Weer grienden afgeslacht op de Faeröer Eilanden

26 augustus 2016

Weer grienden afgeslacht op de Faeröer Eilanden

Pilot whale slaughtered at the Hvannasund grind. Photo: Axe ZaalPilot whale slaughtered at the Hvannasund grind. 

Voor de derde maal dit jaar zijn er grienden afgeslacht aan de kusten van de Deense Faeröer Eilanden. De beproeving begon vrijdagochtend vroeg toen er een school van 40 grienden werd gezien nabij Skálatoftir, op het eiland Borðoy, en werd gemeld aan de lokale autoriteiten. De school werd door 12 Faeröerse boten richting Hvannasund gedreven om vervolgens te worden afgeslacht.

Ondanks dat het grootste gedeelte van de school wist te ontsnappen, hebben de Faeröerse media de dood van 9 grienden bevestigd. De dieren werden gedwongen tot stranden en kregen stompe haken in hun blaasgaten geslagen zodat ze het zand op konden worden getrokken alwaar lokalen hun ruggengraat op wrede wijze doorsneden; een zeer stressvolle, langzame en gruwelijke dood.

“Ook al beweren de jagers dat hun dood snel was, dan nog kan de jacht van begin tot eind uren duren. Dit is een lang en stressvol proces voor de walvisachtigen, die vervolgens worden afgeslacht” aldus de campagneleider van  Operation Bloody Fjords, Geert Vons.

In totaal zijn er 28 Sea Shepherd vrijwilligers gearresteerd op de Faeröer Eilanden gedurende de Pilot Whale Defense Campaigns van 2014 en 2015. Velen van hen werden direct na de arrestatie uitgezet vanwege het ‘criminele’ verdedigen van grienden.

Gedurende deze periode hebben de Faeröerse en de Deense autoriteiten 4 kleinere schepen van Sea Shepherd ingenomen, en Sea Shepherd kapitein Jessie Treverton gearresteerd op basis van het ‘lastig vallen’ van dolfijnen, tijdens het wegdrijven van de dieren van de moordstranden. Eerder deze maand keerde kapitein Treverton door terug naar de Faeröer Eilanden om een datum voor haar rechtszaak af te dwingen en haar ingenomen schip, de MV Spitfire, op te eisen.

Sea Shepherd strijdt al sinds 1983 tegen de grindadráp. De 2016 campagne ter bescherming van de grienden, Operation Bloody Fjords, zal het opnemen tegen de Faeröerse en Deense wetten en regels die deze achterhaalde traditie blijven aanmoedigen.

Grind Sandavag. Photo: vp.foPhoto: vp.fo

Pilot whale slaughtered at the Hvannasund grind. Photo: Axe Zaal

Pilot whales slaughtered at the Hvannasund grind. Photo: Axe Zaal

Pilot whale slaughtered at the Hvannasund grind. Photo: Axe Zaal

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: