Sea Shepherd onderschept twee stropersschepen

1 februari 2015

Sea Shepherd onderschept twee stropersschepen

The poaching vessel, Yongding, turned toward the Sam Simon, missing a collision by 10 metres. Photo: Jeff WirthHet stropersschip, Yongding, keert naar de Sam Simon. Op 10 meter na raken de schepen elkaar niet. 

Op 1 februari 2015 onderschepte het Sea Shepherd-schip de Sam Simon twee stropersschepen in de Antarctische wateren. Het gaat om de Yongding en Kunlun, twee van de drie schepen die vorige maand de Nieuw-Zeelandse marine ontvluchtten. De schepen waren betrapt op illegale visserij in de wateren ten westen van de Ross Zee.

De Sam Simon onderschepte de schepen op de coördinaten 66˚ 39 Zuid 063˚ 43 Oost, binnen de Australische wateren. De schepen hadden verboden visserijmaterialen aan boord en varen onder Equatoriaal Guineese vlag. Er staat een paarse Interpol-waarschuwing op beide schepen. Ook staan ze op de zwarte lijst van de CCAMLR. 

Botsing met Sam Simon maar net voorkomen

Kapitein van de Sam Simon, Sid Chakravarty, heeft contact met de schepen opgenomen en hen opgedragen de regio te verlaten. Direct na dit contact voer de Yongding recht op de Sam Simon af, een botsing werd op 10 meter na voorkomen. Kapitein Chakravarty zei: ‘Dit is al de tweede keer in een maand dat zowel de Yongding als de Kunlun in Australische wateren zijn gevonden. Beide schepen hebben een lange geschiedenis van illegale visserij. De agressieve acties van de Yongding bevestigen alleen maar dat ze wat te verbergen hebben. Het is heel duidelijk dat de Nieuw-Zeelandse en Australische autoriteiten deze schepen nooit uit het oog hadden moeten verliezen.’

GPS coordinates show the poaching vessel Kunlun inside Australia's EEZ. Photo: Jeff WirthDe gps-coördinaten laten zien dat de Kunlun binnen de Australische wateren vaart.

Felle kritiek Sea Shepherd op Australische overheid

Sea Shepherd heeft opnieuw kritiek op de Australische overheid die tot nu toe niet gereageerd heeft op het nieuws dat de stropersschepen in Australische wateren varen.

Kapitein Chakravarty: ‘De Australische overheid heeft ervoor gekozen niets te doen nadat de HMNZS Wellington terugkeerde naar de haven. Hierdoor hebben de stropers alle ruimte gehad om de Antarctische wateren te bevaren. Dit heeft er direct toe geleid dat de stropers door konden gaan met de plundering van de kwetsbare zeebaarspopulatie in Antarctica. De schepen hebben weinig achting voor de autoriteiten en maken zich duidelijk geen zorgen om opgepakt te worden. De Sam Simon is vast van plan de Yongding en Kunlun te stoppen in hun illegale visserij. Opnieuw is Sea Shepherd de laatste én enige instantie die het zeeleven in Antarctica beschermt.’ 

 

Link naar Interpol Purple Notice, Yongding

Link naar Interpol Purple Notice, Kunlun

One of the two poaching vessels located today by the Sam Simon in Australian waters. Photo: Giacomo GiorgiEén van de twee stropersschepen die door de Sam Simon werd onderschept in Australische wateren. The poaching vessel, Kunlun, crosses the bow of the Sam Simon. Photo: Jeff WirthHet stropersschip de Kunlun kruist vlak voor de boeg van de Sam Simon.
Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: