Overwinning op illegale visserij in Antarctica

14 maart 2016

Overwinning op illegale visserij in Antarctica

Het laatste tandvisstropersschip, Viking, tot zinken gebracht door de Indonesische autoriteiten. Sea Shepherd sluit Operation Icefish 2015-16 af.

The last of the Bandit 6 tooth fish poaching vessels, Viking, was sunk in Indonesia today. Photo: Gary Stokes

Autoriteiten in Indonesië hebben het laatste schip van de “Bandit 6”, tandvisstroper de Viking, in Pangandaran, West Java tot zinken gebracht.

Afgevaardigden van Sea Shepherd waren aanwezig om het op film vast te leggen, waarmee het einde wordt gemarkeerd van het meer dan 10 jaar illegaal vissen op de tandvis in de Zuidelijke Oceaan, door de “Bandit 6”.  Tevens is het de afsluiting van Sea Shepherd’s 12e Southern Ocean Defense Campaign, Operation Icefish 2015-16.

Operation Icefish 2015-16 campagneleider, kapitein Siddharth Chakravarty, zei: “In een tijdsbestek van slechts 15 maanden heeft Sea Shepherd de Zuidelijke Oceaan schoongeveegd wat betreft illegale visserij. Met de kwestie die onoplosbaar leek onder de huidige internationale, legale instrumenten, is afgerekend door de twee direct-action campagnes. Zes van de meest beruchte en volhardende stropersschepen op deze aarde zijn nu buiten gebruik gesteld, waarmee dit een van de grootste successen is in de geschiedenis van het behoud van het leven in de zee.”

Operation Icefish

Sea Shepherd heeft zich gericht op de illegale vispraktijken van de “Bandit 6” schepen in 2014. Operation Icefish ging van start. Dit was de eerste campagne tegen de illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde (IUU) visserij in de Zuidelijke Oceaan.

In december 2014 vertrokken de Sea Shepherd schepen Bob Barker, onder leiding van kapitein Peter Hammarstedt, en Sam Simon, onder leiding van kapitein  Siddharth Chakravarty, uit Australië en Nieuw Zeeland om de Zuidelijke Oceaan af te struinen naar de “Bandit 6”.

Deze zes schepen hadden meer dan 10 jaar misbruik gemaakt van de mazen van de internationale wet en gevist op de kwetsbare Antarctische en Patagonische tandvissen in de shadowlands van Antarctica, buiten bereik van de traditionele wetshandhaving.

De campagne duurde meer dan 5 maanden en beleefde de historische en beroemde achtervolging van het meest beruchte schip, Thunder, door Sea Shepherd’s Bob Barker. Door de internationale samenwerkingen, voortgekomen uit deze campagne, zijn er ontwrichtingen ontstaan in de handel in deze illegaal gevangen vissen.

Op 6 april, na de 110 dagen durende achtervolging, werd de Thunder in de wateren van São Tomé en Príncipe, West-Afrika, verlaten door de kapitein en 2 officieren. Sea Shepherd heeft bewijsmateriaal verzameld wat heeft geleid tot de veroordeling van deze drie: drie jaar gevangenisstraf en €15 miljoen boete.

In mei 2015 werden de Songhua en Yongding gearresteerd in Kaapverdië, West-Afrika, met behulp van informatie van kapitein Hammarstedt. Later die maand hebben de Maleisische autoriteiten het vierde schip van de “Bandit 6” weten aan te houden, de Perlon

Operation Icefish 2015-16

Een jaar na aanvang van Operation Icefish, bleven er nog twee schepen van de “Bandit 6” over, Viking en Kunlun. Onder leiding van kapitein Chakravarty, startte Sea Shepherd de campagne Operation Icefish 2015-16, met als doel de laatste twee schepen uit de Antarctische wateren te verdrijven.  

In februari 2016 kondigde Sea Shepherd aan dat de Senegalese autoriteiten de Kunlun hadden gearresteerd. Het schip heeft, sinds het begin 2015 werd verjaagd uit de Zuidelijke Oceaan door kapitein Chakravarty en de crew van de Sam Simon, zijn stropersactiviteiten niet meer kunnen hervatten.   

Slechts een week later kon kapitein Chakravarty de Indonesische autoriteiten melden dat het laatste schip, Viking, de Indonesische wateren zou binnentreden. Op 26 februari kondigde Indonesië aan dat ze het schip hadden gearresteerd. 

Na een onderzoek van 2 weken heeft Indonesië de crew van Viking schuldig bevonden. Het schip werd vervolgens tot zinken gebracht.

De kapitein van Viking, Huan Venesa uit Chili, en de tienkoppige crew afkomstig uit Chili, Indonesië, Argentinië, Myanmar en Peru, zitten vast in Indonesië.

Kapitein Hammarstedt zei: “Het succes van de Operation Icefish-campagnes zou niet behaald zijn zonder de hulp van onze achterban. Hun steun aan de  aanhoudende missie om onze oceanen te beschermen en behouden, heeft de vernietiging van de “Bandit 6” mogelijk gemaakt. Wij zijn hen zeer dankbaar voor hun aandeel in deze overwinning.”

The Viking, alongside an Indonesian Navy vessel. Photo: Gary Stokes

The Viking, alongside an Indonesian Navy vessel.

A show of strength from Fisheries Minister Susi Pudjiastuti, as the Viking sinks in the background. Photo: Gary Stokes

A show of strength from Fisheries Minister Susi Pudjiastuti, as the Viking sinks in the background. 

Indonesian Fisheries Minister, Susi Pudjiastuti, greets crowds and media on board the Viking, prior to its sinking. Photo: Gary Stokes

Indonesian Fisheries Minister, Susi Pudjiastuti, greets crowds and media on board the Viking, prior to its sinking.

Indonesian Fisheries Minister, Susi Pudjiastuti, stated that the Viking will become a monument to Indonesia’s fight against illegal fishing. Photo: Gary Stokes

Indonesian Fisheries Minister, Susi Pudjiastuti, stated that the Viking will become a monument to Indonesia’s fight against illegal fishing.

Operation Icefish 2015-16
Bezoek 
Operation Icefish 2015-16
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: