Internationale Walvisvaartcommissie blokkeert Japans walvisvaartprogramma

19 juni 2015

Internationale Walvisvaartcommissie blokkeert Japans walvisvaartprogramma

IWC logo

De wetenschappelijke commissie van de IWC (International Whaling Commission) verwerpt het door Japan voorgestelde walvisvaartprogramma NEWREP-A. De commissie eist meer duidelijkheid over de wetenschappelijke doelen van het programma. In het rapport van de IWC staat dat de Japanse overheid tot nu toe geen bewijzen heeft geleverd die de slachting van walvissen in Antarctica rechtvaardigen.

Sea Shepherd spoort IWC aan NEWREP-A volledig af te wijzen

Wij zijn blij met de resultaten, maar sporen de commissie wel aan om Japanse pogingen de commerciële walvisvaart door te zetten volledig af te wijzen.

“De Japanse overheid gaat al jaren door met de illegale slachting van walvissen in Antarctica. Japan maakt gebruik van een maas in de wet. Na 10 jaar actie van Sea Shepherd staat de Japanse illegale walvisvaart in de internationale spotlights. We zijn nu een stap dichterbij om die maas in de wet voorgoed te sluiten. We hopen dat de Internationale Walvisvaartcommissie NEWREP-A ziet voor wat het werkelijk is: een nieuwe poging van Japan om door te gaan met illegale walvisjacht, zogenaamd onder het mom wetenschap. We sporen de IWC aan de de normen van de internationale wetgeving te handhaven, in de geest van de veroordeling van Japan door het Internationaal Gerechtshof vorig jaar,” licht Alex Cornelissen, CEO Sea Shepherd Global, toe.

Tweede tegenslag voor NEWREP-A

Het rapport van de IWC is de tweede tegenslag voor NEWREP-A dit jaar. Al in april liet een onafhankelijk expertpanel weten dat het programma te weinig informatie bevat om de walvisvaart in Antarctica te rechtvaardigen.

Japan blijft zich verzetten tegen de internationale wet en daarmee kan het land zich buiten de internationale gemeenschap plaatsen. Het wordt tijd dat Japan de schade aan zijn internationale reputatie probeert te herstellen en de commerciële walvisvaart in de geschiedenisboeken achterlaat.

One of the thousands of whales killed illegally by the Japanese whale poaching fleet in Antarctica. Photo: Glenn LockitchEén van de duizenden walvissen die illegaal zijn gedood door de Japanse walvisvloot in Antarctica.
Three dead, protected Minke Whales on the  deck of the Nisshin Maru, slaughtered under Japan’s illegal whaling program JARPA II. Photo: Tim Watters

Drie dode, beschermde, dwergvinvissen op het dek van de Nisshin Maru. De walvissen zijn geslacht onder het illegale Japanse walvisvaartprogramma JARPA II.


 
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: