Bemanningslid Thunder doet zelfmoordpoging nadat Nigeria schip vlag ontneemt.

26 maart 2015

Bemanningslid Thunder doet zelfmoordpoging nadat Nigeria Thunder vlag ontneemt

Sea Shepherd roept op tot onderschepping van schip dat nu stateloos is.

De kapitein van het stropersschip Thunder heeft de beide Sea Shepherd-schepen Bob Barker en Sam Simon laten weten dat een van zijn bemanningsleden een zelfmoordpoging heeft gedaan. Het is niet duidelijk wat de toestand is van de man, waarvan wordt aangenomen dat hij de Indonesische nationaliteit heeft.

Vrijwel tegelijk werd bekend dat de Nigeriaanse autoriteiten de registratie van de Thunder ongeldig hebben gemaakt, vanwege de voortdurende schendingen van de registratievoorwaarden. Dat betekent dat de Thunder nu officieel stateloos is en daarmee een piratenschip geworden.

De Bob Barker heeft via een van de kleine boten geprobeerd om te communiceren met de Indonesische bemanning met behulp van briefjes in plastic flessen. In de briefjes liet het Sea Shepherd schip weten bereid te zijn om de gehele bemanning aan boord te nemen, inclusief de gewonde man. De flessen werden door officieren, die vermoedelijk de Spaanse nationaliteit hebben, onderschept en in zee geworpen.

In de uren daarna was er diverse malen contact tussen de Thunder en de Bob Barker. De kapitein van het piratenschip probeerde duidelijk te maken dat de bemanning vrijwillig aan boord is en dat alles verder in orde is. Een van de Indonesische bemanningsleden – volgens de kapitein “de bootsman” -  las daarna een verklaring voor in het Spaans waarin de kapitein “een goed mens” werd genoemd.

Sea Shepherd gelooft stellig dat de bemanning niet vrijwillig aan boord is en slachtoffer is geworden van mensenhandel. “We kunnen geen contact maken met de bemanning”, vertelt Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker. “En de zelfmoordpoging spreekt wat dat betreft boekdelen.”

Nu de Thunder zonder nationaliteit vaart en kennelijk mensen tegen hun wil vasthoudt is het niets minder dan een slavenschip en een piraat die zo snel mogelijk onderschept en aan wal gebracht moet worden, en de officieren gearresteerd, vindt Sea Shepherd.

De Bob Barker achtervolgt de Thunder nu al ruim 100 dagen. Het schip is de meest beruchte van de ‘Bandit 6’: stropersschepen die nietsontziend illegaal vissen op beschermde soorten in de Zuidelijke Oceaan.


Operation Icefish
Bezoek
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: