Sea Shepherd door Deense rechter schuldig bevonden aan verdedigen van grienden

7 augustus 2015

Sea Shepherd door Deense rechter schuldig bevonden aan verdedigen van grienden

Op 6 augustus zijn Sea Shepherd Global en 5 vrijwilligers door de Deense rechtbank schuldig bevonden aan het overtreden van de Faeröerse Pilot Whaling Act. Zij worden tevens beschuldigd van openbare ordeverstoring. 

The seven crewmembers

De vrijwilligers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het ‘misdrijf’: verstoren van de slachting van 250 grienden op de stranden van de Faeröer-eilanden. Dat gebeurde op 23 juli. Tijdens het strafproces betrok de aanklager Sea Shepherd Global eveneens in deze zaak. Op 20 juli zijn al 2 vrijwilligers voor hetzelfde vergrijp gearresteerd. Hun zaak moet nog worden behandeld.

Boete in geld of gevangenisstraf

De 5 vrijwilligers, die werden gearresteerd, zijn afkomstig uit verschillende landen. Zij kregen een boete opgelegd die varieerde van omgerekend ongeveer 670 euro tot ruim 4600 euro of 2 weken gevangenisstraf. Sea Shepherd Global kreeg een boete opgelegd van ruim 10.000 euro.

Tijdens de zitting weigerde de leider van het team een pleidooi te houden, omdat zij de Pilot Whaling Act niet erkent. Denemarken heeft de Conventie van Bern (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitat) ondertekend. De slachting van walvissen is in de hele Europese Unie, inclusief Denemarken, op grond van de Conventie van Bern verboden. Toch gaan de inwoners van de Faeröer-eilanden door met deze slachting van grienden, met de hulp van de Deense politie, de Deense marine en de steun van de Deense regering.

July 23, 2015. 111 pilot whales slaughtered on the Bøur killing beach. Photo: Mayk WendtJuly 23, 2015. 111 pilot whales slaughtered on the Bøur killing beach.

Hoger beroep tegen uitspraak

De algemeen directeur van Sea Shepherd Global, Alex Cornelissen, zegt: “Het doel van SeaShepherd is om internationale natuurbeschermingswetten te handhaven. Wij zijn niet van plan om deze belachelijke boete te gaan betalen. Wij vechten het recht van Denemarken aan om Sea Shepherd op grond van de Pilot Whaling Act een boete op te leggen. Deze wet is illegaal.”  

Er is inmiddels hoger beroep tegen de uitspraak aangetekend.

Operation Sleppid Grindini
Bezoek 
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: