Sea Shepherd bereidt juridische stappen voor tegen Denemarken

27 juli 2016

Sea Shepherd bereidt juridische stappen voor tegen Denemarken terwijl er wederom bloed wordt vergoten aan de kust van de Faeröer Eilanden

Er is wederom bloed vergoten aan de kusten van de Deense Faeröer Eilanden tijdens de tweede grind van dit jaar, op hetzelfde strand waar vorige maand 43 grienden zijn afgeslacht.

Op 26 juli werd er ‘s middags rond vier uur een groep van 200 grienden gespot bij het eiland Viðoy, waarna ze door 25 boten ruim twee uur lang werd achtervolgd en het strand van Hvannasund op werd gejaagd. Hier zijn 120 grienden afgeslacht. Hvannasund is één van de 23 “goedgekeurde moordstranden” van de Faeröer Eilanden, waar het de lokale bevolking dus is toegestaan om grienden en dolfijnen op brute wijze te doden.

“De jacht op grienden is illegaal. Het is illegaal in Europa, het is illegaal in Denemarken, en derhalve ook op de Faeröer Eilanden. Deense autoriteiten melden dat het aan de Faeröer Eilanden is of ze stoppen met deze jacht of niet, maar dat is niet waar”, aldus Liesbeth Zegveld, advocaat van Sea Shepherd. “De Faeröer Eilanden zijn Deens territorium, en de inwoners zijn dus Deense inwoners. Op basis van de Deense wetgeving hebben de Faeröer Eilanden een autonome status gekregen. Deze kan dus ook door Denemarken worden ingetrokken en of gewijzigd.”

 “We zitten momenteel in het proces van het ondernemen van juridische stappen om het Deense Koninkrijk voor de Europese Commissie en het Deense Gerechtshof te slepen”, zegt campagneleider van Operation Bloody Fjords en directeur van Sea Shepherd Nederland, Geert Vons. “De Faeröer Eilanden kunnen hun wetten omtrent de grindadráp niet uitvoeren zonder de steun en macht van de Deense politie en het Deense leger. Het is het bloed dat Denemarken en de Faeröer Eilanden verbindt.”

Sea Shepherd strijdt al sinds 1983 tegen de grindadráp. De 2016 campagne ter bescherming van de grienden, Operation Bloody Fjords, zal het opnemen tegen de Faeröerse en Deense wetten en regels die deze achterhaalde traditie blijven aanmoedigen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: