Sea Shepherd kondigt Operation Sleppid Grindini aan

11 mei 2015

Sea Shepherd kondigt Operation Sleppid Grindini aan

Operation Sleppid Grindini

Sea Shepherd Global kondigt voor 2015 haar verdedigingscampagne voor de grienden van de Faeröer-eilanden aan: Operation Sleppid Grindini. Sea Shepherd-bemanningsleden van over de hele wereld gaan van 14 juni tot en met oktober naar de Deense Faeröer-eilanden om opnieuw de massale slachting van grienden en andere kleine walvisachtigen in de regio te stoppen.

Deze campagne is het startsein voor de toenemende aanwezigheid van Sea Shepherd in de Noord-Atlantische Oceaan. Daar gebruikt de organisatie haar eerdere successen en ervaringen in de Zuidelijke Oceaan om de voortdurende, onnodige slachting van walvisachtigen te bestrijden.

Slachting op de Faeröer-eilanden

Al honderden jaren drijft de bevolking van de Faeröer-eilanden migrerende grienden uit de zee naar ondiep water en slacht hen. Het slachten, bekend onder de Faeröer-term 'grindadráp' of 'grind', is een wrede en bloedige traditie die hele families van walvissen en dolfijnen in één keer uitroeit. 

Nadat ze de fjorden in zijn gedreven, drijven de noodlijdende walvissen zelf het strand op of worden ze aan hun spuitgaten aan wal gesleept met gaffelhaken (blásturkrókur). Daarna wordt met een speciale lans de ruggengraat van de walvissen doorgesneden terwijl ze naast hun familieleden liggen.

Sommige grienden lijden maar liefst dertig seconden lang, terwijl het bij anderen wel tot vier minuten kan duren voordat ze dood zijn. Voor deze dieren, waarvan de intieme familierelaties en de capaciteit om te lijden goed is gedocumenteerd, betekent degrindadráp een lange, aangrijpende en traumatische dood.

Slaughtered pilot whales line the docs in the bloody aftermath of a grind. Photo: Peter HammarstedtAfgeslachte grienden op de kade. Photo: Peter Hammarstedt

Sleppig Gridini: bevrijd de walvissen

Sea Shepherd kiest als naam voor deze campagne op de Faeröer Eilanden de Faeröer term: ‘sleppid gridini’. Letterlijk betekent dit: ‘bevrijd de walvissen’. Deze woorden zijn het traditionele bevel dat de grind-voorman gebruikt om een walvisjacht te openen.

Kapitein Alex Cornelissen, campagneleider van Operation Sleppid Grindini en CEO van Sea Shepherd Global, zegt: "Dit jaar doet onze crew weer alles wat wettelijk mogelijk is om ervoor te zorgen dat de grienden van de Faeröer-eilanden veilig zijn. De tussenkomst van Sea Shepherd in de ‘grind’ is er niet op gericht om de Faeröerders waarden op te leggen. Het is onderdeel van een wereldwijde beweging die wordt gedreven door de passie om deze grienden en al het kostbare leven in onze oceanen te beschermen."

Grote aanwezigheid Sea Shepherd op zee

Operation Sleppid Grindini is de zesde campagne van Sea Shepherd op de Faeröer-eilanden. Dit jaar zijn er meer Sea Shepherd-schepen dan ooit in de regio aanwezig. De in Nederland-geregistreerde schepen Bob Barker en Sam Simon zijn teruggekeerd van hun epische campagne in de Zuidelijke Oceaan; Operation Icefish. Zij gaan naar de staalblauwe wateren van de Faeröer-eilanden en worden daar vergezeld door de snelste trimaran van Sea Shepherd: de Brigitte Bardot. 

The Bob Barker makes its maiden voyage to the Faroe Islands for Operation Sleppid Grindini. Photo: Simon Ager

Ondersteuning van team aan land

De schepen zullen worden ondersteund door een team aan land, geleid door Rosie Kunneke uit Zuid-Afrika. Haar team zal helpen bij de coördinatie en het verstrekken van informatie gedurende de bloedigste maanden van de slachting.

Kunneke: "De praktijken die worden ondernomen tijdens de grind worden door geen enkel slachthuis in de ontwikkelde wereld getolereerd. Grienden en dolfijnen moeten een urenlange wrede en stressvolle drijfjacht in de richting van de kust doorstaan​ voordat ze in het bijzijn van hun familieleden worden geslacht. Door moderne gemakken en handel, maar ook door de veiligheidswaarschuwingen tegen de consumptie van walvissenvlees, hebben de mensen van de Faeröer-eilanden niet langer walvisvlees voor hun levensonderhoud nodig. Het wordt tijd dat we stoppen met deze onnodige, overdreven en overbodige wreedheid en de walvissen bevrijden. Voorgoed."

The Sam Simon  returns from Operation Icefish, bringing its Southern Ocean successes to the Faroe Islands. Photo: Marianna BaldoThe Sam Simon returns from Operation Icefish, bringing its Southern Ocean successes to the Faroe Islands.  The Brigitte Bardot returns to the Faroe Islands in 2015. Photo: Sea Shepherd Global
The Brigitte Bardot returns to the Faroe Islands in 205. 
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: