Sea Shepherd kondigt samenwerking aan met Mexicaanse overheid

6 mei 2015

Sea Shepherd kondigt samenwerking aan met Mexicaanse overheid 

Sea Shepherd heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met verschillende Mexicaanse overheidsinstanties om de ernstig met uitsterven bedreigde vaquita en andere mariene soorten te beschermen. Als onderdeel van de samenwerking zal Sea Shepherd een rol spelen bij patrouilles in gebieden met mariene fauna, toezicht, plus onderzoek en wetenschappelijke monitoring. De vaquita of Californische bruinvis is de kleinste walvisachtige ter wereld en komt alleen in de wateren van dit deel van de Californische Golf voor.

Sinds de lancering van Operation Milagro in maart van dit jaar houdt het Sea Shepherd-schip Martin Sheen toezicht op het mariene toevluchtsoord, waarbij de problemen van de vaquita in kaart worden gebracht. Opvallend was de omvang van de stroperij en de aanwezigheid van dodelijke kieuwnetten in deze beschermde wateren.

Tijdens de patrouilles is voor het eerst sinds 2013 een vaquita gezien. Volgens de rapporten van CIRVA (Comité Internacional para la Recuperación de la Vaquita), een comité waarvan overheidsinstanties, mariene biologen en non-gouvernementele organisaties deel uitmaken, neemt de vaquita-populatie af met een schrikbarende 18,5 procent per jaar en als er geen maatregelen worden genomen kan de soort uitgestorven zijn in 2018. Vaquita’s planten zich erg langzaam voort (ongeveer één jong per twee jaar) en slechts 25 vaquita’s zijn vruchtbare vrouwtjes.

De Mexicaanse President Enrique Peña Nieto onthulde onlangs een plan waarin de overheid zich verplicht om de vaquita in stand te houden. Een tweejarig moratorium door Mexico op kieuwnetvisserij in de vaquita-habitat is nu in werking getreden en het land neemt cruciale stappen om de met uitsterven bedreigde walvisachtige te redden. De samenwerkingsovereenkomst van de Mexicaanse overheid met Sea Shepherd getuigt verder van de bereidheid en toewijding om de vaquita te redden.

“We zijn blij samen te werken met de overheid van Mexico om de ernstig met uitsterven bedreigde vaquita en andere marine dieren in deze territoriale wateren te beschermen”, zegt kapitein Oona Layolle van de Martin Sheen. “Samen zullen we alles in het werk stellen om de vaquita te redden.”

 
Operation Milagro
Bezoek 
Operation Milagro
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: