Afdrukken

De Noorse piraten-walvisvloot

In april 2005 zonden de Noren 30 harpoenboten er op uit om 797 dwergvinvissen af te slachten.


Elk jaar doodt Noorwegen bijna 800 dwergvinvissen

De Noorse activiteiten zijn een rechtstreekse schending van het moratorium, ingesteld door de Internationale Walviscommissie (IWC) in 1986, dat de commerciële walvisvangst verbiedt.

Dit jaar werd nog een overtreding begaan. Noorwegen staat toe dat de jacht plaats vindt zonder direct toezicht van een regeringsinspecteur aan boord, die erop toe moet zien dat het doden met een explosieve harpoenpunt op een ethisch verantwoorde manier gebeurt.

 Het walvisvlees wordt geconsumeerd door de Noren, maar het walvisspek (de vetlaag) wordt als waardeloos beschouwd. De Noorse Bond voor de Walvisjacht heeft al honderden tonnen van de spekvoorraden vernietigd. Dit jaar hebben de walvisvaarders de opdracht gekregen om deze vette speklaag in de oceaan te dumpen.
Noorwegen jaagt al sinds 1986 illegaal op walvissen. Dat is het jaar dat de IWC een wereldwijd moratorium op commerciële walvisvangst heeft ingesteld.

Terwijl Japan stiekem doet en zegt walvissen te doden voor 'wetenschappelijk onderzoek', negeren de Noren schaamteloos het verbod en gaan door met de commerciële jacht. Net als Japan hebben zij hun eigen quota jaar na jaar verhoogd.

Helaas hebben de lidstaten van het IWC geweigerd om Noorwegen te straffen. De Verenigde Staten heeft geweigerd het Packwood-Magnuson verdrag en het Pelly Amendement  (reguleringen die de VS de mogelijkheid geven handelsrestricties in te stellen tegen landen die moedwillig tegen internationale conservatiewetten ingaan – red.) tegen Noorwegen te handhaven. Als gevolg hiervan is Noorwegen nu bezig met een illegale massa-slachting van deze intelligente en sociale dieren.

 

Ontmoetingen met de Noorse kustwacht

De Noorse kustwacht aan boord van de torpedojager Andenes trachtte vele uren om de Sea Shepherd bemanning aan boord van de Whales Forever ertoe te bewegen hun campagne tegen de illegale Noorse walvisjacht te staken. De kustwacht probeerde vele tactieken zoals touwen in de schroef van de Whales Forever te laten draaien; afvuren van schoten voor de boeg van de WF (zie op eerste plaatje het schot met rook); het zenden van mannen in een Zodiac om twee dieptebommen in het water te laten vallen onder de WF; en na talloze malen rondjes om het schip  te hebben gedraaid heeft de Andenes de WF uiteindelijk in de boeg geramd.

De volgende foto's zijn genomen vanaf het hoge dek van het 122m lange schip de "Andenes" en laten zien dat deze als een stormram op de 53m lange Whales Forever is ingevaren. De kustwacht probeerde later de schuld bij Sea Shepherd neer te leggen en stelde dat de WF hen geramd had. Dit is een lachertje gezien de veel hogere snelheid die de Andenes kan bereiken. De Noorse regering heeft nooit een officiële aanklacht ingediend.

 

 

Sea Shepherd – Acties om de walvissen van Noorwegen te redden

In 1992 liet onze bemanning de piratenwalvisvaarder Nybraena zinken aan de kade in de Lofoten eilanden. In 1994 joegen we de piratenwalvisvaarder Senet naar de kelder in Zuid-Noorwegen. In 1994 verstoorde het Sea Shepherd schip Whales Forever ook de walvisjacht van die zomer en raakte betrokken bij een confrontatie met de Noorse marine. Het marineschip Andenes ramde de Whales Forever, vuurde op haar en liet dieptebommen afgaan. Desondanks wist het schip te ontkomen.

 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact