Sea Shepherd beëindigt campagne Faeröer-eilanden

4 october 2015

Sea Shepherd beëindigt campagne Faeröer-eilanden

De Sam Simon en Bob Barker, zijn aangekomen in de haven van Bremen, Duitsland. Dit markeert de officiële afsluiting van Sea Shepherd's zesde campagne op de Faeröer-eilanden: Operation Sleppid Grindini.

De bemanning keerde terug na een slopende campagne van 3,5 maand. In Bremen kregen ze een heldenontvangst van de supporters die zich daar hadden verzameld.

Honderden grienden gered door Sea Shepherd

Er zijn sinds juni dit jaar alleen al 490 grienden afgeslacht in de Faeröer-eilanden. Honderden grienden zijn gered dankzij de acties van Sea Shepherd. Groepen grienden, witflankdolfijnen, witsnuitdolfijnen, tuimelaars en grijze dolfijnen zijn weggeleid van de moordstranden naar de veilige zee.

CEO van Sea Shepherd Global, kapitein Alex Cornelissen, verklaarde: "Ik zou graag alle Sea Shepherd-bemanningsleden, zowel die op het land als die op zee, enorm willen bedanken. Zij kwamen op voor de grienden van de Faeröer-eilanden in Operation Sleppid Grindini. Slechts weinigen kennen de onvermoeibare inzet die nodig is om deze campagnes te laten doorgaan. Het zijn ongelooflijk veeleisende maanden geweest."

Tegenslagen
Sea Shepherd kreeg tijdens Operation Sleppid Grindini te maken met tegenslagen:

-  14 Sea Shepherd vrijwilligers uit 11 landen werden tijdens de campagne gearresteerd. Tien van hen werden vervolgens gedeporteerd voor de "misdaad" van het beschermen van grienden.

-  Op 24 augustus werd de internationale bemanning van de Bob Barker de toegang geweigerd tot de Faeröer-eilanden. De advocaat van Sea Shepherd beschreef deze actie van de Deense autoriteiten als onwettig.

-  De Faeröer en de Deense autoriteiten hebben vier kleine boten van Sea Shepherd in beslag genomen. De kleine boot Farley bleef meer dan twee maanden in politiehechtenis nadat de beschuldigingen met betrekking tot de inbeslagname van de boot al werden ingetrokken. De kleine boot Echo werd op 1 september in beslag genomen bij de Schotse Shetland-eilanden. Het Deense marineschip HDMS Knud Rasmussen leverde de boot later uit aan de Faeröer-eilanden ondanks dat het Schotse gerechtshof dit had verboden.

 

 

 

 

Hundreds line the streets of Paris, France, to stand-up against the grindadráp

Internationale aandacht

-  Op 23 juli werden meer dan 250 grienden geslacht bij de eilandengroep, met de hulp van de Deense marine en politie en de steun van de Deense overheid. Internationaal protest volgde toen er via de media beelden van deze slachting over de hele wereld werden verspreid. Demonstraties werden gehouden in Australië, België, Canada, Chili, Italië, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, en in de Verenigde Staten.

-  Begin augustus kondigden twee grote Duitse cruiseschip rederijen, AIDA en Hapag-Lloyd, aan dat zij reizen naar de Faeröer-eilanden hadden geannuleerd in reactie op de aanhoudende slachtingen.

-  Op 19 augustus verbrak de Schotse stad Wick haar 20 jaar lange tweeling-stad-relatie met de Faeröese stad Klaksvík, en zei dat het niet opnieuw officiële relaties zou starten voordat de "walgelijke" slachting van walvissen op de eilandengroep verboden is.

-  Politiek vertegenwoordigers uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Luxemburg hebben publiekelijk hun minachting voor de lopende praktijk van de grind laten blijken.

Rosie Kunneke, Sea Shepherd Land Team Leader, verklaarde: "Wij rouwen om alle grienden en andere dolfijnen die hun leven hebben verloren aan de barbaarse grind. Er zijn honderden andere grienden en dolfijnen vandaag de dag nog in leven dankzij de inspanningen van de Sea Shepherd-bemanning. En dat is iets dat we enorm trots op zijn."

De strijd gaat door!

Hoewel Operation Sleppid Grindini nu voor 2015 officieel beëindigd is, blijft Sea Shepherd de strijd tegen de grind voortzetten.

"Of er nu druk is vanaf het land, op zee, in de media, in de rechtbanken, of in de harten en geesten van de mensen van over de hele wereld, Sea Shepherd zal blijven opstaan tegen de verschrikkingen van de grind. Voor al de grienden die nog vrij zwemmen en onze bescherming nodig hebben, " zei kapitein Cornelissen.

Sea Shepherd heeft sinds de jaren ’80 het initiatief genomen tegen de massale slachting van grienden en andere dolfijnen op de Faeröer-eilanden. Operation Sleppid Grindini is één van de meest succesvolle campagnes van de organisatie op de eilandengroep, met de sterkste vertegenwoordiging op zee in de regio tot nu toe.

 

The Echo small boat fiercely defends a pod of pilot whales at Sandavágur on August 12. Photo: Sea Shepherd

De Echo in actie bij Sandavágur in een poging grienden de baai uit te drijven.

Rosie Kunneke and Christophe Bondue, arrested at the Bøur slaughter on July 23. Photo: Sea ShepherdRosie Kunneke en Christophe Bondue werden gearresteerd bij Bøur toe ze probeerden op te komen voor grienden die de baai in werden gedreven.

The Danish government continues to support the slaughters with Danish resources, including navy and police. Photo: Guiga PiráDenemarken steunt de grind middels politie en marine. 

Supporters greet the returning Sea Shepherd crews. Photo: Guiga Pirá

Welkom in Bremen.

 

Operation Sleppid Grindini
Bezoek 
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: