Japanse walvisvaarders keren terug van Antarctische slachtpartij

24 maart 2016

Japanse walvisvaarders keren terug van Antarctische slachtpartij

Regering van Australië en Nieuw Zeeland laten na walvis te beschermen

Three dead, protected Minke Whales on the deck of the Nisshin Maru. Photo: Tim WattersThree dead, protected Minke Whales on the deck of the Nisshin Maru in 2014.

Vandaag kondigde het Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen (Institute for Cetacean Research, ICR), het orgaan achter het walvisjachtprogramma van de Japanse regering, aan dat de Japanse walvisvloot is teruggekeerd van de Antarctische slachtpartij. 

Het is de eerste keer sinds 2014 dat de Japanse walvisvaarders zijn teruggekeerd naar de Zuidelijke Oceaan om walvissen te slachten, omdat het Internationaal Gerechtshof toen oordeelde dat het walvisjachtprogramma onwettig was.

De verklaring bevestigde dat de walvisjagers sinds afgelopen december 333 walvissen, waaronder een aantal drachtige vrouwtjes, in de Antarctische wateren hebben geharpoeneerd.

Uit de coördinaten die werden gegeven blijkt dat de slachtingen hebben plaatsgevonden in het Walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, het Australische walvisreservaat, en de Ross zee.

CEO van Sea Shepherd Global, kapitein Alex Cornelissen, zei: "Anderhalf jaar nadat het Internationale Gerechtshof oordeelde dat het Japanse walvisjachtprogramma illegaal is, en slechts een paar maanden nadat het Australische Federale Hof de walvisvaarders beval tot een boete van $1.000.000 wegens het illegaal slachten van walvissen in het Australische walvisreservaat, heeft de Japanse regering nog een massale slachting van beschermde dwergvinvissen in de Zuidelijke Oceaan bestraft. Dit schandalig handelen is in flagrante strijd met het internationaal recht en diplomatie, en een gevaarlijk precedent voor alle naties die de rechtsstaat respecteren."

"Opnieuw hebben valse beloften van de Australische en Nieuw-Zeelandse regeringen geleid tot walvissen die illegaal gedood zijn in het Australische walvisreservaat," zei Jeff Hansen, Managing Director van Sea Shepherd Australië. "De meerderheid van de Australiërs wilde dat de Australische regering een schip stuurde om zich te verzetten tegen de slachting. Dat deden ze niet. Sea Shepherd heeft de Australische regering gevraagd om de locatie van de walvisvaarders vrij te geven. Ze weigerden dit. In plaats daarvan stonden de regeringen, die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van deze prachtige dieren, terzijde, in de volledige kennis dat zowel federale als internationale misdrijven plaatsvonden. Deze laffe reactie van de autoriteiten in de nasleep van de uitspraak van het Internationale Gerechtshof is een schande," aldus Hansen.

Voorzitter van de Raad van Bestuur van Sea Shepherd Australië, kapitein Peter Hammarstedt, zei: "Sea Shepherd werd gehinderd door de nieuwe strategie van het ICR, namelijk uitbreiding van hun jachtgebied en het verlagen van hun quotum. Dit betekent dat de tijd om ze binnen de uitgebreide zone te lokaliseren een interventie uiterst moeilijk maakt met de schepen die Sea Shepherd kan inzetten.”

"Sea Shepherd voelde dat dit een kans was voor de regeringen van de wereld om vastberadenheid te tonen om de internationale milieuwetgeving te handhaven. De regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland deden niets en hiermee werd aangetoond dat  de interventies door Sea Shepherd het enige middel is geweest dat effectief is gebleken tegen de illegale Japanse walvisvloot.“

"Sea Shepherd zal binnenkort een snel lange-afstandsschip hebben, en nog belangrijker: Sea Shepherd heeft iets dat de Australische en Nieuw-Zeelandse overheid niet hebben, en dat is de moed, de passie en de vastberadenheid om de wet te handhaven," concludeerde hij.

 

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: