Sea Shepherd zorgt voor aanhouding laatste twee stropersschepen

22 mei 2015

Sea Shepherd zorgt voor aanhouding laatste twee stropersschepen

The Yongding and the Songhua at Mindelo, Carbo Verde. Photo: Josephine WatmoreDe Yongding en de Songhua bij Mindelo, Carbo Verde.

Het leger en de politie hebben de laatste twee door Interpol gezochte stropersschepen aangehouden, de Songhua en de Yongding. Dit gebeurde in Cabo Verde (Kaapverdië), een eilandengroep voor de noordwestkust van Afrika. De actie vond plaats dankzij Sea Shepherd, die twee dagen eerder informatie had verzameld door een opmerkelijke reeks van toevallige omstandigheden.

Kapitein Peter Hammarstedt van Sea Shepherd was in Cabo Verde voor zaken die niets met de stropersschepen te maken hadden en afgelopen woensdag was hij toevallig op een schip op de ankerplaats in Mindelo, São Vicente. Het schip leek hem verdacht veel op het gezochte stropersschip de Songhua.
Captain Hammarstedt stuurde foto's van het schip, dat op dat moment de naam Kadei droeg en de vlag van Sierra Leone voerde, door naar het Nieuw-Zeelandse ministerie van Landbouw. Het ministerie, dat betrokken is geweest bij de lopende onderzoeken naar de Songhua, was in staat om te bevestigen dat dit het gezochte schip was.

Kort daarna zagen Sea Shepherd bemanningsleden, die waren gestationeerd in Cabo Verde, de komst van een tweede schip in Mindelo, die in de haven aanmeerde naast de Songhua. Het schip, dat de naam Luampa droeg en ook de vlag van Sierra Leone voerde, werd later geïdentificeerd als het stropersschip Yongding.

De kapiteins Hammarstedt en Chakravarty riepen de autoriteiten op ervoor te zorgen dat de verboden schepen werden onderzocht, en dat de kapiteins en de officieren van de schepen werden vastgehouden in Cabo Verde.

Police and military board the Youngding/Luampa in Cabo Verde. Photo: Josephine WatmorePolitie en leger gaan aan bord van de Yongding/Luampa in Cabo Verde. 

Bandit-6
De Songhua en de Yongding zijn twee van de zes actieve illegale, ongereguleerde, ongeregistreerde (IOO) schepen die op de zwarte lijst staan wegens stroperij op Patagonische en Antarctische zeebaars in de wateren van Antarctica. De zes schepen, die Sea Shepherd de ‘Bandit 6’ noemt, waren het doelwit van de meest recente verdedigingscampagne in de Zuidelijke Oceaan, Operation Icefish, onder leiding van kapitein Hammarstedt en Kapitein Sid Chakravarty.
Beide schepen hebben een lange en goed gedocumenteerde geschiedenis van misdaden in de visserij en worden verdacht een link te hebben naar het bekende Spaanse misdaadsyndicaat, Vidal Armadores.

In januari van dit jaar onderschepte de Nieuw-Zeelandse marine de Songhua en de Yongding, samen met een derde schip, de Kunlun, nadat ze waren betrapt op illegale visserij in de wateren ten westen van de Ross Zee. Interpol gaf een ‘Purple Notice’ uit voor deze schepen na een petitie aan Interpol van de Nieuw-Zeelandse regering.

In februari werd de Yongding opnieuw onderschept, dit keer door het Sea Shepherd schip de Sam Simon, binnen de exclusieve economische zone van Australië, terwijl het in het bezit was van verboden vistuig. De locatie van de Songhua bleef al die tijd onbekend.

Operation Icefish
Alle zes IOO-schepen die het doelwit waren van Operation Icefish geweest zijn nu gelokaliseerd; vier ervan zijn volledig buiten werking.
Drie van de schepen zijn sinds maart aangehouden door de autoriteiten in Zuid-Oost-Azië: de Kunlun, de Viking en meest recentelijk de Perlon. Op 6 april werd het meest beruchte van de verboden schepen, de Thunder, tot zinken gebracht door zijn eigen officieren in de wateren van São Tomé en Príncipe voor de westkust van Afrika, na vierenhalve maand achtervolgd te zijn geweest door het Sea Shepherd schip Bob Barker. De autoriteiten in São Tomé en Príncipe houden nog steeds de kapitein, machinist en monteur van de Thunder vast terwijl het onderzoek voortduurt.

De successen van Operation Icefish tonen duidelijk aan dat het arsenaal van Sea Shepherd in de strijd tegen de stroperij veel verder reikt dan alleen patrouilles op zee. Wij hebben de middelen en de vaardigheden om IOO-visserij uit te roeien uit de Zuidelijke Oceaan.

Operation Icefish was Sea Shepherd’s 11e campagne in de Zuidelijke Oceaan, en de eerste die zich richtte op IOO-visserij in de wateren van Antarctica.

Sea Shepherd intel led to the boarding of the Songhua/Kadei. Photo: Josephine WatmoreInformatie van Sea Shepherd leidde tot de aanhouding van de Songhua/Kadei.

Operation Icefish
Bezoek
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: