De laatste tandvisstroper, de Viking, gearresteerd in Indonesië

26 februari 2016

De laatste tandvisstroper, de Viking, gearresteerd in Indonesië 

Minister van Visserij belooft schip tot zinken te brengen

Capt. Sid Chakravarty with Indonesia officials at today’s press conference.	 Photo: Tim WattersCapt. Sid Chakravarty with Indonesia officials at today’s press conference.

De jacht op de laatste van de zes bekende vaartuigen van tandvisstropers is beëindigd met de arrestatie van de onder Nigeriaanse vlag varende Viking in Indonesië.

De aankondiging van de arrestatie van het schip werd gedaan tijdens een persconferentie in Jakarta door de minister van Visserij, Susi Pudjiastuti, de commandant van de marine en andere hoge Indonesische officials.

De officials meldden dat de Viking was aangehouden vanwege het zonder toestemming binnengaan van de Indonesische wateren en vanwege het varen onder valse naam. De kapitein van het schip, Huan Venesa uit Chili, en de tienkoppige bemanning afkomstig uit Chili, Argentinië, Myanmar en Peru, zijn ook aangehouden.

Sea Shepherd maakt al enige tijd jacht op de Viking in het kader van de twaalfde beschermingscampagne in de Zuidelijke Oceaan, Operation Icefish 2015-2016.

Vorige week meldde de campagneleider, kapitein Siddharth Chakravarty, aan Indonesië dat hij verwachtte dat de Viking de Indonesische wateren zou binnenvaren. Tijdens de persconferentie onthulde minister Susi dat het schip door de marine was gelokaliseerd.

De Indonesische officials herhaalden hun standpunt inzake illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (Illegal, Unreported en Unregulated = IUU) en beloofden de Viking tot zinken te zullen brengen als zij zouden ontdekken dat het schip nationale en internationale wetten overtreedt.

Kapitein Chakravarty zei: “Indonesië heeft opnieuw getoond dat schepen, die zich bezighouden met IUU visserij niet welkom zijn in haar wateren. Minister Susi heeft duidelijk aangegeven dat zij van plan is de Viking tot zinken te laten brengen vanwege illegale visserij. Een dergelijke snelle actie van de overheid is van groot belang om een eind te maken aan de destructieve acties van IUU schepen.”

De Viking is een van de zes stropersschepen waarvan bekend is dat zij illegaal vissen op de kwetsbare Patagonische tandvispopulatie bij Antarctica. Deze zes schepen, die door Sea Shepherd de ‘Bandit 6’ worden genoemd, zijn al meer dan 10 jaar straffeloos actief. Zij zijn steeds aan arrestatie ontsnapt door regelmatig van naam en registratie te wisselen. Bovendien werken zij in de afgelegen ‘shadowlands’ in de Zuidelijke Oceaan, waar toezicht moeilijk is te organiseren.

In 2013 was de Viking, toen nog Snake geheten, het eerste vissersvaartuig dat op de internationale opsporingslijst van Interpol werd geplaatst voor visserij-gerelateerde overtredingen, na een verzoek van de autoriteiten in Noorwegen.

De eigenaren van de Viking worden ervan verdacht zowel de nationale wetten en regelgeving als de internationale conventies te overtreden vanwege fraude en misdrijven op het gebied van de visserij.

De Viking werd het laatst gecontroleerd door de Australische douane in september 2015, toen het op weg was naar Antarctica. Met de terugkeer naar de Indonesische wateren en de daaropvolgende arrestatie, zijn nu alle vaartuigen die zich bezighielden met de tandvisstroperij, buiten werking gesteld.

“Door de succesvolle jacht en het opzettelijk tot zinken brengen van de Thunder (één van de Bandit 6), gevolgd door het overhandigen van het bewijsmateriaal en de berechtiging van de verantwoordelijken, heeft Sea Shepherd haar reputatie niet te rusten totdat alle stropers uitgeschakeld zijn, bevestigd. Deze reputatie heeft direct tot gevolg gehad dat de Viking, eerder dan gepland, terugkeerde naar de kust. In de korte periode van 15 maanden is de gehele vloot van tandvisstropers ontmanteld, waardoor er nu voor het eerst geen stropers meer actief zijn in Antarctica. Internationale samenwerking, geholpen door de campagnes van Sea Shepherd, heeft geleid tot een van de snelste en grootste successen in de historie van de bescherming van de oceanen.”

Indonesian Fisheries Minister, Susi Pudjiastuti, vows to sink the poaching vessel, Viking, for its crimes.	Photo: Tim WattersIndonesian Fisheries Minister, Susi Pudjiastuti, vows to sink the poaching vessel, Viking, for its crimes. 

The announcement of the Viking’s arrest was made but Indonesia officials at a press conference in Jakarta.	Photo: Tim WattersThe announcement of the Viking’s arrest was made but Indonesia officials at a press conference in Jakarta. 

Operation Icefish 2015-16
Bezoek 
Operation Icefish 2015-16
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: