5,000 uit voor informatie die kan leiden tot de arrestatie en veroordeling van Jane Tipson’s moordenaar(s).

 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact