Sea Shepherd maakt zeldzame beelden van een blauwe vinvis-moeder met kalf

2 februari 2016

Sea Shepherd maakt zeldzame beelden van een blauwe vinvis-moeder met kalf

De bemanning van de Steve Irwin heeft een zeldzame ontmoeting met een blauwe vinvis-moeder en haar kalf gefilmd.

Het schip, dat momenteel actief is in Operation Icefish 2015-2016 – de 12de campagne van Sea Shepherd in de Zuidelijke Oceaan - kwam het paar tegen tijdens de zoektocht naar illegale activiteiten op zee.

Kapitein van de Steve Irwin, Sid Chakravarty, zei: "Aan het front voor de bescherming van de zee heb je nogal eens te maken met tegengestelde gevoelens. Op sommige dagen ben je getuige van de exploderende harpoenen van walvisvaarders, maar op dagen als vandaag betekent het vooral het aanschouwen van de schoonheid van de natuur."

Blauwe vinvis bedreigd

Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren die ooit op aarde geleefd hebben. Ze kunnen tot 30 meter lang worden. De populatie blauwe vinvis heeft sterk te lijden onder de commerciële walvisvangst. Hoewel er onzekerheid bestaat over de huidige aantallen, stelt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) dat de totale populatie in de afgelopen drie generaties voor ten minste 70%, en misschien wel voor 90%, uitgeroeid is.

Hoewel de commerciële walvisvangst van deze soort niet meer plaatsvindt, heeft deze daling alsnog geleid tot een verklaring van de IUCN dat de blauwe vinvis wordt bedreigd, mogelijk zelfs ernstig wordt bedreigd, en dat de Antarctische blauwe vinvis-ondersoorten een ernstig bedreigde soort zijn. 

"Het filmen van deze bedreigde blauwe vinvis en haar kalf met een drone was een ongelooflijke ervaring. Het spotten van een blauwe vinvis vanaf het dek van de Steve Irwin is al een sensatie, maar de mogelijkheid om de grootste dieren op de planeet vanuit de lucht te filmen is echt geweldig," zei Gavin Garrison, bestuurder van de drone en bemanningslid van de Steve Irwin.

Operation Icefish 2015-16
Bezoek 
Operation Icefish 2015-16
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: