Politie Faeröer-eilanden dreigt toeristen met arrestatie en hoge boetes

28 juni 2015

Politie Faeröer-eilanden dreigt toeristen met arrestatie en hoge boetes

Police have explained that the ramped-up laws apply to all visitors to the Faroe Islands, not just those believed to be with Sea Shepherd. Photo: Alexandra BennaceurPolitie laat weten dat de nieuwe wet voor iedereen geldt, niet alleen voor Sea Shepherd.

De politie van de Faeröer-eilanden dreigt toeristen met mogelijke arrestaties en vervolgingen als zij migrerende walvissen en dolfijnen niet melden bij de lokale autoriteiten.

Boetes van 3000 euro of 2 jaar gevangenisstraf

Middels een snel opgestelde wet, moeten toeristen migrerende walvissen en dolfijnen melden zodat de dieren geslacht kunnen worden in de grindadráp. Toeristen die zich niet aan de wet houden lopen het risico op boetes die oplopen tot 3000 euro of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Ross McCall, medecampagneleider van Operation Sleppid Grindini en Rosie Kunneke, teamleider van het landteam, bevestigen de straffen. Ze hebben dit gehoord in een reeks bijeenkomsten met de lokale autoriteiten. Tijdens deze bijeenkomsten lieten de autoriteiten weten dat de wet geldt voor alle toeristen en niet alleen de mensen van Sea Shepherd.

Reacties Sea Shepherd op nieuws

“Ik kan me alleen maar voorstellen hoe zij die tegen de grindadráp zijn of er niet eens van af weten, reageren op zo’n wet. In plaats van dat je kunt genieten van deze dieren in hun natuurlijke omgeving, loop je nu het risico om in de gevangenis te belanden als je de politie niet belt. Als je wel belt, breng je dus ook de lokale bevolking op de hoogte en dit leidt uiteindelijk tot de slachting van de dieren die je net nog hebt gezien. Ik raad de autoriteiten aan alle toeristen op de hoogte te stellen van deze wet en van wat de straffen zijn als je je er niet aan houdt. Ik denk dat de Faeröer-eilanden straks alleen nog reizigers zien die genieten van de jacht,” was de reactie van McCall op het nieuws.

“De wet komt er uiteindelijk op neer dat toeristen die walvissen en dolfijnen zien en dit dus melden, actief mee doen aan de slachting in de grindadráp. Zelfs toeristen die meegaan op walvisexcursie worden hierdoor onvrijwillig meegetrokken in de slachting. Deze wet is overduidelijk bedoeld om Sea Shepherds effectiviteit in de bescherming van deze dieren in te perken. Maar daarnaast drijft de wet uiteindelijk toeristen en geld uit deze regio,” voegt Kunneke toe.

Deense marine uitgesloten van verplichte meldingen

Ondanks de wet en de straffen heeft de Deense marine laten weten dat het niet mee doet aan het rapporteren van migrerende walvissen en dolfijnen. Ook laat de marine weten op geen enkele andere manier mee te doen aan grindadráp. Kapitein van de Brigitte Bardot (en voormalig lid van de Nederlandse en Australische marine) Wyanda Lublink liet weten: “Als een marineofficier heb je de verantwoordelijkheid om hen te verdedigen die dat zelf niet kunnen. Anders doen gaat volledig in tegen je missie. Er zit hier ergens een tegenstrijdigheid. De Deense marine hoeft niet te mee te doen aan de grind, maar toeristen dus wel.”

Internationaal protest tegen slachting

De toeristenindustrie heeft zich al eerder negatief uitgelaten over de grind sinds de slachting internationaal in het nieuws is. In 2013 hebben twee Duitse cruisebedrijven, AIDA en Hapag Lloyd, publiekelijk hun zorgen geuit over de grind. Zij hebben de Faeröerse overheid opgeroepen een eind te maken aan de slachting.

Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd Global en campagneleider van Operation Sleppid Grindini, reageert: “Meedoen aan de grootste zoogdierenslachting in Europa is wel het láátste wat je verwacht als je op vakantie gaat naar een afgelegen eilandengroep. Het is een beetje alsof je naar Zimbabwe gaat en daar verplicht mee moet doen aan het stropen van neushoorns. Of als je gaat duiken en je haaienvinnen moet afsnijden. In hun enthousiasme hebben de lokale autoriteiten de impact op het toerisme over het hoofd gezien.”

Grindadráp

Al honderden jaren drijft de bevolking van de Faeröer-eilanden migrerende grienden uit de zee naar ondiep water en slacht hen. Het slachten, bekend onder de Faeröer-term 'grindadráp' of 'grind', is een wrede en bloedige traditie die hele families van walvissen en dolfijnen in één keer uitroeit. De eerste slachting van 2015 vond plaats op zaterdag 6 juni toen 154 grienden bruut werden vermoord. Het was de grootste slachting sinds 2013 en vond plaats voordat Sea Shepherd op de eilanden arriveerde. Op 29 juni 2015 vond de tweede slachting plaats. Naar schatting vonden 20 tot 30 grienden de dood.

Operation Sleppid Grindini 

Operation Sleppid Grindini is de zesde campagne van Sea Shepherd op de Faeröer-eilanden. Dit jaar zijn er meer Sea Shepherd-schepen dan ooit in de regio aanwezig.

A bus-load of tourists stopped to take photographs of the Brigitte Bardot in the Faroe Islands, and to speak to their crew about the defense of pilot whales. Photo: Mayk WendtToeristen stoppen bij de Brigitte Bardot om foto's te nemen en met de bemanning te praten.
According to ramped-up Faroese law, these tourists - and all visitors to the archipelago - must report any sightings of whales and dolphins to local authorities, or else face fines and 2 years imprisonment. Photo: Mayk WendtMiddels een snel opgestelde wet, moeten toeristen migrerende walvissen en dolfijnen melden zodat de dieren geslacht kunnen worden in de grindadráp. 
 
Operation Sleppid Grindini
Bezoek
Operation Sleppid Grindini
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: