Sea Shepherd onderschept Japanse stropersvloot met dode walvis in Australisch reservaat

14 januari 2017

Sea Shepherd onderschept Japanse stropersvloot met dode walvis in Australisch reservaat

First dead Antarctic minke whale to be documented since the ICJ ruling against Japanese whale poachers Eerste gedocumenteerde dode Antarctische dwergvinvis sinds de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof tegen de Japanse walvisstropers.

Na vijf weken te hebben gepatrouilleerd in de Zuidelijke Oceaan, heeft Sea Shepherd het fabrieksschip van de Japanse walvisstropers gelokaliseerd in het Australische walvisreservaat. Er lag een dode dwergvinvis op het slachtdek. Het gaat om de eerste gedocumenteerde dode walvis sinds het Internationale Gerechtshof in 2014 zich heeft uitgesproken tegen de Japanse walvisjacht in de wateren bij Antarctica.

De Nisshin Maru werd om 12.34uur plaatselijke tijd gesignaleerd vanuit de helikopter van het Sea Shepherd schip Steve Irwin binnen het Australische walvisreservaat. Toen de helikopter naderde, probeerden de bemanningsleden van de Nisshin Maru de geslachte walvis te verbergen onder een dekzeil, terwijl op de harpoenschepen Yushin Maru en Yushin Maru 2 de harpoenen snel werden afgedekt.

“De walvisslachters van de Nisshin Maruwerden op heterdaad betrapt, terwijl zij walvissen aan het slachten waren in het Australische walvisreservaat”, aldus kapitein Adam Meyerson van de Ocean Warrior, het nieuwste patrouilleschip van Sea Shepherd. “De Steve Irwin heeft hun illegale operaties stilgelegd en betrapte hen erop dat zij het bewijsmateriaal probeerden te verbergen.”

Dit is de eerste fotografische documentatie van de Japanse walvisvloot die walvissen vangt, sinds het Internationale Gerechtshof in 2014 heeft bepaald dat het Japanse walvisprogramma illegaal is en het Australische Federale Hof heeft uitgesproken dat de Japanse walvisindustrie in strijd met deze uitspraak handelt door beschermde walvissen in het Australische walvisreservaat te doden. Sea Shepherd ontdekte het fabrieksschip en de slachting van een walvis op de dag nadat de Japanse Premier Shinzo Abe in Australië was voor een officieel staatsbezoek.

Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië verklaarde: “Het gebrek aan actie door de regering van Turnbull, terwijl er in Australische wateren walvissen worden gedood een dag na het staatsbezoek van de Japanse premier aan Australië, toont aan dat de regering geen ruggengraat heeft als het gaat om het uitvoeren van de wensen van de Australische bevolking, te weten het beschermen van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.”

De helikopter van Sea Shepherd heeft de positie van de walvisvloot doorgegeven aan de Steve Irwin die nu op koers ligt om het fabrieksschip te onderscheppen. Er zullen vandaag geen walvissen meer worden gedood.

“Het feit dat de Japanse bemanningsleden de harpoenen en de dode dwergvinvis op het dek afdekten, bewijst dat zij weten dat zij in overtreding zijn”, aldus kapitein Wyanda Lublink van de Steve Irwin. “Zij weten dat zij zowel de uitspraak van het Internationale Gerechtshof als van het Australische Federale Hof schenden. Hoe kan de Australische regering deze activiteiten negeren als een meerderheid van de Australische bevolking de walvisjacht afwijst?”

Protected Antarctic minke whale about to be dismembered on the deck of the factory whaling ship, Nisshin MaruBeschermde Antarctische dwergvinvis op het dek van het fabrieksschip Nisshin Maru.

Crew of the Yushin Maru scramble to cover their harpoonBemanning van de Yushin Maru bezig met het afdekken van het harpoen kanon.

Japanese whalers cover their crimes with a mock body bagJapanse walvisjagers dekken hun illegale vangst af met een dekzeil.

Operation Nemesis
Bezoek 
Operation Nemesis
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: