Plan achtervolging stropers over te nemen van Nieuw-Zeelandse marine

14 januari 2015

Plan achtervolging stropers over te nemen van Nieuw-Zeelandse marine

The Sam Simon sets its sights on new targets - 3 illegal fishing vessels that fended off the New Zealand Navy. Photo: Mariana BaldoDe Sam Simon richt zich op nieuwe doelen: 3 illegale vissersschepen die de Nieuw-Zeelandse marine van zich hebben afgeschud. 

Kapitein Sid Chakravarty van de Sam Simon heeft aangekondigd drie illegale vissersschepen te zullen onderscheppen. De Nieuw-Zeelandse marine zat achter deze stropers in de Zuidelijke Oceaan aan, maar inmiddels is bekend dat de marine de operatie heeft gestopt en terugkeert naar de haven. 

Sam Simon enige schip met mogelijkheden stropers te vinden

Kapitein Chakravarty: “Drie criminele schepen gaan nu vrijuit. Nu de marine vertrekt, is de Sam Simon het enige schip met de intentie én mogelijkheden om de stropers opnieuw te vinden. We kennen deze zeeën door en door en ons schip is verstevigd om door ijs te kunnen varen. Ook hebben we de wil om direct in te grijpen en hun criminele operaties te stoppen.”

Na berging netten achter stropers aan

Al sinds Tweede Kerstdag 2014 is de Sam Simon bezig met de berging van diverse illegale kieuwnetten die de Thunder achterliet. Inmiddels heeft Sea Shepherd al 60 kilometer net geborgen. Meer dan 1000 Patagonische en Antarctische zeebaarzen en grote hoeveelheden andere zeedieren zijn dood in de netten gevonden. “Het is onze taak om de berging tot een goed einde te brengen. Zodra we daarmee klaar zijn, richten we ons op de drie stropersschepen,” aldus Chakravarty.

Stropersschepen vluchtten voor Nieuw-Zeelandse marine

De HMNZS Wellington onderschepte de drie stropersschepen nadat ze betrapt werden op illegale visserij in de Zuidelijke Oceaan. Volgens de Nieuw-Zeelandse overheid werden de schepen ergens ten westen van de Rosszee gevonden, maar de exacte locatie is nooit bekend gemaakt. Het gaat om de Songhua, Kunlun en Yongding. De schepen staan geregistreerd in Equatoriaal-Guinea en hebben een link met het criminele visbedrijf Vidal Armadores. De Nieuw-Zeelandse overheid had toestemming van Equatoriaal-Guinea om aan boord van de schepen te gaan. Twee kapiteins weigerde dit echter en de stropers vluchtten.

Scherpe kritiek op Australische overheid van kapitein Hammarstedt

Kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker, bekritiseert de Australische overheid vanwege het gebrek aan hulp aan de Nieuw-Zeelandse overheid. Hij zegt: “Vorig jaar kwam de Australische overheid de belofte om een douaneschip Antarctica in te sturen om de walvisvloot in de gaten te houden, niet na. Dit jaar had de overheid budget voor twee 40-daagse patrouilles in de Zuidelijke Oceaan. Toch stond de Nieuw-Zeelandse marine er alleen voor: één schip tegen drie. Nu keert het Nieuw-Zeelandse marineschip terug naar de haven en is de Australische overheid nergens te zien. Sea Shepherd is nu de enige overgebleven partij.”

On the run – known poaching vessel Kunlun, formerly the Chang Bai (Courtesy of CCAMLR)Op de vlucht, het bekende stropersschip Kunlun, voorheen Chang Bai (Foto van de CCAMLR)

On the run – known poaching vessel Yongding, formerly  the Chengdu (Courtesy of CCAMLR)Op de vlucht, het bekende stroperschip Yongding, voorheen Chengdu (Foto van de CCAMLR)

On the run – known poaching vessel Songhua, formerly  Nihewan (Courtesy CCAMLR)Op de vlucht, het bekende stroperschip Songhua voorheen Nihewan (Foto van de CCAMLR)

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: