Sea Shepherd strijdt tegen plastic in onze oceanen

14 november 2015

Sea Shepherd strijdt tegen plastic in onze oceanen

With equipment and guidance from 5 Gyres, Sea Shepherd collected samples of microplastics during OSG. Photo: Renaud ChassaigneMet materiaal en leiding van 5 Gyres verzamelde de Bob Barker microplastic-monsters. 

Sea Shepherd gaat een partnerschap aan met 5 Gyres om te vechten tegen het dodelijkste roofdier in onze oceanen: plastic.

Sea Shepherd en 5 Gyres gaan samenwerken om het probleem van plastic in de oceanen te monitoren. Ook kijken beide organisaties naar de beste wetenschappelijke methodes om een blijvende oplossing te vinden.

Gevaar van plastic in onze oceanen

Elk jaar vervuilen miljoenen tonnen aan plastic onze oceanen. Het plastic is verantwoordelijk voor de dood van meer dan een miljoen vogels en 100 miljoen zeedieren (waaronder vissen, schildpadden en walvissen). Zij komen om het leven door verstikking, het opeten van plastic of door in plastic verstrikt te raken.
Een plastic tas is tegenwoordig zo dodelijk als een harpoen. Verloren en achterglaten visserijmaterieel doodt waarschijnlijk meer vis dan toen het materiaal nog in handen was van visssers. En een plastic waterfles doodt meer leven dan het ooit redde.

Het grootste gevaar komt echter van microplastics. Dit zijn kleine plastic restdeeltjes die in het milieu terecht zijn gekomen. Ze zijn giftig en vormen een groot gevaar voor zeedieren. Maar ook voor mensen die zeedieren eten.

Sea Shepherd verzamelt data

Tijdens Operation Sleppid Grindini verzamelde de Bob Barker monsters van microplastic. Hiervoor kreeg de Bob Barker materiaal en leiding van 5 Gyres. De officieren die dienst hadden op de brug van de Bob Barker keken uit naar plastic aan het oppervlak. De verzamelde data moet de wetenschappelijke gemeenschap belangrijke informatie verschaffen over de distributie van plastic in zee. 5 Gyres en andere partijen kunnen de data gebruiken om te pleiten voor milieuvriendelijkere materialen, beter ontworpen producten en eerlijke wetgeving.

Wat kun je zelf doen tegen microplastic?

  • Maak slimme keuzes als consument en consumeer minder. Hergebruik je winkeltas en waterfles
  • Gebruik reinigingsproducten zonder microbeads en vermijd plastic items die je maar één keer gebruikt (bijvoorbeeld rietjes, plastic bestek, verpakking voor eten en drinken, ballonnen).
  • Support recycling. Ruim afval op straat op (bijvoorbeeld 3 stuks per dag) en spoor anderen aan hun afval op te ruimen.
  • Doe mee aan een strandopruimactie van bijvoorbeeld Sea Shepherd of 5 Gyres. Of organiseer er zelf 1!

 

                                 
 
 
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: