Sea Shepherd verdedigt grienden tegen gewelddadige aanval

13 augustus 2015

Sea Shepherd verdedigt grienden tegen gewelddadige aanval

 

61 pilot whales have been slaughtered in the Faroe Islands. Photo: Mayk Wendt61 pilot whales have been slaughtered in the Faroe Islands. 

Gisteren hebben bemanningsleden van Sea Shepherd opnieuw een familie grienden proberen te beschermen tegen de beruchte drijfjacht op de Faeröer-eilanden. Daarbij zijn 5 vrijwilligers gearresteerd. Sea Shepherd wist een deel van de familie de andere kant op te drijven.

Verstoring grind en arrestatie vrijwilligers Sea Shepherd

Met een kleine boot, die in de omgeving patrouilleerde, werd de jachtpartij verstoord. Hoewel er veel meer boten met jagers aanwezig waren, lukte het de bemanning van Sea Shepherd om de familie grotendeels een andere kant op te drijven. Op het strand renden 5 vrijwilligers van Sea Shepherd het water in om zich tussen de jagers en de kleine groep grienden, die wel naar het strand was gedreven, op te stellen. Deze 5 vrijwilligers zijn direct door de politie gearresteerd.

Slachting 61 grienden

Volgens de media zou het in eerste instantie gaan om 200 grienden. Uiteindelijk werden er maar 61 bij het strand geteld. Deze dieren zijn allemaal afgeslacht.

De CEO van Sea Shepherd Global, Alex Cornelissen, reageerde als volgt op de arrestatie: “Opnieuw zijn onze bemanningsleden gearresteerd door de Deense politie. Hoe lang kan de Deense regering nog doorgaan met het steunen van deze bloederige praktijk, die strijdig is met internationale regelgeving? De Deense regering zal zich hiervoor moeten verantwoorden.”

Toeristenindustrie Faeröer-eilanden betrokken bij slachting

De toeristenindustrie is direct betrokken bij deze slachting. De dieren werden het eerst gezien door een helikopter van Atlantic Airways. Deze helikopterdienst vervoert reizigers van en naar de verschillende eilanden. De locatie van de grienden werd vervolgens aan de lokale autoriteiten doorgegeven die toestemming gaven voor de jacht.

De leider van het landteam van Sea Shepherd, Rosie Kunneke, zegt: “Dit is niet de eerste keer dat een toeristisch bedrijf als middel wordt gebruikt bij de slachting. Veerdiensten tussen de eilanden worden regelmatig gebruikt als platform om de walvissen te spotten en de locaties te melden. Iedereen, ook een toerist, die walvissen ziet, maar dit niet doorgeeft, overtreedt de Pilot Whaling Act (Griendwet) van de Faeröer-eilanden en is dus strafbaar. Toeristen die naar de Faeröer-eilanden reizen, moeten worden gewezen op dit risico.”

Cruiseschepen schrappen eilanden als bestemming

Twee grote Duitse cruise-organisaties hebben aangekondigd reizen naar de Faeröer-eilanden te schrappen vanwege de wet die de slachting beschermt en het risico dat de reizigers daardoor lopen.

Met de slachting van gisteren zijn er vanaf juni in totaal 490 grienden gedood. Tot nu toe zijn bij acties tegen deze slachtpartijen in totaal 12 vrijwilligers van Sea Shepherd gearresteerd. Door middel van foto’s en filmmateriaal van deze slachtingen wordt onder andere de aandacht gevestigd op de voortdurende steun van Denemarken bij deze praktijken.

Sea Shepherd voert al sinds begin jaren ’80 actie tegen de slachting van grienden. Op dit moment vindt de zesde beschermingscampagne plaats onder de naam Operation Sleppid Grindini.

5 Sea Shepherd volunteers have been arrested in the Faroe Islands. Photo: Marianna Baldo5 Sea Shepherd volunteers have been arrested in the Faroe Islands. 

 

 

Operation Sleppid Grindini
Bezoek
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: