Sea Shepherd Nieuwsrss_icon_20

Afdrukken
maandag, 05 maart 2012 20:13

De nachtelijke aanval van de Yushins

A crew member of the Bob Barker watches as one of the Yushins tries to prop-foul the Sea Shepherd vessel. Photo: Carolina A. CastroEen bemanningslid van de Bob Barker kijkt toe terwijl een van de Yushins probeert de schroef van het schip van Sea Shepherd onklaar te maken.
Foto: Carolina A. Castro

Terwijl de Bob Barker de vluchtende Nisshin Maru naderde, het drijvende Japanse slachthuis dat illegaal jaagt op walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, keerden twee harpoenschepen om, de Yushin Maru Nr. 2 en Yushin Maru Nr. 3. Ze gingen recht op de Bob Barker af, het Sea Shepherd schip dat onder bevel staat van de Zweedse kapitein Peter Hammarstedt.

De duisternis viel snel in en het begon te sneeuwen toen de twee harpoenschepen gevaarlijk voor de boeg van de Bob Barker langs begonnen te varen in een wanhopige poging de Bob Barker te laten stoppen met haar achtervolging van de Nisshin Maru. Ze sleepten 300 meter lange dikke kabels met zich mee om de schroef van de Bob Barker onklaar te maken.

De harpoenschepen richtten hun schijnwerpers op de brug van de Bob Barker om de bemanning te verblinden. Maar ze stopten daarmee toen de bemanning van de Bob Barker terugsloeg met lasers. Er werden lichtkogels afgevuurd en boze radioberichten uitgewisseld in het Japans en Engels.

De Yushin harpoenschepen zetten illegaal hun lichten uit tijdens de incidenten, wat bijdroeg aan het gevaar van hun roekeloze manoeuvre.

De Yushins, veel sneller en wendbaarder dan de Bob Barker, zaten de bemanning van Sea Shepherd urenlang van dichtbij op de huid om te voorkomen dat de Bob Barker de Nisshin Maru zou achtervolgen.

Kapitein Peter Hammarstedt (27 jaar), een veteraan van vele Sea Shepherd campagnes, ontweek behendig de lijnen terwijl hij de Nisshin Maru onder druk bleef zetten.

Niemand op de betrokken schepen raakte gewond. De Bob Barker blijft de Nisshin Maru achtervolgen, en heeft hun illegale walvisjacht totaal ontwricht.

Met nog slechts een paar weken te gaan in het walvisseizoen zijn de Japanners nog steeds vastbesloten om zoveel mogelijk walvissen te doden. De bemanning van Sea Shepherd is net zo vastberaden om hen te stoppen.

“De Bob Barker bevindt zich op 1600 mijl ten zuiden van Tasmanië,” zei kapitein Paul Watson aan boord van de Steve Irwin, die op dit moment de Straat Bass nadert en binnen vierentwintig uur in Melbourne aankomt. “Kapitein Hammarstedt en zijn bemanning nemen het dapper op tegen de gehele walvisvloot en houden hen op de vlucht. Dit is zonder twijfel een zeer gevaarlijke conflict, maar er bestaat ook geen twijfel over het feit dat het zeer effectief is. Het moordquotum van de Japanse walvisvloot zal dit seizoen sterk worden teruggeschroefd. We zijn er klaar voor om volgend seizoen weer terug te keren, als ze besluiten om hun illegale slachting van walvissen in de Australische territoriale wateren en de Australische Economische Exclusieve Zone voort te zetten.”

De Steve Irwin werd gedwongen terug te keren door een gebrek aan brandstof. De Bob Barker kon bijtanken in Wellington, Nieuw-Zeeland, en kan de Japanse vloot blijven achtervolgen tot ver in april als dat nodig mocht zijn. Het walvisseizoen sluit binnen enkele weken als gevolg van de komst van de extreme Antarctische winterse omstandigheden.

De Bob Barker weerstaat een gevaarlijke nachtelijke aanval van de Japanse walvisvloot

The Yushin crosses the bow of the Bob Barker with a 300 meter trailing line in an attempt to prop foul the Bob Barker. Photo: Carolina A. CastroDe Yushin kruist de boeg van de Bob Barker met een 300 meter lange lijn achter zich in een poging om de propeller van de Bob Barker onklaar te maken.
Foto: Carolina A. Castro
The Yushin Maru No. 2 trails a line in an attempt to prop-foul the Bob Barker. Photo: Carolina A. CastroDe Yushin Maru Nr. 2 sleept een lijn in een poging om de propeller van de Bob Barker onklaar te maken.
Foto: Carolina A. Castro
Divine Wind
Bezoek onze
Operatie Divine Wind
website voor meer informatie over onze
"2011-12 Antarctic Whale Defense" Campagne
 

Sea Shepherd Conservation Society welcomes your support. To learn how to
support our conservation work, please visit our donation page.

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy     |     Copyricht     |     Contact