Sea Shepherd’s tweede campagne om illegale visserij in de Zuidelijke Oceaan te stoppen: Operation Icefish 2015-16

8 november 2015

Aankondiging Operation Icefish 2015-16

Operation Icefish 2015-16

Na het ongekende succes van Operation Icefish heeft Sea Shepherd vandaag haar tweede campagne om de illegale visserij op Patagonische en Antarctische zeebaars in de Zuidelijke Oceaan te stoppen aangekondigd: Operation Icefish 2015-16.

Wederom geleid door kapitein Sid Chakravarty, zal Sea Shepherd haar aandacht richten op het verdedigen van de ongerepte wateren van Antarctica, met als doel de illegale visserij op de kwetsbare Patagonische en Antarctische zeebaars te stoppen.

Verantwoordelijkheid

Het vlaggenschip van de Sea Shepherd, de Steve Irwin, zal in december vanuit Melbourne, vertrekken om in de ‘Shadowlands’ van de Zuidelijke Oceaan te patrouilleren. Dit gebied valt buiten de nationale jurisdictie en wegens beperkt legitiem scheepvaartverkeer is opsporing van visserij-misdaden minimaal.

De bemanning van Sea Shepherd zal innovatieve ‘direct action’ technieken gebruiken om het gat in de rechtshandhaving, dat nog steeds wordt uitgebuit door de resterende illegale tandvisstroperijschepen, te vullen.

"De illegale uitbuiters van de Zuidelijke Oceaan zijn aanwezig met een taaiheid die alleen kan worden aangepakt met de vasthoudendheid van Sea Shepherd. De oceanen zijn in gevaar en onze acties blijven de enige proactieve en wet-handhavende aanwezigheid om illegaliteit aan te pakken. Wij zijn van plan om deze verantwoordelijkheid met moed en vastberadenheid te omarmen en opnieuw de meest beruchte stropers op deze planeet te lokaliseren en te stoppen," aldus kapitein Chakravarty.

Tandvis

De tandvis is een toppredator in de wateren van de Zuidelijke Oceaan. Uniek door de lange levensduur en bijzonder kwetsbaar voor overexploitatie door de late geslachtsrijpheid.

De tandvis staat beter bekend onder de marktnaam "Chileense zeebaars." Tandvissen leven in de Antarctische wateren op dieptes van 300 tot 2500 meter: de koudste wateren op aarde. Hoewel slechts beperkte wetenschappelijke informatie bestaat over deze vis, blijkt de illegale visserij een verwoestende invloed te hebben op de populatie, wat geleid heeft tot het instorten en de sluiting van een aantal visgebieden.

Operation Icefish 2014-15

Operation Icefish, die meer dan vijf maanden duurde en aanleiding was tot internationale samenwerkingsinitiatieven die massale verstoringen veroorzaakten aan de illegale tandvishandel, was één van de meest succesvolle campagnes van Sea Shepherd tot nu toe.

Aan het einde van de epische vijf maanden-durende campagne, waren vijf van de zes bekende illegale tandvisstroperijschepen aangehouden. De zesde en meest beruchte, de Thunder, werd door eigen bemanning tot zinken gebracht in de wateren van São Tomé en Príncipe na een recordbrekende 110 dagen-durende achtervolging door Sea Shepherd schip Bob Barker. Het schip werd tot zinken werd gebracht om bewijs van haar illegale activiteiten te vernietigen.

Samenwerking tussen lokale en internationale autoriteiten, met inbegrip van Sea Shepherd en de internationale politie Interpol, resulteerde in recordbrekende boetes en gevangenisstraffen voor enkele van de meest-overtredende organisaties en personen achter de stroperij-activiteiten.

Nieuwe focus

Sea Shepherd is gedurende het hele jaar door blijven gaan met het volgen van de resterende illegale schepen, en is erachter gekomen dat twee van de stropersschepen die op de Interpol lijst staan, de Viking en de Kunlun (Taishan), sindsdien zijn 'verdwenen'. Deze twee schepen zullen de focus van de nieuwe campagne zijn.

"Dankzij de resultaten van Operation Icefish heeft Sea Shepherd de weg geplaveid om de strijd tegen de illegale visserij in de Zuidelijke Oceaan en daarbuiten voort te zetten." aldus kapitein Peter Hammarstedt. "Kapitein Chakravarty en de bemanning van de Steve Irwin keren terug naar de resterende tandvisstropers om hen te confronteren met een uitgebreid arsenaal aan kennis en ervaring. Zij zijn overtuigd van succes in het bevrijden van de Zuidelijke Oceaan van de tandvisstropers."

Toothfish poaching vessel, Viking, was detained in Malaysia in March, but has since absconded from justice. (courtesy CCAMLR) Toothfish poaching vessel, Kunlun (Taishan), escaped from authorities in Thailand in September. Photo: Giacomo Giorgi

 

 


Operation Icefish 2015-16
Bezoek
Operation Icefish 2015-16
voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: