Bemanningsleden gearresteerd met hulp van Deense marine

20 juli 2015

Twee Bemanningsleden van Sea Shepherd gearresteerd op Faeröer-eilanden met hulp van Deense marine

Sea Shepherd volunteer, Tom Strerath of Germany, is taken into custody. Photo: Florian StadlerSea Shepherd vrijwilliger, Tom Strerath uit Duitsland.Twee bemanningsleden, vrijwilligers, van Sea Shepherd schip Sam Simon zijn gearresteerd op de Faeröer-eilanden.

Susan Larsen uit de Verenigde Staten, bestuurder van de kleine boot Farley, en Tom Strerath uit Duitsland, navigator van diezelfde boot, werden maandagmorgen om ongeveer 09.00 lokale tijd gearresteerd.

Het incident vond plaats na een veronderstelde poging tot grindadráp, net ten noorden van Klaksvík in het noordoosten van de eilandengroep.

Kort voor het incident onderzochten de Sam Simon en de Farley een vloot van ongeveer 15 lokale boten die op weg was naar het noorden voorbij Klaksvík. Het Deense marineschip HDMS Triton was ook in die regio.

Hoewel er in dit gebied geen grienden door Sea Shepherd werden waargenomen, is deze activiteit van boten over het algemeen een indicatie van een drijfjacht op grienden. Kort daarna stopte de vloot met varen naar het noorden, daarop stopten ook de Sam Simon en de Farley.

Arrestatie

Eén van de kleine boten van de vloot kruiste vervolgens de boeg van de Sam Simon, zuidwaarts bewegend, naar de achtersteven van het schip. De bemanning van het kleine vaartuig gooide een lijn in de schroef van de Sam Simon, en schakelde daarmee met opzet het Sea Shepherd schip uit.

Op dat moment bevond de Farley zich op ongeveer een nautische mijl aan de bakboordzijde van de Sam Simon. Duidelijk te zien was dat de Faeröese politie aan boord ging van de Farley en de twee vrijwilligers arresteerde. De twee zijn meegenomen naar het politiebureau in Klaksvik.

Kapitein van Sam Simon, Adam Meyerson, vroeg bevestiging aan de Deense marine of de bemanning van de Farley was gearresteerd. De HDMS Triton reageerde door te zeggen dat ze geen ‘politiewerk’ doen, en adviseerde kapitein Meyerson contact op te nemen met de lokale politie voor meer informatie.

The Danish Navy vessel, HDMS Triton attempts to block the arrest of the Sea Shepherd crew from the Sam Simon. Photo: Iraultza Izquierdo, Het Deense marineschip HDMS Triton probeert de arrestatie aan zicht te onttrekken.

Ondanks dit commentaar, positioneerde de Triton zich tussen de Sam Simon en de Farley, zodat de Farley niet meer zichtbaar was voor de bemanning van de Sam Simon.

Sea Shepherd Land-teamleider Rosie Kunneke nam contact op met de lokale politie om te informeren of de twee bemanningsleden van de Farley gearresteerd waren. Er werd bevestigd, en de politie zei dat de arrestatie had plaatsgevonden, omdat de bemanning van Sea Shepherd zich "binnen het grindgebied" bevond.

Geen grindadráp

Meyerson vroeg bevestiging van de Deense marine over de vraag of er een grindadráp afgeroepen was. Er werd echter geen dergelijke bevestiging gegeven op het moment dat het verzoek werd ingediend. Meyerson vroeg ook te bevestigen of de Triton de Farley in beslag had genomen. Opnieuw werd geen bevestiging gegeven, maar Sea Shepherd gelooft dat dit wel het geval was.

Meyerson: "Ik deed vandaag meerdere verzoeken om informatie aan de Deense marine: over de vraag of er een grindadráp was geroepen; over de vraag of onze bemanning was gearresteerd; en over de vraag of de Farley in beslag was genomen. Elke keer bleven mijn verzoeken onbeantwoord. Maar het is duidelijk dat de Triton nauw betrokken was bij de arrestaties van vandaag, en dat de Deense marine betrokken is in de grindadráp."

Berichten in de lokale media geven aan dat walvisjagers een groep grienden hadden gespot en pobeerden hen op te drijven. Er wordt aangenomen dat de grienden zijn ontsnapt en dat de grindadráp niet kon plaatsvinden.

Kunneke heeft bevestigd dat juridische bijstand is ingeschakeld om namens de gearresteerde Sea Shepherd vrijwilligers op te treden. "Aangezien er geen grindadráp is lijkt het erop dat onze bemanningsleden absoluut zonder reden zijn gearresteerd. De politie blijft tot nu toe zwijgen, maar zonder duidelijke reden voor hun arrestatie, hebben we goede hoop dat ze binnenkort zullen worden vrijgelaten," zei Kunneke.

Ondanks dat Denemarken een antiwalvisjacht-lid is van de Europese Unie, en zich zou moeten houden aan de wetgeving die het slachten van walvisachtigen verbiedt, blijft het land doorgaan met het steunen van en samenwerken met de Faeröese walvisvaarders.

 

Captain Adam Meyerson informs the crew of the HDMS Triton’s RHIB that the Sam Simon’s propeller has been intentionally disable. Photo: Iraultza IzquierdoCaptain Adam Meyerson informeert bemanning van de HDMS Triton’s RHIB dat de schroef van de Sam Simon is gesaboteerd.

 

UPDATE

SEA SHEPHERD VOLUNTEERS CHARGED

Sea Shepherd Land Team Leader, Rosie Kunneke, has received a report from the legal representative for Susan Larsen (United States) and Tom Strerath (Germany), following their arrest this morning in the Faroe Islands.

He has confirmed that both volunteer crewmembers are being charged under section (9) ‘Public Order Provisions’ of the Faroese Parliamentary Act No. 56 (the Pilot Whaling Act).

Section (9) states:
(1) Everyone who takes part in whaling at sea or on shore have [sic] a duty to obey requests, directions, order and prohibitions from a district administrator, a whaling foreman or another authorized person with powers conferred by the Parliamentary Act or an executive order issued under the authority of this Parliamentary Act to organize whaling and establish rules on public order in this connection.
(2) The provisions set out in subsection (1) moreover applies to persons who do not take part in the whaling as such but by their acts or failure to act, disturb, obstruct or prevent that the whaling may proceed as usual.

A court date has been set for this Thursday, July 23, at 0900 local time at Tórshavn.

The crewmembers have been released from custody until Thursday’s hearing.

Some of the crew’s equipment including helmets, go pros, cameras and the Farley itself, are being held by authorities. Operation Sleppid Grindini Land Team Leader, Rosie Kunneke, has lodged an official appeal against the confiscation of the equipment.

Tomorrow morning we will have more news of the official charges.

Sea Shepherd volunteer, Susan Larsen of the United States, is taken into custody. Photo: Florian StadlerSea Shepherd vrijwilliger, Susan Larsen uit de VS wordt gearresteerd.
Crew of the HDMS Triton board the Sea Shepherd small boat, Farley. Photo: Iraultza Izquierdo
Bemanning van de HDMS Triton gaat aan boord van de Farley. 
 
Operation Sleppid Grindini
Bezoek
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: