Campagne tegen stropers in Antarctica duurt voort.

8 februari 2016

Campagne tegen stropers in Antarctica duurt voort

Internationaal gezocht stropersschip Kunlun aangehouden in Senegal.

The Kunlun was intercepted by the Sam Simon in February 2015. Photo: Jeff Wirth

 

De campagne tegen stropers in de Zuidelijke Oceaan heeft er voor gezorgd dat de Senegalese autoriteiten het internationaal gezochte stropersschip, de Kunlun, hebben kunnen aanhouden. Dit illegale stropersschip jaagt op de Patagonische tandvis.

 

Volgens de berichten heeft de Kunlun zich valselijk laten registreren als een schip dat onder Indonesische vlag vaart. Om deze overtreding en vanwege valse certificering kon het schip door de  Senegalese autoriteiten worden aangehouden. 

 

Van de 6 bekende op tandvis jagende stropersschepen, door Sea Shepherd de Bandit 6 genoemd, zijn er inmiddels 5 uitgeschakeld. Alleen de Viking  wordt nog gezocht.

 

Sea Shepherd’s vlaggenschip, de Steve Irwin, zal nu doorgaan met de zoektocht naar de Viking, als onderdeel van de huidige campagne in de Zuidelijke Oceaan, Operation Icefish 2015-2016.

 

De kapitein van de Steve Irwin, Sid Chakravarty, zegt: “Door de grote betrokkenheid van staatsgezag verspreid over de wereld, versterkt door Interpol’s Project Scale, is er weer een tandvis-stropersschip aangehouden. Internationale samenwerking, geleid door de twee Zuidelijke Oceaan Campagnes van Sea Shepherd, heeft de georganiseerde misdaad die deze stropersschepen aanstuurt, gesaboteerd. Samenwerking tussen entiteiten is onontbeerlijk in het gevecht tegen de illegale, onbekende en ongereguleerde visserij (de IUU).”

 

De Kunlun doet al heel lang aan deze IUU visserij en schijnt banden te hebben met een Spaans misdaadkartel, Vidal Armadores.

 

In januari 2015 was dit schip één van de drie illegale schepen die schaamteloos viste in het bijzijn van de Nieuw Zeelandse marine, zelfs nadat ze waren betrapt op het gebruik van de verboden kieuwnetten in de Australische wateren van de Zuidelijke Oceaan.

 

In februari van dat jaar werd de Kunlun wederom onderschept in de Australische wateren, ditmaal door het Sea Shepherd schip de Sam Simon, welke op dat moment voer onder leiding van kapitein Chakravarty. De Sam Simon heeft het stropersschip 8 dagen lang achtervolgd en heeft het daarmee uit de jachtgebieden van de Zuidelijke Oceaan verdreven.

 

Later die maand heeft de Australische douane deKunlun geënterd in de buurt van de Cocos (Keeling) Eilanden. Ondanks deze actie wist het schip daarna alsnog zuidoost Azië te bereiken, mét zijn illegale vangst en visgerei.

 

In maart 2015 werd de Kunlun aangehouden in Phuket, Thailand, toen het probeerde om 182 ton illegaal gevangen Patagonische tandvis  uit te laden, en bij de Thaise douane aan te geven als zijnde tandbaars.

 

Gezien het feit dat Thailand de nationale wetten op het gebied van illegale visserij niet nauwgezet toepast, werd de illegale vangst opnieuw ingeladen en heeft de Kunlun vijf maanden voor anker gelegen aldaar. Zodra de mogelijkheid zich voordeed, ontsnapte het schip uit de handen van de Thaise autoriteiten op 8 september 2015.

 

Sindsdien zijn er zorgen geweest over de terugkeer van het schip naar Antarctica. Echter, uit de aanhouding door Senegal van het bevestigde schip de Kunlun,  hernoemd als de Asian Warrior, blijkt dat dit stropersschip niet is teruggekeerd naar de Zuidelijke Oceaan na de achtervolging door de Sam Simon in februari.

 

“Voorheen veranderde een illegaal stropersschip gewoon zijn naam en vlag en maakte gebruik van internationale mazen in de wet om te kunnen overleven en om te kunnen blijven vissen”, aldus kapitein Chakravarty. “Het is heel fijn om te weten dat de Kunlun, die door mijn schip uit de wateren van de Zuidelijke Oceaan werd verjaagd in februari 2015, zijn illegale praktijken niet meer heeft kunnen hervatten. Het werk van Sea Shepherd voltooit het werk van regeringen, die nogal eens beperkt worden door achterhaalde juridische conventies zoals de UNCLOS”, concludeerde hij.

 

 
The outlawed poaching vessel, Kunlun, renamed Asian Warrior, is now detained in Senegal, West Africa. Photo: Jeff Wirth
Operation Icefish 2015-16
Bezoek 
Operation Icefish 2015-16
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: