Sea Shepherd veroordeelt Japanse plannen walvisjacht

28 november 2015

Sea Shepherd veroordeelt Japanse plannen walvisjacht

Zuidelijke Oceaan bedreigd door stropers

"De ongerepte wateren van de Zuidelijke Oceaan worden wederom bedreigd door stropers," aldus Alex Cornelissen, CEO Sea Shepherd Global. "We willen de Japanse regering eraan herinneren dat de walvissen in de Zuidelijke Oceaan beschermd zijn door het internationale recht, door de Australische wet en door Sea Shepherd. Jagen in het walvissenreservaat in de Zuidelijke Oceaan of in het Australische walvisreservaat is daarom een strafbaar feit. "

Ondanks de lopende juridische en wetenschappelijke veroordeling, blijft Japan volhouden door te gaan met het jagen op walvissen in de Zuidelijke Oceaan. Het Japanse Visserij Agentschap liet de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) officieel weten dat ze de harpoenen van de walvisvloot aan het klaarmaken zijn om terug te keren naar de wateren van Antarctica.

Sea Shepherd vraagt Australië om hulp

Sea Shepherd heeft opnieuw een beroep gedaan op de Australische premier Malcolm Turnbull. Sea Shepherd heeft gevraagd in te grijpen en ervoor te zorgen dat de walvisstropers niet vertrekken uit Japan.
“De premier moet duidelijk maken dat de walvisjacht in het Australische walvisreservaat een criminele daad is en dat Australië daarom de internationale verantwoordelijkheid heeft om in te grijpen en de criminelen te arresteren," is de reactie van Jeff Hansen, Managing Director van Sea Shepherd Australië.

Nieuw walvisjachtprogramma van Japan

Op 31 maart 2014 verklaarde het Internationaal Gerechtshof het Japanse walvisjachtprogramma illegaal. Het gerechtshof beval dat de walvisjacht onmiddellijk gestopt moest worden. In eerste instantie zei de regering van Japan zich aan de afspraak te houden. Echter binnen enkele maanden onthulde Japan plannen voor een nieuw walvisjachtprogramma, met de naam NEWREP-A. In het programma stond dat nog eens 4000 beschermde dwergvinvissen over een periode van 12 jaar zou worden geslacht.

Sinds de onthulling van het programma hebben meerdere wetenschappelijke autoriteiten NEWREP-A afgewezen. Ze bevestigen daarmee dat Japan geen enkele wetenschappelijke redenen heeft kunnen geven voor de voortdurende slachting van walvissen in de Zuidelijke Oceaan.

Japan ontkent bevoegdheid Internationaal Gerechtshof

De Japanse regering zocht naar een andere maas in de wet om de walvisjacht alsnog mogelijk te maken. Vorige maand zei Japan, in een speciale verklaring aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, dat het de bevoegdheid van het Internationaal Gerechtshof zou ontkennen in kwesties met betrekking tot "onderzoek naar of instandhouding van, het beheer of de exploitatie van levende bronnen in de zee.”

Het Australische Federale Hof veroordeelde het walvisjachtbedrijf Kyodo Senpaku Kaisha Ltd. (gefinancieerd door de Japanse overheid) schuldig aan het overtreden van een bevel uit 2008 om te stoppen met het doden van walvissen in het Australische walvisreservaat. De boete bedroeg 1.000.000 Australische dollars.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: