Illegaal Chinees vissersschip, Fu Yuan Yu 076, vaart Zuid-Chinese Zee binnen.

22 maart 2016

Illegaal Chinees vissersschip, Fu Yuan Yu 076, vaartt Zuid-Chinese Zee binnen 

Vernietiging van bewijs aan boord vastgelegd

The crew of the Steve Irwin retrieves fishing sacks, discarded by the FU YUAN YU 076.	Photo: Eliza MuirheadThe crew of the Steve Irwin retrieves fishing sacks, discarded by the FU YUAN YU 076.

Het visserschip, Fu Yuan Yu 076, één van de zes schepen die door Sea Shepherd is betrapt op het illegaal vissen in de Indische Oceaan, is overgestoken richting de Zuid-Chinese Zee, via de Straat van Malakka. Hiermee trad het schip de Chinese Exclusieve Economische Zone (EEZ) binnen op 22 maart 2016 om 08.36u, ten zuidwesten van Nansha Qundo (Spratly Eilanden), grenzend aan de Indonesische EEZ.

De Fu Yuan Yu 076 heeft hetAutomatic Identification System (AIS) uitgezet. Sea Shepherd’s vlaggenschip, de Steve Irwin, volgt het illegale schip op de voet om er zeker van te zijn dat ze de exacte locatie van het schip kunnen doorgeven aan betrokken instanties over de hele wereld, Chinese autoriteiten incluis.

De Steve Irwin wil de Fu Yuan Yu 076 volgen tot willekeurig welke Chinese haven dan ook, om te voorkomen dat het schip er vandoor gaat en zodat de Chinese autoriteiten direct op de hoogte zijn van de aankomst van het schip, en van de activiteiten die zij onderweg verrichten.

Kapitein van de Steve Irwin, Siddharth Chakravarty, zei, “De functie van mijn schip is om alles wat er gebeurt tussen het moment van het vinden van dit illegale stropersschip tot aan het moment dat het de haven binnenvaart, vast te leggen. De Fu Yuan Yu 076 lijkt terug te varen naar China en ik wil al het mogelijke bewijs dat we kunnen verzamelen over de illegale vispraktijken overhandigen aan de Chinese autoriteiten, om zo bij te dragen aan het onderzoek en de berechting van de eigenaren en kapiteins van deze schepen.”

Op 25 januari 2016 werd de Fu Yuan Yu vloot betrapt op het vissen met behulp van drijfnetten op de Indische Oceaan: een vismethode die sinds 1992 is verboden in overeenstemming met een moratorium van de Verenigde Naties.  De crew van de Steve Irwin  heeft de activiteiten van de vloot vastgelegd, inclusief het in beslag nemen van het vier kilometerlange stuk drijfnet.

Uitgebreide rapportages over de undercover werkzaamheden zijn overgedragen aan Interpol’s Project Scale, de Indische Oceaan Tonijn Commissie (IOTC), de Commissie voor het Behoud van de Zuidelijke Blauwvis Tonijn (CCSBT) en aan de officiële instanties in China.

Toen de Steve Irwin de Fu Yuan Yu 076 vloot onderschepte op 13 maart 2016 was het stropersschip al 2000 nautische mijlen ten noorden van waar het in eerste instantie in januari van dit jaar was waargenomen.  

Kapitein Chakravarty voegde toe, “De verplaatsing van de vloot naar een verder gelegen vissersgebied kan worden toegeschreven aan de knauw die de vloot heeft gekregen doordat  Sea Shepherd ze heeft weten te vinden, in combinatie met de sterke veroordelende berichtgeving van de Chinese autoriteiten over de vernietigende activiteiten van deze schepen.”

De Fu Yuan Yu 076 is nu bezig met de vernietiging van de drijfnetten die ze aan boord hebben. Dit is een laffe en valse poging om het onderzoek dat door de Chinese autoriteiten zal worden uitgevoerd, ernstig te belemmeren. 

De documentatie bijgehouden door Sea Shepherd over de vernietiging van dit bewijsmateriaal geeft aan dat de kans zeer groot is dat de andere schepen van deze vloot waarschijnlijk hetzelfde zullen doen, namelijk deze illegale uitrustingen vernietigen.

“Met behulp van drones en kleine bootjes hebben we verschillende voorbeelden weten vast te leggen van de vernietiging van bewijsmateriaal aan boord van de Fu Yuan Yu 076. Dit schip was niet alleen actief in het bedrijven van illegale visserij met behulp van drijfnetten, maar ook in het knoeien met bewijsmateriaal, alvorens het de haven binnenvaart. Deze vloot heeft minimaal 10 internationale wetten overtreden en met deze opzettelijke daad, maken ze de lijst alleen maar langer. Door al het verzamelde bewijsmateriaal weet ik zeker dat de Chinese autoriteiten ze na de aanhouding zullen vervolgen tot het maximaal haalbare,” aldus kapitein Chakravarty.

A comparative photo between the FU YUAN YU 071 and the FU YUAN YU 076 that indicate the vessel is attempting to hide her identity by taping down the Chinese flag and removing the identification name boards.  Photo: Tim WattersA comparative photo between the FU YUAN YU 071 and the FU YUAN YU 076 that indicate the vessel is attempting to hide her identity by taking down the Chinese flag and removing the identification name boards. 
A comparative photo between the FU YUAN YU 071 and the FU YUAN YU 076 that shows the absence of the net-hauling winch and the net-transfer chute in an attempt to tamper with the evidence of her illegal fishing operations. Photo: Tim WattersA comparative photo between the FU YUAN YU 071 and the FU YUAN YU 076 that shows the absence of the net-hauling winch and the net-transfer chute in an attempt to tamper with the evidence of her illegal fishing operations.

The FU YUAN YU 076 leaves a trail of fishing sacks used to store its catch in its wake.	Photo: Eliza MuirheadThe FU YUAN YU 076 leaves a trail of fishing sacks used to store its catch in its wake.

The FU YUAN YU 076 discards fishing sacks used to store its illegal catch.	Photo: Tim WattersThe FU YUAN YU 076 discards fishing sacks used to store its illegal catch.

One of the discarded fishing sacks, retrieved by the Sea Shepherd crew. Photo: Tim WattersOne of the discarded fishing sacks, retrieved by the Sea Shepherd crew. 

Operation Driftnet
Bezoek 
Operation Driftnet
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: