Sea Shepherd breekt record voor wereldrecord achtervolgen stropersschip op zee

7 januari 2015

Sea Shepherd breekt record voor wereldrecord achtervolgen stropersschip op zee

Crew stand watch to guide the Bob Barker through heavy-ice during its pursuit of Thunder. Photo: Simon AgerDe bemanning houdt de wacht en leidt de Bob Barker veilig door dicht ijs tijdens de achtervolging op de Thunder.Op 8 januari 2015 is het Sea Shepherd-schip de Bob Barker 22 dagen in achtervolging op het stropersschip de Thunder. Hiermee verbreekt het schip het record voor ís werelds langste achtervolging op een stropersschip op zee. Beide schepen zijn ongeveer 1000 zeemijlen ten zuidoosten van Zuid-Afrika.

Het vorige record van 21 dagen stond op naam van het Australische patrouilleschip Southern Supporter toen het in 2003 de Viarsa I (onder Uruguayaanse vlag) achtervolgde in de Zuidelijke Oceaan. De Viarsa I vluchtte nadat het was beschuldigd van illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars binnen de Australische exclusieve economische zone.

Kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt; "Elf jaar geleden begon de Southern Supporter dapper aan een achtervolging zoals we die nog nooit gezien hadden. Dit deden zij om onze oceanen te beschermen tegen diegenen die profiteren van de vernietiging van die oceanen. Vandaag huldigt de Bob Barker deze inspanningen, terwijl we door gaan met onze achtervolging op de Thunder. Wij jagen het schip steeds verder van hun jachtgronden in de schaduwgebieden van de Zuidelijke Oceaan. De stropers hebben ons door verraderlijk ijs en stormachtige zeeÎn geleid. Ze proberen ons steeds te overtreffen in wilskracht. Maar wij blijven onverschrokken, standvastig in onze achtervolging en resoluut in ons voornemen om er voor te zorgen dat deze stropers berecht worden voor de verwoesting die zij achter zich laten."

Ondertussen blijft het Sea Shepherd-schip de Sam Simon druk bezig met de monsteroperatie om illegale kieuwnetten te bergen. De Thunder liet de netten achter in de CCAMLR-regio toen het op 17 december vluchtte voor de Bob Barker.

De Sam Simon heeft het eerste illegale kieuwnet op 29 december geborgen. De operatie duurde 5 dagen en de bemanning heeft 25 kilometer van het net uit de Antarctische wateren gehaald. Meer dan 200 Antarctische en Patagonische zeebaarzen en andere zeedieren werden dood in het net gevonden.

Strategic operations of the haul on the aft-deck of the Sam Simon. Photo: Giacomo GiorgiDe vangst op het achterdek van de Sam Simon. Het tweede 'monster'net, 19 kilometer in totaal, werd 6 januari geborgen. Dit net was dan wel iets korter dan het eerste, maar bevatte tweemaal zoveel dode zeedieren dan het eerste. Ongeveer 500 Antarctische en Patagonische zeebaarzen en honderden andere zeedieren werden dood in het net gevonden. Een groot deel verkeerde in vergaande staat van ontbinding.

Kapitein van de Sam Simon, Sid Chakravarty, bevestigt de vondst van minstens nog 2 kieuwnetten in de regio. "De Thunder maakt de maatregelen van de CCAMLR en de lidstaten van de regio al meer dan 10 jaar belachelijk. Het stropersschip heeft kieuwnetten over de hele Banzare Bank verspreid, over meer dan 100 kilometer in lengte. Deze 'gordijnen des doods' zigzaggen over de zeebodem alle kanten op. Het richt een slachting aan onder de al zo kwetsbare zeebaarspopulatie en het Antarctische ecosysteem. Daar bovenop weten we dat de bijvangst van deze verboden kieuwnetten net zo hoog is als de beoogde visvangst. Dit wordt gezien als een ernstige overtreding bij elke vorm van visserij."

Ondanks het feit dat het gebruik van kieuwnetten verboden is door de CCAMLR sinds 2004, uit de commissie haar zorgen over de impact van deze vismethode. Illegale schepen gebruiken deze manier van vissen namelijk nog steeds.
De Thunder is een bekend stroperschip en vaart onder de Nigeriaanse vlag. Er staat een paarse Interpol-waarschuwing op het schip, dankzij de inspanningen van Nieuw-Zeeland, AustraliÎ en Noorwegen. De Thunder staat ook op de zwarte lijst van de CCAMLR.

Operation Icefish is Sea Shepherds 11e campagne in de Zuidelijke Oceaan. Dit jaar focust Sea Shepherd zich voor het eerst op het voorkomen van de illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars. 

Op 8 januari 2015 is het Sea Shepherd-schip de Bob Barker 22 dagen in achtervolging op het stropersschip de Thunder. Hiermee verbreekt het schip het record voor ís werelds langste achtervolging op een stropersschip op zee. 

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: