Sea Shepherd Nieuwsrss_icon_20

Afdrukken
zondag, 12 juni 2011 10:13

Strijd om de tonijn voor de Barbaarse Kustvideo

Sea Shepherd Delta pursued by irate group of fishermen while being hosed by water cannon. Photo: Libby MillerSea Shepherd Delta achtervolgd door groep uitzinnige vissers terwijl ze met een waterkanon worden bespoten.
Foto: Libby Miller
Sea Shepherd’s Operatie Blue Rage 2011 heeft de Tunesische vissers bij de Melita bank zonder twijfel kwaad gemaakt. De vissers bevinden zich ongeveer 70 zeemijlen voor de Libische kust en 20 zeemijlen binnen het door de NAVO afgeschermde luchtruim.

Om 06.00 uur naderden de Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Brigitte Bardot een aantal in Tunesië geregistreerde sleepnetboten om te kijken naar hun activiteiten.

De Sea Shepherd Conservation Society speurt alleen maar naar illegale visserij.

“Wij zijn hier niet om te protesteren tegen de legale visvangst, wij zijn hier om de illegale visvangst te stoppen. Diegenen die zich aan de wet houden hoeven zich dus geen zorgen te maken over onze aanwezigheid in deze wateren” zei kapitein Paul Watson.

Het werd al snel duidelijk dat de zeven vaartuigen en de twee drijvende tonijnenkooien verdacht waren. De houding van de vissers was vijandig en ze weigerden aan te geven of zij een ICCAT-inspecteur aan boord hadden (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas). Bovendien weigerden zij hun kooien te laten inspecteren.

Om 09.20 uur meldde één van de vissersboten aan de Franse marine dat Sea Shepherd hen aanviel en hun netten doorsneed. Dit was een grove leugen.

Angry fisherman shows metal link before hurling it at the Delta. Photo: Libby MillerBoze visser laat metalen schakel zien alvorens deze naar de Delta te gooien.
Foto: Libby Miller
Om 09.25 uur kwam de Tunesische sleepnetboot Tapus dicht langs de Steve Irwin varen en de bemanning begon stenen en ijzeren kettingschakels naar de bemanning aan dek van de Steve Irwin te gooien. De bemanning van Sea Shepherd heeft dit meteen beantwoord met het gooien van flessen ranzige boter om hen af te weren.

De opblaasbare Delta van Sea Shepherd probeerde een tonijnenkooi te onderzoeken maar werd door twee kleine boten aangevallen die de bemanning van Sea Shepherd bekogelden met metalen voorwerpen.

Om 09.40 uur vloog een Frans jachtvliegtuig van de marine verschillende keren over om poolshoogte te nemen van de situatie.
Om 11.30 uur voegde een achtste sleepnetboot zich bij de vloot van zeven. Alle vaartuigen voerden de Tunesische vlag. Zij vroegen de Franse marine om bescherming.

Sea Shepherd blijft bij deze schepen tot er een ICCAT-inspecteur gevonden wordt die met hen kan communiceren. Regelgeving eist dat deze schepen een ICCAT-inspecteur aan boord hebben. Wij hebben nog geen antwoord gekregen op onze vraag om met een ICCAT-inspecteur te mogen spreken zodat er kan uitgemaakt worden of deze boten legaal vissen.

Tuna Battle off the Barbary Coast

alt=""

Video credit: Sea Shepherd (2:06)

 

Sea Shepherd Conservation Society welcomes your support. To learn how to
support our conservation work, please visit our donation page.

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy     |     Copyricht     |     Contact