Sea Shepherd looft beloning uit voor informatie haaienstropers

2 maart 2015

Sea Shepherd looft beloning uit voor informatie haaienstropers

Sea Shepherd looft een beloning van 1000 dollar uit voor informatie over haaienstropers in Brunei. De afgelopen weken komen steeds meer verontrustende berichten bij Sea Shepherd binnen over illegale visserij op haaien in en rond Brunei. Sinds 8 juni 2013 zijn haaien en haaienproducten verboden in het sultanaat. Helaas laat de handhaving te wensen over, zoals blijkt uit foto’s die een medewerker van Sea Shepherd in Brunei maakte. 

Paul Watson looft persoonlijk beloning van 1000 dollar uit

Kapitein Paul Watson heeft persoonlijk 1000 US$ ter beschikking gesteld als beloning voor informatie die leidt tot de veroordeling van haaienstropers in Brunei. Sea Shepherds informatie wijst er duidelijk op dat er bewust op haaien word gevist en dat het hier niet gaat om bijvangst. Sea Shepherd heeft het sterke vermoeden dat de autoriteiten in Brunei het één en ander probeert onder het kleed te schuiven. Sea Shepherd blijft de situatie actief benaderen en zal de visserijautoriteiten in Brunei blijven bestoken met informatie. Hopelijk word er iets aan gedaan voordat het te laat is voor het ecosysteem in de wateren rond het sultanaat.

Veel gevangen haaien gespot

Twee weken geleden werden 10 jonge makreelhaaien te koop aangeboden in de haven van Jerudong Beach. Afgelopen week werd een enorme adelaarsrog aan land gebracht en een dag later werden een tijgerhaai van meer dan 5 meter en een hamerhaai (vermoedelijk een zwanger wijfje) gespot op een trailer. Een andere informant trof een vioolrog en gegrild haaienvlees aan op de Gadong-vismarkt in de hoofdstad Bandar Seri Begawan.

Brief van Sea Shepherd naar ministerie van Visserij

De directeur van Sea Shepherd Azië , Gary Stokes, heeft het ministerie van Visserij een brief gestuurd, waarop tot op heden geen reactie is gekomen. In de brief werden meerdere restaurants genoemd die haaienvinnensoep op het menu hadden staan. Opmerkelijk is dat één van die restaurants de soep inmiddels van de menukaart heeft verwijderd. De boodschap is kennelijk toch ergens doorgedrongen.

Indonesische minister van Visserij gaf krachtig statement af

Een interessant aspect aan de zaak in Brunei is dat de betrokken vissers uit Indonesië zouden komen en niet uit Brunei. De nieuwe minister van Visserij in Indonesië heeft eerder dit jaar een krachtig statement afgegeven met betrekking tot het niet langer tolereren van illegale visserij in de Indonesische wateren. Dit deed zij door drie Vietnamese vissersboten op te blazen. De minister heeft een brief ontvangen van Stokes met daarin de felicitaties voor het krachtige optreden. Haar optreden is in lijn met de overtuigingen van Sea Shepherd. In de brief vroeg Stokes om advies over hoe Sea Shepherd kan afrekenen met de Indonesische stropers in de wateren rond Brunei. Hierop is helaas nog geen antwoord gekomen.

$1,000 Reward

Dead Tiger Shark

Dode tijgerhaai

Mobula Japanica

Mobula Japanica

Guitar Shark at Gadong Market

Vioolrog op Gadong Market

Hammerhead Shark at Jerudong Market

Hamerhaai op Jerudong Market

Grilled Shark Meat at Gadong Market

Gegrild haaienvlees op Gadong Market

Gadong Market

Gadong Market

Jerudong Market

Jerudong Market

Jerudong Beach

Jerudong Beach

Lotus Restaurant menu showing shark dishes

Lotus Restaurant menu met haaiengerechten

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: