Denemarken heeft bijboot Sam Simon onrechtmatig in beslag genomen

2 september 2015

Denemarken heeft bijboot Sam Simon onrechtmatig in beslag genomen

The Sam Simon’s small boat has been seized in the Shetland Islands. Photo: Sea ShepherdDe Echo, bijboot van de Sam Simon is op de Shetland eilanden onrechtmatig in beslag genomen.

Op 1 september 2015 legden autoriteiten van de Shetlandeilanden (Schotland) beslag op een bijboot van de Sam Simon. De beslaglegging werd gedaan op verzoek van Denemarken. Dit was een reactie op een schriftelijk verzoek van het hoofd van de Faeroese politie.

Inbeslagname door verdedigen grienden

De Sam Simon was op de Shetlandeilanden om bij te tanken. Daar kregen de kapitein en de scheepsmanager het bevel voor inbeslagname. In het bevel beweren autoriteiten dat er een "aannemelijk vermoeden bestaat dat er een strafbaar feit is gepleegd volgens het Deense recht."

Het is echter duidelijk dat de beslissing betrekking heeft op de betrokkenheid van de kleine boot in de verdediging van de 61 grienden tijdens een grind op het strand van Sandavágur op de Faeröer-eilanden op 12 augustus.

De kleine boot is nu in voorlopige bewaring op de Shetlandeilanden. Sea Shepherd is op zoek naar verder juridisch advies over de kwestie.

Pilot Whaling Act ‘ongeldig’

De inbeslagname van de kleine boot gebeurt in het kielzog van een juridische uitdaging tegen de Faeröer Pilot Whaling Act. Henrik Weihe Joensen (Faeröerse juridisch adviseur) betwist de legaliteit van de wet.

In een verklaring zegt Joensen dat de grindwet ‘ongeldig’ is omdat het Faeröese Parlement niet de macht heeft om nieuwe wetten met betrekking tot politie-activiteit te implementeren. Joensen is van mening dat als de Pilot Whaling Act ongeldig wordt verklaard, dit grote impact kan hebben op de zaken die al tegen Sea Shepherd lopen. Het kan ook gevolgen hebben voor de politieke relatie tussen de Faeröer-eilanden en Denemarken.

De Pilot Whaling Act is gebruikt als basis voor de arrestatie van 14 Sea Shepherd vrijwilligers op de Faeröer-eilanden dit jaar.

 

Police in the Shetland Islands deliver warrant for the seizure of the small boat to the Captain and Ship Manager of the Sam Simon. Photo: Iraultza DariasPolitie van de Shetland eilanden overhandigt bevel inbeslagname van de Echo aan de kapitein en ship manager van de Sam Simon. 
The Sam Simon in Lerwick. Photo: Iraultza DariasDe Sam Simon in Lerwick. 
 
Operation Sleppid Grindini
Bezoek 
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: