Sea Shepherd aangevallen door schildpaddenstropers

27 juni 2015

Sea Shepherd aangevallen door schildpaddenstropers

Deze gewelddadige aanval gebeurde slechts 10 dagen nadat Sea Shepherd de Costa Ricaanse autoriteiten al had gewaarschuwd voor een dreigende aanval door stropers.

Sea turtle nesting grounds on Pacuare Beach, Costa Rica [1:11:58 PM] Jennifer Mishler (SS): Credit: Sea Shepherd/Eva HidalgoSea turtle nesting grounds on Pacuare Beach,
Costa Rica  Credit: Sea Shepherd/Eva Hidalgo
Een groep van 11 Sea Shepherd-vrijwilligers van de zeeschildpaddencampagne Operation Jairo is fysiek aangevallen door stropers. Dit gebeurde tijdens een vreedzame patrouille van Pacuare Beach om bedreigde nestelende schildpadden en hun eieren te lokaliseren en te beschermen.

Twee vrijwilligers met lichte verwondingen

Een groep stropers met stokken en kapmessen viel de onbewapende vrijwilligers van Sea Shepherd (een media-team en een strandpatrouille team) zonder reden aan. De eerste berichten geven aan dat meer dan 10 stropers betrokken waren bij de aanval. Campagneleider Brett Bradley, uit Australië, stond tussen de stropers en zijn collega-vrijwilligers in, en kreeg daardoor het meeste van de aanval te verduren. Hij liep verwondingen op aan zijn armen. Media-teamlid Ellen Campbell uit Canada liep verwondingen op aan haar schouder.

De vrijwilligers probeerden het strand te verlaten, en in een poging de aanvallers af te schrikken vuurde een beveiliger acht schoten af in het zand. De agressieve stropers gingen door met hun aanval, en vuurden zelfs drie schoten af op een tweede beveiliger. Vanwege de dreigementen heeft Sea Shepherd een beveiligingsteam was ingehuurd door Sea Shepherd om de vrijwilligers te beschermen . Eén van de beveiligers werd aangevallen door drie mannen. Hij wist er twee van zich af te weren terwijl de derde zich terugtrok.

Naast vrijwilligers uit Australië en Canada, bestaat het multinationale team van Operation Jairo ook uit mensen uit Oostenrijk, Spanje, de Verenigde Staten, Frankrijk en Costa Rica.

Betrapt
Op 4 juni betrapten Sea Shepherd vrijwilligers een stroper terwijl hij eieren aan het stelen was van een bedreigde lederschildpad. Het kwetsbare nestelende vrouwtje had haar eieren in het zand van Pacuare Beach gelegd. Sea Shepherd omringde de schildpad, staande tussen haar en de bijeenkomende stropers, totdat ze klaar was met eieren leggen en veilig terug ging naar de zee. De rest van haar eieren werd naar een bewaakte broederij gebracht. Kort daarna kreeg campagneleider Brett Bradley van een vertrouwelijke informant te horen dat stropers van plan waren Sea Shepherd-vrijwilligers aan te vallen om ze te intimideren. Deze bedreigingen werden gemeld op 16 juni aan de Costa Ricaanse Gerechtelijk Onderzoek Organisatie

Jorge Serendero, Sea Shepherd-woordvoerder van Centraal-Amerika, laat weten dat de groep vrijwilligers een nieuwe klacht gaat indienen bij de Gerechtelijk Onderzoeksorganisatie in Bataan, Limon. Daar zullen ook reorganisatie en verhoogde veiligheidsmaatregelen worden besproken om vervolgens weer verder te gaan met het beschermen van de schildpadden in Pacuare.

“Het lijkt erop dat de criminele schildpadstropers op Costa Rica behoorlijk gefrustreerd raken van onze vrijwilligers. Dit is een duidelijke aanwijzing dat de aanwezigheid van Sea Shepherd en onze strandpatrouilles effectief zijn,” zei coördinator David Hance.

Operation Jairo
Gemiddeld wordt slechts één op de 1000 zeeschildpadjongen volwassen. Daarom is het van wezenlijk belang deze bedreigde dieren zo snel mogelijk te beschermen, voordat het te laat is. Momenteel vindt Operation Jairo plaats in Costa Rica en Honduras, waar onze vrijwilligers zeeschildpadden beschermen tegen stropers.

Half juli gaat deze campagne ook van start in Florida. Daar gaan onze vrijwilligers samenwerken met non-profit organisatie Sea Turtle Oversight Protection, om de net uitgekomen jongen veilig naar de zee te begeleiden. En ook om ervoor te zorgen dat de regels over commerciële verlichting langs de stranden worden nageleefd en gehandhaafd. De verlichting kan nestelende schildpadden en jongen namelijk desoriënteren en daardoor ervoor zorgen dat ze in plaats van naar zee naar de voor hen gevaarlijke autowegen gaan.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: