Sea Shepherd Nieuwsrss_icon_20

Afdrukken
maandag, 12 juli 2010 00:00

Operatie Black Water zegeviert in Cuba voor het leven in zee

 

Veldverslag door Daniel Vairo, directeur van Instituto Sea Shepherd Brasil.

news 100712 1 5 operation black water sml
Kaart van de Warme Golfstroom
in de Golf van Mexico.
Klik erop om te vergroten

In de afgelopen week heeft een team van het Instituto Sea Shepherd Brasil (ISSB), bestaande uit reddingswerkers voor met olie besmeurde dieren, aan de noordkust van Cuba campagne gevoerd, om informatie over de olieramp uit te wisselen met locale gemeenschapsleiders en academici.

Wat bedoeld was als openlijke samenwerking tussen de onafhankelijke Zuid Amerikaanse afdeling van de Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) en Cubaanse organisaties, werd uiteindelijk een soort geheime operatie. Dat was het gevolg van de beperkingen, die het Castro-regime had  opgelegd met betrekking tot het olielek in de Golf van Mexico.

Pas op de dag dat ons team naar Havana vertrok hoorden we dat het verzoek van ISSB om te mogen samenwerken met Cubaanse organisaties door het Ministerie van Natuur- en Milieu was afgewezen. Maar men zegt niet voor niets dat op komen draven al 90% van het succes is.

Tijdens één van de bijeenkomsten laat Wendell Estol van ISSB Cubaanse gelijkgezinden kennis maken met Sea Shepherd. Gezien het verbod op informatie-uitwisseling over het olielek in de Golf van Mexico, vonden de bijeenkomsten plaats bij de gemeenschapsleiders thuis, buiten het publieke oog.

Ik denk dat de sfeer waarin de gebeurtenissen op Cuba plaatsvonden het best wordt weergegeven door wat  iemand, wiens naam ik hier niet zal noemen, tegen mij zei :

 “Ik wil helpen, niet als vertegenwoordiger van de organisatie waarvoor ik werk, maar als individu. Ik ben bang voor treiterijen of zelfs politieke vervolging, maar ik wil het doen voor de dieren.”

Door dit  universele verlangen dat elk politiek systeem overstijgt, vonden er van 5 tot 9 juli ontmoetingen plaats tussen leden van het Instituto Sea Shepherd Brasil, het Centro de Investigaciones Marinas (CIM) van de Universiteit van Havanna, het Instituto de Oceanologia, de Cubaanse non-gouvernementele organisatie ProNaturaleza en gemeenschapsleiders uit het traditionele vissersplaatsje Cojimar. Ervaringen werden uitgewisseld met betrekking tot het mobiliseren en trainen van kustbewoners, gericht op het behoud en herstel van ecologische systemen en dieren die door olierampen bedreigd worden.

Het initiatief van ISSB om een team van zeer ervaren reddingswerkers voor met olie besmeurde dieren naar Havana te vliegen kwam tot stand nadat bekend werd dat de lekkende olie uit de bron van British Petroleum de warme Golfstroom in de Golf van Mexico had bereikt en de noordkust van Cuba bedreigde. Cuba huisvest een schitterende natuurlijke omgeving, bestaande uit twee werelderfgoedlocaties, acht biosfeerreservaten en het grootste en best bewaarde moerasgebied op de Caribische Eilanden.

Het overleg, waaraan 15 vertegenwoordigers van bovengenoemde organisaties deelnamen, duurde 20 uur. De uitgewisselde kennis was voor alle betrokkenen waardevol, maar de bijdragen van het Instituto Sea Shepherd Brasil waren uniek voor de Cubaanse deelnemers.

De Cubaanse organisaties deelden hun kennis omtrent het verwijderen van vervuild materiaal en het maken van rampenplannen – alle training op dit gebied ontvingen ze van Hugo Chavez’s Petróleos de Venezuela, SA (PDVSA). Geen van hen had echter ooit de beschikking gehad over informatie betreffende het redden en behandelen van met olie besmeurde dieren. En dat is nu juist de specialiteit van ISSB.

De Cubaanse deelnemers ontvingen gedetailleerde protocollen en kregen demonstraties van de reddingswerkers van ISSB. Verscheidene onderwerpen kwamen aan bod, zoals veiligheidsoverwegingen met betrekking tot de reddingsteams en de dieren, wat te doen bij een stranding of hulpoperatie en welke eerste hulp kan worden geboden aan de dieren. De deelnemers kunnen de nieuw opgedane kennis en de geleerde technieken nu verder verspreiden in hun gemeenschap. Ook kunnen ze zelf nieuwe protocollen ontwikkelen voor het effectief redden en behandelen van met olie besmeurde dieren.

Het doel van ISSB is bereikt: Sea Shepherd heeft haar sporen nagelaten in Cuba en de mensen daar zijn nu meer dan voorheen in staat doeltreffend te handelen bij het redden van dieren die het slachtoffer zijn geworden van het olielek in de Golf van Mexico. Maar nog belangrijker is dat we hebben geholpen om kennis te democratiseren en uit te wisselen.

Kennis waar iedereen toegang toe zou moeten hebben en die ons moet helpen onszelf en het leven in zee te verdedigen en te beschermen tegen de ellendige gevolgen van olierampen.

Eerste vrijwilligersnetwerk

Instituto Sea Shepherd Brasil werkt sinds 1999 samen met technisch specialisten van overheidsinstellingen en non-gouvernementele organisaties, universiteiten en traditionele vissersgemeenschappen om het First Volunteer Network in het leven te roepen, dat in staat is actie te ondernemen en met olie besmeurde dieren te redden. In 11 jaar tijd heeft ISSB drieduizend vrijwilligers, verspreid over 11 Braziliaanse kuststaten, getraind. Talloze organisaties zijn door de non-gouvernementele organisatie uitgerust met reddingsapparatuur om met olie besmeurde dieren te kunnen redden. De protocollen van het Instituto Sea Shepherd Brasil zijn gebaseerd op trainingen en protocollen, gegeven door Californië’s Oiled Wildlife Care Network, het International Bird Rescue Research Center en het Texas Marine Mammal Stranding Network.

In 2000 heeft ISSB meegeholpen aan schoonmaakwerkzaamheden in de Guanabara Bay, die was vervuild door het weglekken van meer dan 2.500 ton olie van Petrobas. De non-gouvernementele organisatie was hierbij verantwoordelijk voor het opstellen van een plan om dolfijnen te redden in geval van een olieramp in de Guanabara Bay van Rio de Janeiro. In 2002 ontvingen het Galapagos National Park en het Ministerie van Natuurbeheer in Costa Rica experts van ISSB om het trainingsprogramma “Hoe red je met olie besmeurde zeedieren“ te doorlopen.

Het  initiatief van het Instituto Sea Shepherd Brasil blijft uniek en heeft over de hele wereld positieve reacties opgeroepen. Het spoort locale gemeenschappen en vrijwilligers aan om daadwerkelijk deel te nemen aan de bescherming van het leven in zee. Het  trainingsprogramma “Hoe red je met olie besmeurde zeedieren“ is het enige project, dat geselecteerd was voor de tweede Tunza jeugdconferentie in Bangalore, India in oktober 2005. Deze conferentie maakt deel uit van het United Nations Environment Programme (UNEP) van de Verenigde Naties.

news 100712 1 1 operation black water
Tijdens één van de bijeenkomsten laat  Wendell Estol van ISSB Cubaanse gelijkgezinden kennis maken met Sea Shepherd. Gezien het verbod op informatie-uitwisseling over het olielek in de Golf van Mexico, vonden de bijeenkomsten plaats bij de gemeenschapsleiders thuis, buiten het publieke oog.
news 100712 1 7 operation black water
Van links naar rechts, Handy Acosta, Wendell Estol en Angel Valdez. De vertegenwoordigers van de Cubaanse non-gouvernementele organisatie ProNaturaleza, die samen met de federale overheid op het hele eiland werkzaam is, waren een onmisbare steun voor Wendell en het ISSB team tijdens de campagne op Cuba.
news 100712 1 3 operation black water
Sebastian Diano  hier met een militaire pet van Che Guevara op, maakt zich klaar voor zijn werkdag. Diano komt uit Uruguay en maakt deel uit van het ISSB team.
news 100712 1 8 operation black water
Parkwachters in Galapagos krijgen in 2002 de ISSB training “Hoe red je met olie besmeurde zeedieren”.

Alle rechten betreffende de foto´s zijn voorbehouden aan Instituto Sea Shepherd Brasil

 

Sea Shepherd Conservation Society welcomes your support. To learn how to
support our conservation work, please visit our donation page.

Sea Shepherd Nederland
Postbus 58055 -- 1040 HB Amsterdam
Info@seashepherd.nl -- Tel. Nr. +31 06 1259 3445
Kvk – nr. : 41158702

All contents copyright ©2012 Sea Shepherd Conservation Society
Hosting and other web services donated by EStreet
Sea Shepherd Belgium vzw
Postbus 65 - 1840 Londerzeel België
Info@seashepherd.be

Home     |     Site Map     |     Privacy     |     Copyricht     |     Contact