Drie illegale vistrawlers gearresteerd tijdens nachtelijke acties

18 mei 2016

Drie illegale vistrawlers gearresteerd tijdens nachtelijke acties

The arrests followed a successful night raid on the illegal vessels in the early hours of Sunday morning. Photo: Denis Sinyakov

De bemanning van de Bob Barker heeft de autoriteiten van Gabon geholpen bij de arrestatie van drie illegale vistrawlers in de kustwateren van het Centraal-West-Afrikaanse land.

De arrestaties volgden na een driedaagse gecoördineerde samenwerking tussen de Gabonese Marine, de ANPA (Agentschap voor Handhaving in de Visserij) en Sea Shepherd. Dit resulteerde in een geslaagde nachtelijke inval van de illegale schepen in de vroege uren van zondagochtend.

Op het moment van arrestatie waren de drie trawlers, die onder Congolese vlag varen, actief betrokken bij de illegale visserij in de exclusieve economische zone van Gabon, nadat ze de grens van de Republiek Congo hadden gepasseerd. Een van de schepen was ook binnen de grenzen van het Nationale Park van Mayumba, een beschermd watergebied op de grens van Gabon en Congo, zes nautische mijlen buiten de kust van Gabon.

Gewapende Gabonese mariniers en ANPA-medewerkers hebben zonder verwonding of incident de illegale trawlers aangehouden en de bemanning gearresteerd.

Scheepsmanager en 2e Officier van de Bob Barker, Lex Rigby, meldt: "In het donker lanceerden we de twee kleine boten van de Bob Barker met gewapende teams van de Gabonese marine en ANPA, bijgestaan door de patrouilleboot van de Gabonese Marine, de MV Mayumba.

Terwijl Gabonese ambtenaren aan boord gingen van de eerste vistrawler en deze overmeesterden, bleef de bemanning van Sea Shepherd langszij, verlichtte de dekken van het schip en documenteerde haar activiteiten. Daarna volgde het tweede en het derde illegale schip, waarvan er één 8 knopen voer op het moment dat het werd geënterd. Alle drie de schepen zijn overgedragen aan de autoriteiten van Gabon voor verder onderzoek en om de nodige juridische procedures te beginnen."

Operation Albacore

De drie illegale vistrawlers, met bemanningsleden uit onder andere China en Congo, zijn de eerste die konden worden aangehouden in het kader van Operation Albacore, een gezamenlijke campagne van Sea Shepherd en de regering van Gabon. Operation Albacore werd gelanceerd in april en heeft als doel illegale, niet-gereguleerde en niet-geregistreerde (IOO-) visserij aan te pakken, onder leiding van de regering van Gabon. Gedurende het tonijnvisserijseizoen van 2016, zullen de Gabonese Marine en officieren van ANPA worden gestationeerd aan boord van de Bob Barker, en met de bemanning van Sea Shepherd de soevereine wateren van Gabon patrouilleren.

De patrouilles moeten een middel vormen om de bedreigde tonijnhabitat in de regio tot en met september 2016 te verdedigen, te behouden en te beschermen.

Kapitein Peter Hammarstedt, campagneleider van Operation Albacore: "De zeer succesvolle start van de campagne toont de kracht van de gezamenlijke inspanning tussen Gabonese overheidsinstanties en Sea Shepherd. We zijn enorm trots op deze samenwerking, die heeft geresulteerd in deze overwinning voor natuurbehoud en voor de oceanen. "

The Bob Barker assisted Gabonese authorities in the arrest of three illegal fishing trawlers in coastal waters off Gabon. Photo: Alejandra Gimeno

The Bob Barker assisted Gabonese authorities in the arrest of three illegal fishing trawlers in coastal waters off Gabon.

Boarding parties, consisting of armed Gabonese authorities, boarded and secured the illegal trawlers without injury or incident. Photo: Denis SinyakovBoarding parties, consisting of armed Gabonese authorities, boarded and secured the illegal trawlers without injury or incident.

The despondent captain of one of the illegal trawlers following their arrest on Sunday.	 Photo: Denis Sinyakov

The despondent captain of one of the illegal trawlers following their arrest on Sunday.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: