Sea Shepherd sluit succesvolle Operation Icefish af

9 april 2015

Sea Shepherd sluit succesvolle Operation Icefish af

Crew of the Sam Simon hauled 72 kilometres of illegal gillnet abandoned by the Thunder in Antarctic waters. Photo: Giacomo GiorgiDe bemanning van de Sam Simon heeft 72 kilometer illegaal net van de Thunder binnengehaald.

Op 10 april ging de Bob Barker voor anker in Tema, Ghana. Daarmee eindigde Sea Shepherds 11e campagne in de Zuidelijke Oceaan. De campagne heeft wereldwijd de aandacht gevestigd op de stroperij op de kwetsbare Antarctische en Patagonische zeebaars. Dit heeft geleid tot een internationale samenwerking op hoog niveau in de strijd tegen de illegale visserij in de wereldzeeën.

Samenvatting Operation Icefish

Een korte samenvatting van de gebeurtenissen tijdens Operation Icefish:

•  Begin december gingen de Bob Barker en de sam Simon op zoek naar de ‘Bandit 6’, de zes resterende stropersschepen die erom bekend staan illegaal in de wateren van Antarctica naar Antarctische en Patagonische zeebaars te vissen.

•  Vanaf 17 december achtervolgde de Bob Barker 4,5 maand de Thunder, het meeste beruchte stropersschip.

•  Eind januari droeg de Sam Simon 72 kilometer illegaal visserijmaterieel van de Thunder over aan de lokale autoriteiten van Mauritius. Dit initieerde het eerste onderzoek ooit naar een illegaal vissersschip met een door Interpol uitgegeven paarse waarschuwing.

•  Op 2 februari onderschepte de Sam Simon nog twee van de ‘Bandit 6’ schepen: de Kunlun en de Yongding.

•  In maart werd de Kunlun aangehouden door de autoriteiten in Thailand. Twee weken later werd een ander ‘Bandit 6’ schip, de Viking, vastgehouden in Maleisië. Onderzoek naar hun misdaden is op dit moment gaande.

•  Op 6 april werd de Thunder tot zinken gebracht in de wateren van Sao Tomé en Principe, bij de West-Afrikaanse kust. Sea Shepherd gelooft dat het een opzettelijke daad van sabotage was, om bewijs van illegale visserij te verbergen. De schepen van Sea Shepherd hebbende gehele bemanning gered. De bemanning wordt nu vastgehouden in Sao Tomé en Principe, terwijl onderzoek naar het gezonken schip loopt.

Sea Shepherd hands over rescued crew of the Thunder Sao Tome coast guards. Photo: Jeff WirthSea Shepherd draagt geredde bemanning van de Thunder over aan kustwachten van Sao Tomé.

Veel zeedieren gered dankzij Operation Icefish

Dankzij Operation Icefish zijn er niet alleen talloze zeebaarzen gered. Ook vele andere zeedieren waren anders ten prooi gevallen aan het willekeurig doden door deze illegale vissers. Deze operatie heeft de stropers miljoenen dollars aan gederfde winst gekost en er is een zeer duidelijke boodschap gestuurd naar degenen die blijven vissen. “Stroperij wordt niet getolereerd in de wateren van Antarctica," zei kapitein Peter Hammarstedt, van de Bob Barker. Hij zal blijven samenwerken met Interpol om de laatste bewijsstukken, verzameld uit de Thunder, over te dragen.

Overheden van over wereld in actie gekomen

Operation Icefish heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe aanpak tegen internationale visserijgerelateerde criminaliteit. Overheden van over de hele wereld zijn in actie gekomen dankzij de inspanningen van Sea Shepherd en de Environmental Crimes Unit van Interpol. Kapitein Chakravarty van de Sam Simon blijft in contact met de autoriteiten van Sao Tomé en Principe inzake de bemanning van de Thunder. Sea Shepherd blijft ook beschikbaar om te helpen als de Yongding de komende weken aan wal gaat.

Operation Icefish was de eerste campagne van Sea Shepherd die was gericht op de illegale, ongeregistreerde en ongereguleerde visserij naar Antarctische en Patagonische zeebaars in de Zuidelijke Oceaan. Het was de langste continu-op-zee campagne tot nu toe.

The Bob Barker and the Sam Simon in pursuit of the Thunder. Photo: Simon AgerDe Bob Barker en de Sam Simon achtervolgen de Thunder. The most notorious of the poaching vessels, Thunder, sinks after being scuttled by its own captain and officers. Photo: Simon AgerDe meest beruchte van de stropersschepen, de Thunder, zinkt nadat de tussenschotten werden opengezet door de kapitein en officieren.
Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: