Gezocht stropersschip Viking vastgehouden in Maleisië

29 maart 2015

Gezocht stropersschip Viking vastgehouden in Maleisië

The Viking is the 2nd of the “Bandit 6” poaching vessels to be detained this month. (Image courtesy CCAMLR)De Viking is het tweede Bandit 6-stropersschip dat deze maand is aangehouden. (foto; CCAMLR)

Het stropersschip de Viking is aangehouden in Maleisië. Het schip vaart onder Nigeriaanse vlag en is één van de zes beruchte stropersschepen: de ‘Bandit 6’. De aanhouding betekent een nieuwe tegenslag voor de illegale visserij in de Zuidelijke Oceaan. 

Onderzoek door Maleisische autoriteiten naar illegale visserij

Het schip is aangehouden voor schending van het Maleisische zeerecht. Daarnaast gaan de Maleisische autoriteiten ook onderzoeken of het schip zich schuldig heeft gemaakt aan illegale visserij. Aan boord van de Viking waren 18 bemanningsleden: 1 uit Chili, 2 uit Peru en 15 uit Indonesië. De kapitein is gearresteerd. Zijn nationaliteit is onbekend.

Een van de Bandit 6

De Viking is een van de zes schepen die zich bezig houden met illegale visserij. Sea Shepherd noemt deze beruchte stropersschepen de ‘Bandit 6’. De schepen staan er om bekend te vissen op de kwetsbare Patagonische en Antarctische zeebaarspopulatie in de wateren rondom Antarctica.

Lange geschiedenis illegale visserij

De Viking heeft een lange geschiedenis van illegale visserij. Er staat sinds 2013 een paarse Interpol-waarschuwing op het schip. De eigenaren en beheerders van het schip worden ervan verdacht internationale wetten en regels te overtreden. Ook worden zij verdacht van fraude en visserijgerelateerde misdaden. 

The Viking (Image courtesy CCAMLR)De Viking (foto; CCAMLR)

Oproep arrestatie stropers

Sea Shepherd roept de relevante autoriteiten op de eigenaren en officieren van het schip te vervolgen en hun schip uit de vaart en hun buit in beslag te nemen. Om er zeker van te zijn dat de stropers niet opnieuw hun slag slaan in de Zuidelijke Oceaan, moeten de stropers opgepakt worden voor hun misdaden.

Oproep onderzoek schending mensenrechten

Daarnaast roept Sea Shepherd de Maleisische autoriteiten ook op onderzoek te doen naar mogelijke schending van de mensenrechten aan boord van de Viking. Vorige week rapporteerde Sea Shepherd namelijk een zelfmoordpoging aan boord van de Thunder. Mensenrechtenexperts hebben laten weten dat de zelfmoordpoging naar alle waarschijnlijkheid te maken had met de slechte omstandigheden aan boord van het schip.

Laatste nieuws over Kunlun

Overigens hebben de Thaise autoriteiten laten weten dat de kapitein van de Kunlun (ook één van de Bandit 6-stroperrschepen) vervolgd wordt voor het vals aangeven van een visvangst. Daarnaast wordt de kapitein Jose Alberto Zavaleta Salas verdacht van het vals rapporteren van de vlag en registratie van het schip. Het bedrijf dat de vis in ontvangst nam, South Services Co Ltd, wordt eveneens vervolgd voor zijn rol bij het illegaal importeren van vis in Thailand. 

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: