Japanse walvisjagers schenden uitspraak van het Internationale Gerechtshof

15 februari 2016

Japanse walvisjagers schenden uitspraak van het Internationale Gerechtshof

Three dead, protected Minke Whales on the deck of the Nisshin Maru. Photo: Tim Watters

 

 

 

 

In de grenzeloze Zuidelijke Oceaan is de Japanse walvisvloot waarschijnlijk in staat geweest om hun verlaagde quotum van 333 dwergvinvissen illegaal te slachten.

Omdat hun activiteiten plaatsvinden in een groter gebied en vanwege het feit dat ze zich slechts op een derde van hun quotum hebben gericht, zijn de Japanse walvisjagers in staat geweest om weg te komen met het schenden van de uitspraak van het Internationale Gerechtshof, namelijk dat de Japanse walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan moet worden stopgezet.

Sea Shepherd Global had verwacht dat de ondertekenende landen van de Verenigde Naties en met name Nieuw-Zeeland en Australië de uitspraak van het Internationale Gerechtshof zouden handhaven.

Dat deden ze niet.

Toen dat niet gebeurde, verwachtte Sea Shepherd Global dat de Nieuw-Zeelandse of Australische overheid op zijn minst de coördinaten van de Japanse vloot zou doorgeven aan Sea Shepherd Global, om Sea Shepherd Global in staat te stellen bewijsmateriaal te verzamelen van deze voortdurende, illegale activiteiten.

Dat deden ze niet.

Het was van groot belang dat een dergelijk bewijs dit jaar zou worden verzameld om deze illegale Japanse walvisjacht te stoppen.

Sea Shepherd Australië vroeg de Australische en de Nieuw-Zeelandse overheid om de coördinaten, om hen te helpen met de taak die Nieuw-Zeeland en Australië weigerden te doen. 

Documentatie van de voortdurende schendingen door Japan van de natuurbehoudwet en de voortdurende minachting van het Australische Federale Hof was het doel van Sea Shepherd Global voor dit seizoen.

"We hebben bewijs nodig van de schaamteloze minachting van Japan voor het gezag van het Internationale Gerechtshof,” aldus kapitein Alex Cornelissen, directeur van Sea Shepherd Global. "Het verzamelen van dergelijke bewijzen is absoluut cruciaal voor het stoppen van de voortdurende, illegale slachting van de walvissen door Japan."

"We zijn zwaar teleurgesteld in de Australische en Nieuw-Zeelandse regering," zei Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië. "Ze begonnen een rechtszaak tegen Japan om de illegale walvisvangst. Ze wonnen de zaak. Japan negeerde de uitspraak en in reactie hierop keerden zowel Australië als Nieuw-Zeeland de zaak gewoon de rug toe en zijn weggelopen, schijnbaar akkoord met de Japanse misdaden tegen de walvissen en de mensheid. Het is een beschamend gebrek aan reactie."

Het vlaggenschip van Sea Shepherd Global, de Steve Irwin, zal zich dit seizoen blijven verzetten tegen andere illegale activiteiten in een zee waar misdaad regeert, ongehinderd door overheden, en waar de stroperij een winstgevende onderneming is voor criminele operaties die geloven dat ze boven de wet staan.

 

 

 

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: