Illegaal Chinees visserschip Fu Yuan Yu 076 binnen Chinese havengrenzen

29 maart 2016

Illegaal Chinees visserschip Fu Yuan Yu 076 binnen Chinese watergrenzen

Sea Shepherd verzoekt regering schip aan te houden.

The Fu Yuan Yu 076 has been documented actively engaged in the destruction of evidence with relation to its illegal fishing gear, in blatant violation of Chinese law. Photo: Tim WattersThe Fu Yuan Yu 076 has been documented actively engaged in the destruction of evidence with relation to its illegal fishing gear, in blatant violation of Chinese law.

Op 29 maart 2016 is het illegale visserschip Fu Yuan Yu 076 de haven van Zhuhai in de provincie Guangdong binnengevaren. Dit is de tweede poging van het schip in twee dagen, nadat het ook probeerde om de haven van Xincun binnen te varen.

Sea Shepherd’s vlaggenschip, Steve Irwin, volgt het stropersschip al geruime tijd en heeft dan ook de exacte locatie van de Fu Yuan Yu 076 kunnen doorgeven aan de Chinese regering zodat er over kan worden gegaan tot de aanhouding en onderzoeking van het schip.

De campagneleider van Operation Driftnet, en kapitein van de Steve Irwin, Siddharth Chakravarty, zei: “De Chinese autoriteiten hebben sterk veroordelend gereageerd op de illegale visserij door de zes illegale in China geregistreerde Fu Yuan Yu schepen terug te roepen, nadat Sea Shepherd verslag uitbracht van hun illegale vispraktijken in januari van dit jaar. Nu is het aan het Bureau voor Visserij van China om de illegale schepen aan te pakken en de overtreders te straffen. De schepen staan geregistreerd in China, bevinden zich in Chinese wateren, en China heeft de complete zeggenschap over hen. Met al het verzamelde bewijs dat we hebben kunnen leveren, vertrouw ik er op dat dit schip schuldig zal worden bevonden.” 

Het Bureau voor Visserij had eerder al de gehele Fu Yuan Yu vloot opgedragen terug te keren naar de thuishaven, Fu Zhou, zodat er onderzoek kon plaatsvinden. De Fu Yuan Yu 076 had dit bevel echter genegeerd en zette koers richting een zuidelijke haven.

Nu de Fu Yuan Yu 076 niet meer visueel zichtbaar is voor de Steve Irwin zal dit visserschip hoogstwaarschijnlijk de illegale vangst van haaienvinnen en de met uitsterven bedreigde Zuidelijke Blauwvin tonijn, proberen te lossen.

De Steve Irwin onderschepte de Fu Yuan Yu 076 op 13 maart bij de Ninety East Ridge in de Indische Oceaan. Het Sea Shepherd schip heeft het illegale stropersschip 18 dagen lang achtervolgd. Gedurende deze achtervolging heeft de Steve Irwin de illegale vernietiging van bewijsmateriaal door de Fu Yuan Yu 076 vast kunnen leggen.

In de afgelopen week heeft de Fu Yuan Yu 076 op een agressieve manier geprobeerd de Steve Irwin af te schudden, door bijvoorbeeld de Chinese marine te vragen in te grijpen, en door in duisternis gehuld proberen te ontsnappen.

Sea Shepherd heeft achterhaald dat de Fu Yuan Yu vloot wordt geleid door de Dongxinglong Ocean Fishing Company LTD, welke opereert vanuit Fu Zhou, provincie Fujian, in China. Dit bedrijf heeft meerdere actieve schepen in de Stille Zuidzee, de Indische en de Atlantische Oceaan. Zij vissen voornamelijk op tonijn.

Kapitein Chakravarty voegt toe: “De Fu Yuan Yu 076 wordt geleid door een groot vissersbedrijf en doordat dit schip nu de haven van Zhuhai binnen weet te komen is het duidelijk dat ze de hulp heben ingeroepen van de eigenaren van het bedrijf. Hier is dus sprake van meerdere criminele activiteiten die plaatsvinden op Chinese wateren.”

De Steve Irwin ligt momenteel buiten de grens van de haven en houdt de bewegingen van de Fu Yuan Yu 076 bij op de radar. Mocht het schip proberen het open water weer op te gaan, dan ligt de Steve Irwin klaar voor de volgende achtervolging.”

Sea Shepherd has reported the Fu Yuan Yu 076’s position to the Chinese government. Photo: Eliza MuirheadSea Shepherd has reported the Fu Yuan Yu 076’s position to the Chinese government.

25 critically endangered Southern Bluefin tuna were found dead in one of the illegal driftnets of the Fu Yuan Yu fleet. Photo: Tim Watters25 critically endangered Southern Bluefin tuna were found dead in one of the illegal driftnets of the Fu Yuan Yu fleet.

321 dead animals comprising of 12 different species were retrieved from one of the illegal driftnets of the Fu Yuan Yu fleet. Photo: Tim Watters321 dead animals comprising of 12 different species were retrieved from one of the illegal driftnets of the Fu Yuan Yu fleet.

Operation Driftnet
Bezoek
Operation Driftnet
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: