Uitspraak Amerikaanse Ninth Circuit Court discutabel

29 april 2015

Uitspraak Amerikaanse Ninth Circuit Court discutabel

Een vrije interpretatie van de Alien Tort Statute is een gevaar voor Amerikaanse ondernemingen.

Sea Shepherd USA is 28 april een petitie gestart om het Amerikaanse Hooggerechtshof te vragen een rechterlijke uitspraak over de activiteiten van buitenlandse groepen tegen de illegale Japanse walvisjacht te opnieuw te beoordelen; http://www.seashepherd.org/images/stories/news/2015/news-150428-1-SSCS_Petition_Certiorari_FINAL.PDF

"Deze zaak gaat niet specifiek over de walvisjacht, maar roept fundamentele vragen op over de agressie waarmee de Amerikaanse rechter zich kan mengen in het buitenlands handelen van Amerikaanse bedrijven." zei Claire Davis, werkzaam bij Lane Powell, het advocatenkantoor dat Sea Shepherd vertegenwoordigt.

Sea Shepherd wil een herziening van de uitspraak van het gerechtshof, dat vond dat Sea Shepherd geen gehoor zou hebben gegeven aan het bevel om op minimaal 500 meter afstand te blijven van de Japanse walvisvaarders in het walvisreservaat bij Antarctica. Het gerechtshof beweerde jurisdictie te hebben over Sea Shepherd middels het  Alien Tort Statute. Dit is een federaal statuut bedoeld voor buitenlandse burgers om schendingen van universeel erkende internationale wetten, meestal daden als genocide en marteling, voor de Amerikaanse rechtbank te brengen.

Het juridisch geschil is ontstaan uit de langlopende schending van het verbod door de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) op de commerciële walvisvangst. Sinds de jaren 1986 heeft Japan zichzelf toestemming gegeven elk jaar meer dan duizend walvissen in het walvisreservaat van de  Zuidelijke Oceaan te doden, met inbegrip van bultrug walvissen en bedreigde vinvissen. Vorig jaar verklaarde het Internationaal Gerechtshof dat het Japanse zogenaamde onderzoeksprogramma een schijnvertoning is, en dat de Japanse walvisjacht in strijd is met het internationaal recht. Sea Shepherd's campagnes om de Japanse walvisjacht te stoppen is gedocumenteerd in de Emmy-genomineerde Animal Planet-serie Whale Wars.

De petitie van Sea Shepherd maakt tegenwerping tegen twee uitspraken van het gerechtshof: als eerste de uitgifte van het oorspronkelijke bevel, waarin Sea Shepherd beschuldigd werd van piraterij, en als tweede de uitspraak dat Sea Shepherd dat bevel overtreden zou hebben. Beide uitspraken zorgden ervoor dat voorafgaande beslissingen in het voordeel van Sea Shepherd werden teruggenomen. Zo gaf in 2012 de federale rechtbank van de staat Washington een 44-pagina’s tellend advies om het verzoek van het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen, om Sea Shepherd te beperken, tegen te gaan. In 2014 adviseerde een door het hof zelf aangestelde juridisch deskundig expert, na een acht dagen durend verhoor, dat Sea Shepherd het bevel niet had overtreden.

Ondanks het meningsverschil met de uitspraak van het gerechtshof in het najaar van 2012, berustte Sea Shepherd USA zich hierin, en brak volledig met Operation Zero Tolerance, de voor 2012/13 geplande anti-walvisjacht campagne. Hoewel het gerechtshof erkende dat Sea Shepherd het bevel niet had geschonden, achtte het Sea Shepherd USA toch schuldig door te beweren dat met terugwerkende kracht de "geest" van het bevel was geschonden en Sea Shepherd USA de buitenlandse Sea  Shepherd entiteiten had moeten controleren.

Het verzoek van Sea Shepherd USA tot herziening van de uitspraak van hof roept twee juridische vragen op: (1) ) of het Alien Tort Statute gehanteerd mag worden om het gedrag van Amerikaanse organisatie in internationale wateren te veroordelen; en (2) of een federale rechtbank haar macht kan gebruiken om een organisatie te straffen voor het overtreden van de ‘geest’ van een bevel.

De petitie is ingediend als: Sea Shepherd Conservation Society tegen het Institute of Cetacean Research et al. Een factsheet met verdere informatie over Sea Shepherd en haar betrokkenheid bij dit proces is hier beschikbaar: http://www.seashepherd.org/images/stories/news/2015/news-150429-1-SSCS_LP_Fact_Sheet.pdf

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: