Sea Shepherd Nieuwsrss_icon_20

Afdrukken
maandag, 08 oktober 2012 23:47

Duits staatsburger gearresteerd in Taiji

Wordt waarschijnlijk 48 uur vastgehouden

Nils GreskewitzNils Greskewitz
Archieffoto

Taiji, Japan, 8 oktober 2012 – De politie in Taiji, Japan, heeft Nils Greskewitz, een 26-jarige man met de Duitse nationaliteit, aangehouden. Nils heeft een standbeeld van een harpoenier bij het walvismuseum in Taiji beklommen. Hoewel het niet zijn bedoeling was om vernielingen aan te brengen werd het standbeeld hierbij beschadigd.

De politie verklaarde dat Greskewitz op zijn minst voor nog eens 48 uur vastgehouden zal worden, terwijl zij de zaak verder onderzoekt en de officier van justitie beslist of er een klacht wordt ingediend of niet. Volgens Japans recht kan iemand tot 23 dagen worden vastgehouden zonder een aanklacht.

Greskewitz was in Taiji om deel te nemen aan Sea Shepherd’s Cove Guardian campagne. Deze campagne heeft als doel het doden van dolfijnen in de baai van het dorp, de zogenaamde “Cove” te stoppen. Dit wil Sea Shepherd bereiken door de slachtingen de documenteren en wereldwijd bekend te maken. Sea Shepherd zal er alles aan doen om een eind te maken aan de slachtingen, maar heeft aan de lokale autoriteiten beloofd dat haar vrijwilligers de lokale wetten en regels respecteren.

“Sea Shepherd keurt het beschadigen van eigendommen in Taiji of elders in Japan af”, aldus de oprichter en president van de organisatie, kapitein Paul Watson. “De richtlijnen voor de Cove Guardians zijn duidelijk. Bij alle activiteiten respecteren we de Japanse wet. Dat was de overeenkomst die we in 2003 met Japan sloten en daar houden we ons aan”.

Greskewitz handelde op eigen houtje toen hij het standbeeld beklom. Hij was op dat moment niet bezig met activiteiten gelinkt aan de Cove Guardian-campagne van Sea Shepherd. Omdat Greskewitz uit eigen beweging handelde en daarbij materiële schade heeft veroorzaakt, heeft Sea Shepherd hem ontheven uit zijn rol als Cove Guardian. De organisatie zal dan ook niet tussenkomen in eventuele schadevergoedingen of juridische kosten die Greskewitz mogelijk moet betalen.

Sea Shepherd Conservation Society betreurt dat het beeld door een Cove Guardian-vrijwilliger beschadigd werd en heeft inmiddels passende maatregelen genomen tegen de vrijwilliger door hem te weren uit de campagne.

Sea Shepherd voorziet rechtsbijstand aan elke Cove Guardian die zonder reden wordt gearresteerd, zoals we dat deden voor Erwin Vermeulen vorig jaar, toen de politie hem onterecht beschuldigde van mishandeling. Hij werd later door een Japanse rechter vrijgesproken.

Hoewel we begrip kunnen opbrengen voor de situatie waarin Greskewitz zichzelf heeft geplaatst, heeft Sea Shepherd het aan alle vrijwilligers zeer duidelijk gemaakt dat de organisatie illegale activiteiten in Japan niet kan en niet wil ondersteunen, zelfs al gebeurden deze per ongeluk.

“De Cove Guardians van Sea Shepherd blijven de internationale schijnwerpers richten op de wreedheden die in Taiji plaatsvinden”, zei Melissa Seghal, leider van de Cove Guardians. “We zijn vrijwilligers ter plekke die de gruwelijke dolfijnslachting documenteren en aan de kaak stellen, maar we blijven ons houden aan de Japanse wetten. De Japanse barbarij in Taiji is een schande voor de natie”, voegde Sehgal er nog aan toe.

Het Duitse consulaat werd over de aanhouding ingelicht. Sea Shepherd verwacht de eerste 48 uur geen updates over deze zaak en kan er op dit moment dan ook geen verder commentaar op geven.

Cove Guardians
Bezoek onze
Cove Guardians
website voor meer informatie.
 

Sea Shepherd Conservation Society welcomes your support. To learn how to
support our conservation work, please visit our donation page.

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy     |     Copyricht     |     Contact