Overwinning voor bedreigde blauwvintonijn en Sea Shepherd

5 maart 2015

Overwinning voor bedreigde blauwvintonijn en Sea Shepherd

Het Britse hooggerechtshof heeft op woensdag 4 maart beslist dat Sea Shepherd UK niet aansprakelijk kan worden gesteld door het Maltese visserijbedrijf Fish & Fish Ltd. Dit is een langverwachte overwinning voor zowel Sea Shepherd als de bedreigde blauwvintonijn. 

Uitspraak bindend
De uitspraak van het hooggerechtshof is bindend en kan niet meer worden aangevochten. Ook betekent de uitspraak dat Sea Shepherd Conservation Society en Sea-Shepherd-oprichter kapitein Paul Watson niet onderworpen kunnen worden aan de Engelse rechtspraak.

Daarnaast heeft het gerechtshof een eerder bevel hersteld dat zei dat Sea Shepherd £190,000 (ongeveer 265,00 euro) ontvangt voor de gemaakte kosten van de rechtszaak. Sea Shepherds advocaten blijven ervoor pleiten dat de verdere kosten (meer dan £400,000 - ongeveer 550,000 euro) en een schuld van $800,000 (ongeveer 735.000 euro) uiteindelijk ook terugbetaald worden aan Sea Shepherd. 

Reactie Paul Watson op overwinning
“Het was een lange en vervelende rechtszaak, maar uiteindelijk hebben we gezegevierd. Het is een grootse overwinning voor de blauwvintonijn en een duidelijke boodschap voor de stropers die de tonijn in aantal doen afnemen,” aldus Sea Shepherds oprichter, kapitein Paul Watson.

In 2010 bevrijdde Sea Shepherd blauwvintonijnen In juni 2010 bevrijdde de crew van Sea Shepherds campagne Operation Blue Rage 800 blauwvintonijnen uit netten in Libische wateren. Sea Shepherd is altijd duidelijk geweest over waarom deze tonijnen bevrijd werden: zij werden namelijk illegaal gevangen, na de sluitingsdata van het visseizoen. Ook waren er veel jongen bij, had het vissersschip geen inspecteur aan boord en kon de kapitein geen papierwerk over de vangst laten zien.

Rechtszaak duurde 3 jaar
Daarna begon het gerechtelijke getouwtrek. Sea Shepherd werd in 2011 aangeklaagd, maar in 2012 in het gelijk gesteld. Daarna ging de rechtszaak echter in hoger beroep. Het Britse hooggerechtshof hoorde de zaak in december 2014 en nu in maart 2015 werd Sea Shepherd ook in hoger beroep in het gelijk gesteld. Daarmee komt er nu een einde aan een lange rechtszaak.

Steve Irwin investigates fishing boats and tuna farm

Steve Irwin investigates fishing boats and tuna farm

Steve Irwin onderzoekt vissersboten en tonijn’farm’.

Video: Bekijk de lezing van de uitspraak van het Britse hooggerechtshof

Operation Blue Rage
Bezoek
Operation Blue Rage
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: