Sea Shepherd Global geeft verontrustende beelden vrij van verwoestend effect van bijvangst

30 juni 2016

Sea Shepherd Global geeft verontrustende beelden vrij van verwoestend effect van bijvangst

news 160630 1 1 logo Operation Albacore 01 200x

De bemanning van het Sea Shepherd schip, Bob Barker, heeft verontrustende beelden gemaakt van het verwoestende effect van bijvangsten.

Het beeldmateriaal, waarop wordt getoond hoe haaien worden gevangen, aan boord getrokken en daarna als afval worden teruggegooid in zee, werd gemaakt door de bemanning van Sea Shepherd tijdens een recente patrouille in de wateren van de Republiek Gabon in Centraal-Afrika.

De Bob Barker voert al sinds april patrouilles uit in deze regio in het kader van Operation Albacore. Dit is een nieuwe campagne onder leiding van de regering van Gabon, gericht op illegale, ongereguleerde en onaangekondigde visserij.

Van de totale wereldwijde vangst van Atlantische tonijn wordt 20% gevangen door grote fabrieksschepen in de Exclusieve Economische Zone van Gabon.

Deze schepen werken met enorme sleepnetten, die worden aangebracht rondom een complete school vis. Vervolgens wordt het net volledig gesloten, waardoor er geen enkele vis meer uit kan ontsnappen. Vaak komen daarbij ook andere diersoorten in het net, zoals haaien, dolfijnen en schildpadden. Deze ‘ongewenste’ soorten worden ook wel bijvangst genoemd.

Als deze dieren de stress van de vangst en het gewicht van de omringende vis overleven tijdens het ophalen van het net, worden ze weer losgelaten in zee. Maar veel van deze bijvangst overleeft het niet en wordt als afval afgevoerd.

Door monitoring en het op beeld vastleggen van deze praktijken, assisteert Sea Shepherd de autoriteiten van Gabon bij hun inspanningen om sterfte en ernstige beschadiging van niet-doelsoorten als gevolg van bijvangst terug te dringen.

‘Bijvangst is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde overbevissing en heeft een verwoestend effect op de oceanen’, aldus campagneleider van Operation Albacore, kapitein Peter Hammarstedt. ‘Wij adviseren de overheid van Gabon om dit probleem grondig aan te pakken en wij zijn vereerd dat wij in staat zijn om deze overheid te helpen bij haar inspanningen om de monitoring en handhaving in de wateren van Gabon te verbeteren.’

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: