Massaslachting op Faeröer-eilanden en Sea Shepherd-vrijwilligers gearresteerd

24 juli 2015

Massaslachting op Faeröer-eilanden en Sea Shepherd-vrijwilligers gearresteerd

UPDATE - We have received new information this morning:

  • All five Sea Shepherd crewmembers who were detained overnight have been arrested.
  • Approx. 250 pilot whales were killed yesterday.  *111 killed at Bøur  *130-150 killed at Tórshavn

We will provide updates as they come through.

Whale hunters in a sea of red. Photo: Eliza MuirheadWhale hunters in a sea of red. Photo: Eliza Muirhead

Op 23 juli werden ongeveer 250 grienden geslacht op de stranden van de Deense Faeröer-eilanden in Bøur en later op de dag in Tórshavn. De grienden werden vermoord in de beruchte slachting die bekend staat onder de termen grindadráp of grind. 23 juli was de bloedigste dag in de eilanden dit jaar.
Vijf Sea Shepherd-vrijwilligers zijn hierbij gearresteerd.

Teamleider gearresteerd tijdens verdedigen walvissen

Rosie Kunneke (Zuid-Afrika), teamleider van het landteam, is een van de gearresteerde vrijwilligers. Zij werd samen met Christophe Bondue (België) op het strand van Bøur getackeld toen de twee aan kwamen rennen terwijl de familie grienden aan land werd gedreven. De vrijwilligers werden met hun gezicht in het zand gedrukt toen de mensenmassa het strand opstormde om de grienden af te slachten.

Andere Sea Shepherd-vrijwilligers hebben beelden kunnen maken van de arrestatie en de slachting die volgde. 111 grienden vonden op het strand van Bøur de dood.

CEO Sea Shepherd Global: “hartverscheurend”

Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd Global, reageert op de arrestatie: “Iedereen die Rosie kent, weet hoe ontzettend gepassioneerd zij geeft om dieren. Rosie en Christophe werden op de grond gedrukt toen zij probeerden deze walvissen te beschermen en werden weggesleurd toen de slachting begon. Het was hartverscheurend om te zien.”

Vrijwilligers trimaran gearresteerd

Twee bemanningsleden van de trimaran Brigitte Bardot werden ook gearresteerd in Bøur. Marianna Baldo (Italië) en Xavier Figarella (Frankrijk) waren op de tender van het schip toen ze werden opgepakt. De politie heeft laten weten dat ook zij vervolgd worden.

Deense marine aanwezig tijdens slachting

Wyanda Lublink, kapitein van de Brigitte Bardot, meldde dat twee Deense marineschepen in de regio aanwezig waren tijdens de slachting. De marineschepen bewaakte de grindadráp. “Denemarken is net als andere landen binnen de Europese Unie tegen de walvisvaart en het is dan ook ongelooflijk dat de Deense marine meedoet aan de slachtingen op de eilanden.”

Tweede grote grind in Tórshavn op zelfde dag en nieuwe arrestatie

Dezelfde dag vond een tweede grind plaats op de eilanden. Ongeveer 150 grienden werden ’s avonds het strand bij Tórshavn opgedreven en uiteindelijk geslacht. Sea Shepherd-vrijwilliger Kevin Schiltz (Luxemburg) werd hierbij gearresteerd. Een andere vrijwilliger filmde de arrestatie, maar werd door de politie gedwongen de opnames te wissen.

Een advocaat is ingeschakeld om de gearresteerde en vastgehouden vrijwilligers te helpen. Twee vrijwilligers die eerder deze week zijn gearresteerd worden aangeklaagd voor het overtreden van de Faroese ‘Pilot Whaling Act’. Een van de twee mag terug naar de Verenigde Staten tot de volgende rechtszitting.

 

Operation Sleppid Grindini
Bezoek 
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: