Afdrukken

Zeehonden rond de wereld

flag_norway_sm

Eco-toerisme is een nieuwe tak van industrie in Noorwegen.
flag_sweden Zweden lanceert jaarlijkse zeehondenjacht

flag_norway_sm2Eco-toerisme is een nieuwe tak van industrie in Noorwegen.

15 oktober 2004

Er bestaan al vakantiepakketten voor al die zieke geesten wier handen jeuken om iets te vermoorden of een dier te zien kermen en kronkelen van pijn en wanhoop.

Het nieuwste in deze wrede onderneming is een uniek pakket dat wordt gepromoot door de Noorse toerismebedrijf NorSafari.

Dit bedrijf heeft deze maand laten zien dat het een ongelofelijke fantasie heeft als het gaat om het vinden van nieuwe manieren om winst te maken met het exploiteren van wreedheid en ecologische vernielzucht.
Het nieuwste is het doden van zeehonden voor je plezier.

Voor 1400 Noorse Kronen of ongeveer 250 dollar per dag kunnen mensen met een sadistische aanleg zich met een gids op de Noordpool wagen en op zeehonden schieten.

Je kan een geweer of een knuppel gebruiken. Knuppels zijn beter voor jonge zeehonden en geweren zijn voor hen die bang zijn voor een eventuele aanval van de moederzeehond.

Je kan vier dagen schietend los gaan voor 1400 dollar. Voor 500 dollar per extra moord, kan je meer zeehonden om zeep helpen.

Het bedrijf beroept zich er trots op dat ze ervoor zorgen dat "je jacht niet snel vergeten zal worden".

De Noorse minister voor visserij Svein Ludvigsen heeft gezegd dat het besluit om toeristen deel te laten nemen aan de slachting "een groot succes" zou kunnen zijn.

De quota's die zijn gesteld aan het aantal dieren dat gedood mag worden, zijn niet gehaald de afgelopen jaren en Ludvigsen zei dat het "de balans zou herstellen" tussen vis en zeehonden langs de Noorse kustlijn.

Deze politici weten hoe ze het publiek moeten bespelen. Stel je voor zeehonden te doden voor je plezier en uit winstbejag om "de balans in het eco-systeem te herstellen". Wie zou dat kunnen bedenken? Misschien gelooft hij het zelf wel.

Deze zet is niet door alle Noorse politici met enthousiasme begroet. In Oslo zei Eirik Bergesen, een informatieadviseur voor het Noorse ministerie van buitenlandse zaken: "Dit is absoluut niet het beeld waarmee we geassocieerd willen worden".

Hij zou niet verrast hoeven zijn. Toeristen kunnen nu al walvissen zien op de Lofoten eilanden om vervolgens walvisvlees voorgeschoteld krijgen, nadat ze de dieren in het wild hebben gezien.

Op de Deense Faeroe eilanden kunnen toeristen in kleine boten de slachting van grienden, een soort dolfijnen, zien en fotograferen. Het is zo'n excessief, bloederig spektakel dat zelfs de Romeinen geshockeerd zouden zijn. En op IJsland kunnen mensen papegaaiduikers vangen als die van zee terugkomen om hun jongen te voeden, om ze 's avonds voorgeschoteld te krijgen terwijl de jongen op de rotsen sterven van de honger. 

Is er geen grens aan de wreedheid van het menselijk wezen? Waarschijnlijk niet.

Dit is een bericht dat werd achtergelaten op de website van Derek Gillard, waar commentaar op het nieuws wordt gegeven:

Beste Pete en Sue,

We hebben het fantastisch in Noorwegen. Het hotel is uitstekend en het is een prachtig land.

Ik begrijp niet waarom we dit niet eerder hebben gedaan. Wat ons dit jaar hier heeft gebracht, was de kans om op zeehonden te jagen. Weet je nog dat Tim je die NorSafari website liet zien? We hebben 8,200 kronen (650 Britse ponden) betaald voor vier dagen. Voor dat bedrag krijg je accommodatie, maaltijden en ze garanderen twee zeehondenbaby’s. Er zijn ervaren jagers bij die laten zien hoe je het moet doen en hoe je de dieren moet snijden.

Tim was een beetje teleurgesteld dat we ze niet dood mochten knuppelen, zoals de professionals. Op deze reis moet je het doen met een geweer. Het doden van een babyzeehond is echt heel leuk en ontzettend makkelijk –ze zijn zo weerloos dat zelfs ik ze kan doodschieten!

We zien jullie wel weer als we terug zijn.

Barbara en Tim.

Mark Twain heeft ons ooit beschreven als "het gedoemde menselijke ras". Hij was een uitstekende kenner van de menselijke aard.


flag_sweden_sm2Zweden lanceert jaarlijkse zeehondenjacht

Zweden is deel uit gaan maken van een kleine groep barbaarse landen die doorgaan met het jagen op zeehonden. In april maakten de Zweden bekend dat ze per direct de jacht zouden openen op 179 Baltische grijze zeehonden, waarmee een einde kwam aan een vijfentwintigjarig verbod op zeehondenjacht. Dit is de eerste stap in het openen van de strijd tegen deze zeehonden.

sweden_greyseals

De Zweedse bevolking gelooft blijkbaar in de leugen dat deze zeehonden moeten worden gedood om vissen te beschermen. Wederom dienen zeehonden als zondebok voor de hebzucht van corporatieve overbevissing.

Par Odin Lothman, bemanningslid van Sea Shepherd, heeft een Sea Shepherd groep voor de Baltische Zee gevormd en is bezig om fondsen te werven voor een patrouilleboot.

Een van de prioriteiten van onze Baltische Sea Shepherd is het beschermen van zeehonden en vissen in de Baltische zee.

Van Correspondenten in Stockholm

16 april 2004

Zweden begint morgen zijn jaarlijkse zeehondenjacht in de Baltische Zee waarbij een totaal van 170 grijze zeehonden zullen worden afgemaakt, heeft de Zweedse instantie voor milieubescherming gezegd. 

De instantie zei dat er naar schatting 16000 zeehonden in de Baltische Zee zijn.

De jacht is toegestaan langs de Zweedse kust om bij te dragen aan het terugdringen van de 50 miljoen Zweedse kronen (8.88 miljoen dollar) aan schade die de zeehonden jaarlijks toebrengen aan de visserij.
De jacht op de dieren wordt alleen vanaf het land toegestaan, niet vanaf boten.

Naast het afmaken van de dieren zullen de regio’s langs de kust 18 miljoen Zweedse kronen aan subsidie ontvangen om bij te dragen aan het voorkomen van schade aan de visserij, zoals met het ontwikkelen van “zeehonden-bestendige” visserij-werktuigen en methoden, zei de instantie.

 

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy Policy     |     Copyright     |     Contact