Sea Shepherd schip Brigitte Bardot arriveert bij de Faeröer-eilanden

17 juni 2015

Sea Shepherd schip Brigitte Bardot arriveert bij de Faeröer-eilanden

The Australian-registered Brigitte Bardot arrives in the Faroe IslandsDe Brigitte Bardot komt aan bij de Faeröer-eilanden. Gisteren rond 10:30 lokale tijd arriveerde het Sea Shepherd schip de Brigitte Bardot bij Sund in de haven van Tórshavna in de Faeröer-eilanden. Het schip doet mee aan Operation Sleppid Grindini, de Sea Shepherd campagne tegen de afslachting van grienden. De Brigitte Bardot is het snelste schip van Sea Shepherd en staat geregistreerd in Australië. Negen Faeröer politiefunctionarissen wachtten het schip op, maar gingen niet aan boord. Het schip en de bemanning werden zonder problemen toegelaten door de douane.

De bemanning van de Brigitte Bardot sluit zich aan bij het Sea Shepherd team aan land, met de Zuid-Afrikaanse teamleider Rosie Kunneke en de tweede teamleider, de Schotse acteur Ross McCall, die eerder deze week in de eilandarchipel arriveerde.

“Mijn bemanning en ikzelf zijn vereerd dat we ons samen met ons toegewijde team aan land kunnen inzetten voor de verdediging van de grienden”, aldus de Nederlandse kapitein van de Brigitte Bardot, Wyanda Lublink. “We zijn vastbesloten om binnen de kaders van de wet al het mogelijke te doen om deze ouderwetse en niet te rechtvaardigen slachting te stoppen.”

Al honderden jaren drijft de bevolking van de Faeröer migrerende grienden uit de zee naar ondiep water en slacht hen. Het slachten, bekend onder de Faeröer-term 'grindadráp' of 'grind', is een wrede en bloedige traditie die hele families van walvissen en dolfijnen in één keer uitroeit. 

Campaign Co-Leader, Ross McCall greets Brigitte Bardot Captain, Wyanda Lublink. Photo: Mayk Wendt

De walvisjacht is illegaal binnen de Europese Unie, waarvan Denemarken deel uitmaakt. Deense burgers op de Faeröer hebben echter vreemd genoeg een ontheffing voor deze wet.

In 2014 werkte Denemarken actief samen met de Faeröer walvisjagers, toen de Deense marine acht bemanningsleden van Sea Shepherd arresteerde en drie kleine vaartuigen confisqueerde die bezig waren een groep grienden te verdedigen die het doelwit waren van een grind.

Eerder deze week, tijdens haar campagne voor de komende Deense verkiezingen, sprak de Deense minister-president haar steun uit voor de voortdurende slachtingen van walvisachtigen bij de Faeröer-eilanden.

“Er is een grote inconsistentie tussen de claim van de Faeröer dat er een uitzonderingspositie is als het gaat om de EU-wetgeving, en gelijktijdig het genieten van bescherming door de Deense autoriteiten, zijnde een lid van de EU”, zegt kapitein Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd Global en campagneleider van Operation Sleppid Grindini. “Zonder het geld, de hulpmiddelen en de politieke ondersteuning van Denemarken zouden de grinds, die een belediging vormen voor de Europese wetgeving, niet langer kunnen plaatsvinden.”

Operation Sleppid Grindini is Sea Shepherds zesde campagne ter bescherming van de grienden op de Faeröer-eilanden. Dit jaar zijn er meer Sea Shepherd-schepen dan ooit in de regio aanwezig. De in Nederland geregistreerde schepen Bob Barker en Sam Simon gaan binnenkort ook naar de Faeröer.

Faroese police officers were on-ground to meet the Sea Shepherd ship on its arrival in Tórshavn
Police, with Operation Sleppid Grindini Land Team Leader, Rosie Kunneke, and Campaign Co-Leader, Ross McCall. Photo: Mayk Wendt
 
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: