Sea Shepherd roept Nieuw-Zeeland op stropers te arresteren

12 januari 2015

Sea Shepherd roept Nieuw-Zeeland op stropers te arresteren

The Kunlun, formerly the Chang Bai, has a long history of illegal fishing (Image courtesy CCAMLR)De Kunlun, voorheen de Chang Bai, heeft een lange geschiedenis in de illegale visserij (foto van de CCAMLR)Kapitein van het Sea Shepherd-schip de Bob Barker, Peter Hammarstedt, heeft de Nieuw-Zeelandse autoriteiten opgeroepen de onderschepte stropersschepen te arresteren. Het gaat om de Songhua en de Kunlun (beter bekend als Nihewan en Chang Bai). De schepen werden op 11 januari onderschept door de Nieuw-Zeelandse marine nadat ze betrapt waren op illegale visserij in de Zuidelijke Oceaan. De oproep komt nadat is gebleken dat de schepen toch doorgaan met vissen.

Kapitein Hammarstedt: ‘Stropen in Zuidelijke Oceaan wordt niet getolereerd’

Kapitein Hammarstedt: “We loven de Nieuw-Zeelandse marine voor de onderschepping van twee beruchte zeebaarsstopers. Maar nu heeft de Nieuw-Zeelandse regering de verantwoordelijkheid om te laten zien dat stropen in de Zuidelijke Oceaan níet wordt getolereerd. Deze schepen vissen al meer dan 10 jaar in Antarctica. Als de stropers niet worden gearresteerd, dan blijven zij doorgaan met stropen. Dit jaar en vele jaren daarna. Dan heeft de onderschepping weinig zin gehad.”

Beruchte stropersschepen

De Songhua is een berucht stropersschip. Het staat sinds 2008 op de zwarte lijst van de CCAMLR (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources) nadat het schip betrapt was op illegale visserij. Een jaar later, tijdens de Antarctica-campagne 2009/2010, nam Sea Shepherd een illegaal kieuwnet in beslag. Het schip heette toen nog de Paloma V en liet het net in de Antarctische wateren achter. De schepen hebben een link met het criminele visbedrijf Vidal Armadores. Al sinds 1999 hebben internationale visserijtoezichthouders 40 gevallen van illegale visserij gelinkt aan schepen die bij dit bedrijf of dochterondernemingen horen.

Stropers hebben geen enkel respect voor wet

“De Songhua is nu bezig met het vernietigen van het zeeleven. Deze criminelen laten voortdurend zien dat ze geen enkel respect voor de wet hebben. Zij blijven pronken met hun illegale activiteiten, recht in het gezicht van de Nieuw-Zeelandse autoriteiten. Het is tijd om deze stropers en hun schepen voorgoed achter slot en grendel te zetten,” zegt kapitein Hammarstedt.

Operation Icefish is Sea Shepherd’s 11th Southern Ocean Defence Campaign, and the first to target Illegal, Unreported and Unregulated (IUU) fishing toothfish fishing operators in the waters of Antarctica.

The Songhua, formerly  Nihewan and Paloma V was detained in New Zealand in 2008, but released with a warning (Image courtesy CCAMLR)De Songhua, voorheen de Nihewan en Paloma V,  werd opgepakt in Nieuw-Zeeland in 2008, maar werd later vrijgelaten met alleen een waarschuwing.(Foto van de CCAMLR))

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: