Acteur/filmmaker Ross MacCall deelt documentaire over de griendenslacht op de Faeröer Eilanden

24 juni 2016

Acteur/filmmaker Ross MacCall deelt documentaire over de griendenslacht op de Faeröer Eilanden

Actor and activist Ross McCall on board Sea Shepherd’s MV Bridgitte Bardot, at the Faroe Islands in 2015Actor and activist Ross McCall on board Sea Shepherd’s MV Bridgitte Bardot, at the Faroe Islands in 2015

De Schotse acteur Ross MacCall zette zijn 22-minuten durende documentaire over de grind deze week op Youtube, en deelde daarmee zijn ervaringen op de Faeröer Eilanden. De acteur was vorig jaar aan boord van de Brigitte Bardot, voor Sea Shepherd’s grienden beschermingscampagne 2015, Operation Sleppid Grindini.

De grind
Elk jaar vindt op de Deense Faeröer Eilanden een traditie plaats die bekend staat als de grind. Meerdere keren per jaar worden grienden en dolfijnen door de plaatselijke bevolking in boten naar de stranden gedreven waar ze op brute wijze met uitschuifbare speren worden afgeslacht.

De Faeröers houden vol dat de slachting een culturele traditie is en noemen het liefkozend de 'grind'. Deze praktijk vindt al honderden jaren plaats op de Faeröer Eilanden, en roeit hele families dolfijnen en walvissen in een keer uit. De letterlijke betekenis van grind is: "de moord op walvissen."

Sea Shepherd probeert al sinds 1983 een einde te maken aan de grind op de Faeröer Eilanden.  McCall - bekend van TV-series en films als "White Collar", "24: Live Another Day" en "Band of Brothers" – sloot zich voor het eerst aan bij Sea Shepherd tijdens een missie naar de Faeröer Eilanden in 2014. Hij reisde een jaar later terug, met camera's bij zich. Het resultaat is een krachtige 22-minuten durende film, "The Grind of the Faeröer."

McCall in Huffington Post
In een essay, deze week gepubliceerd in de Huffington Post, schreef McCall over zijn ervaringen op de Faeröer Eilanden en maakte zijn film openbaar op de wereldberoemde blogging site via een geïntegreerde link.

"Verkrachting en plundering waren ooit een traditie. Slavernij ook." schreef McCall in zijn artikel. "We werden wakker, zagen het licht, en doen dat niet meer in een beschaafde samenleving. Mijn voorvaderen hebben schapen en zeilboten gestolen, en ik weet zeker dat ze gruwelijke misdaden hebben begaan die ooit in de historische maatschappij werden aanvaard. Dingen die nog steeds in het geheugen voortleven, maar niet meer worden gedaan. Mijn punt was, we veranderen allemaal en passen ons aan met de tijd."

Nieuwe wet Faeröer Eilanden
Sea Shepherd heeft sinds 1983 al tien campagnes naar de Faeröer Eilanden gestuurd, en heeft daarmee honderden walvissen en dolfijnen het leven bespaard. Daarbij werd Sea Shepherd geconfronteerd met de arrestatie van Sea Shepherd vrijwilligers en de inbeslagname van de boten van de organisatie.

De Faeröese wet bepaalt dat het illegaal is om het moorden te onderbreken en dat het illegaal is een groep walvissen te spotten en dit niet te melden. Om hun geliefde grind verder te beschermen tegen inmenging van buitenaf, hebben de Faeröers dit jaar wetten aangenomen die het Sea Shepherd bemanningsleden verbieden hun wateren binnen te komen. Ook het dragen van Sea Shepherd shirts op het land is verboden.

Operation Bloody Fjords
Deze week kondigde Sea Shepherd Global, als antwoord op deze nieuwe wet, Operation Bloody Fjords aan, een nieuwe campagne gericht op de verdediging van grienden op de Faeröer Eilanden.

Operation Bloody Fjords zal foto’s en video’s van dit bloedvergieten, verzameld gedurende de jaren heen, verzamelen en samenbrengen als bewijs tegen de grind in de wettelijke, politieke, commerciële en economische arena's. Er komt ook een lange documentaire.

"Er is geen plaats voor de grind in de 21e eeuw,” zei Sea Shepherd oprichter Paul Watson. "Moord en wreedheid op basis van cultuur en traditie kan niet langer worden getolereerd. De grind is ecologisch destructief en domweg barbaars en Sea Shepherd blijft zich inzetten om deze obscene traditie in de vuilnisbak van de geschiedenis te gooien, door middel van onderwijs, directe actie, en economische en juridische druk.”

61 pilot whales were slaughtered at the Sandavágur killing beach in the Danish Faroe Isles. Photo: Mayk Wendt

61 pilot whales were slaughtered at the Sandavágur killing beach in the Danish Faroe Isles.

Operation Sleppid Grindini
Bezoek
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: