Majestueuze overwinning in strijd tegen illegale visserij

12 october 2015

Majestueuze overwinning in strijd tegen illegale visserij

Jail time and massive fines for Captain Luis Alfonso Rubio Cataldo, Chief Engineer Agustin Dosil Rey and Second Mechanic Luis Miguel Perez Fernandez. Photo: Simon AgerJail time and massive fines for Captain Luis Alfonso Rubio Cataldo, Chief Engineer Agustin Dosil Rey and Second Mechanic Luis Miguel Perez Fernandez.

Het gerechtshof in São Tomé en Príncipe heeft de kapitein en 2 officieren van het beruchte stropersschip Thunder schuldig bevonden aan vervalsing, roekeloosheid, vervuiling en beschadiging van het milieu. De officieren krijgen 32 tot 36 maanden gevangenisstraf en een boete van € 15 miljoen. Het oordeel is een overwinning in het gevecht tegen de wereldwijde illegale visserij en laat zien dat deze misdaden nu rigoreus worden aangepakt en bestraft.

Operation Icefish

De Thunder was 1 van de 6 beruchte stropersschepen die kwetsbare Antarctische en Patagonische zeebaars ving in de Zuidelijke Oceaan in een regio die beschermd wordt door de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). De Thunder stond op de zwarte lijst van de CCAMLR en had een paarse Interpol-waarschuwing.

Sea Shepherd noemt de stropersschepen de Bandit 6. Deze schepen waren het doelwit van Sea Shepherds 11e campagne in de Zuidelijke Oceaan: Operation Icefish.

Thunder in april opzettelijk tot zinken gebracht

Kapitein Luis Alfonso Rubio Cataldo (Chili), hoofdingenieur Augustin Dosil Rey en tweede monteur Luis Miguel Perez Fernandez (beide uit Spanje) werden opgepakt in São Tomé en Príncipe toen de Thunder in april zonk. Het schip werd een recordbrekende 110 dagen achtervolgd door het Sea Shepherd-schip de Bob Barker. Sea Shepherd was ervan overtuigd dat de Thunder opzettelijk door haar eigen bemanning tot zinken is gebracht om bewijs voor de illegale visserijpraktijken te verduisteren. 

In 2013, the Thunder became the subject of an Interpol Purple Notice for suspected illegal fishing activity. Photo: Simon AgerIn 2013, the Thunder became the subject of an Interpol Purple Notice for suspected illegal fishing activity.

Sea Shepherd verzamelde bewijs illegale visserij

De Sea Shepherd-schepen Bob Barker en Sam Simon redden de voltallige bemanning van de Thunder toen het schip zonk. Voordat de Thunder volledig in zee verdween, verzamelden Sea Shepherd-bemanning bewijs voor de illegale praktijken. Eén van de bewijzen was een bevroren zeebaars. Sea Shepherd heeft de bewijzen overgedragen aan de politie.

Sea Shepherd heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de uiteindelijke veroordeling van de 3 officieren van de Thunder. Kapiteins Peter Hammarstedt van de Bob Barker en kapitein Sid Chakravarty van de Sam Simon hebben getuigd tegen de 3 officieren. Ook fotograaf Simon Ager deed dat, hij was aan boord van de Thunder om het bewijs tegen de stropers te verzamelen.

Reacties kapiteins Hammarstedt en Chakravarty

“São Tomé en Príncipe heeft geen rechtsbevoegdheid om direct de illegale visserij in Antarctica aan te pakken. Maar desondanks heeft het land de moed en wil getoond om dit toch indirect te doen door vervalste visserijlicenties te veroordelen. Het land is hiermee een voorbeeld voor andere landen in de strijd tegen illegale visserij, ”aldus kapitein Hammarstedt over de rechtszaak.

Sea Shepherd heeft de autoriteiten in São Tomé en Príncipe gefeliciteerd met hun adequate handelen en tomeloze inzet. “Internationale organisaties, inclusief Sea Shepherd, en lokale autoriteiten hebben samengewerkt om tot deze veroordeling te komen. Het is een enorme taak om dit te coördineren. We waren nooit zover gekomen zonder de inzet van São Tomé en Príncipe. Het is een ongelooflijk mooi resultaat dat we met elkaar in zo’n korte periode bereikt hebben,” concludeert kapitein Chakravarty.

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: