Sea Shepherd bemanning filmt zeldzame ecotype D-orka’s voor het eerst

4 januari 2015

Sea Shepherd bemanning filmt zeldzame ecotype D-orka’s voor het eerst

The distinctive large bulbous foreheads and tiny post-ocular eye markings are specific to the "Ecotype D" Orcas. Photo: Erwin VermeulenDe kenmerkende grote bolle voorhoofden en de kleine vlek bij het oog zijn kenmerkend voor de Ecotype D-orka’s.Op 26 december 2014 ontdekte de Bob Barker een troep zeldzame ecotype D-orka’s. Het schip voer tussen de Kerguelen en Crozeteilanden in het zuiden van de Indische Oceaan, in achtervolging op het stropersschip de Thunder. 

Eerste keer levend gefilmd

Sea Shepherd fotografeerde en filmde de ontmoeting. Ook stuurde Sea Shepherd de beelden door naar zee-ecoloog en (Antarctische)orka-expert, Robert L. Pitman, van het Southwest Fisheries Science Center of the National Oceanic and Atmospheric Administra-tion’ in de Verenigde Staten. Pitman heeft de foto’s bestudeerd en heeft bevestigd dat het inderdaad gaat om type D-orka’s. Hij voegde daaraan toe dat hij niet dacht dat deze dieren ooit eerder levend waren gefilmd.

Zeer zeldzame orka

De orka werd voor het eerst geïdentificeerd toen in 1955 een troep strandde bij Paraparaumu Beach in Nieuw-Zeeland. Ecotype D-orka’s worden gekenmerkt door grote, bolle voorhoofden, die vergelijkbaar zijn met die van grienden. Ook de kleine vlek bij het oog is een kenmerk. De type D-orka is de op één na oudste orkasoort. Na 1955 is dit type orka in bijna 50 jaar niet meer gezien. Waarschijnlijk zijn er in totaal slechts 13 waarnemingen geweest. De meest recente waarneming van de Bob Barker is daar één van.

Bemanning Bob Barker vol ontzag

Erwin Vermeulen was één van de bemanningsleden die de ontmoeting heeft gefotografeerd. Hij zegt: ”De bemanning keek vol ontzag naar de 13 orka’s die in de deining langs de boeg surften. Onder de 13 orka’s waren een jong en een grote mannelijke orka. De surf-show duurde bijna een uur.”

 

The rare pod of about 13 Orcas stayed with the Bob Barker for an hour.De zeldzame troep orka’s bleef bijna een uur bij de Bob Barker. 

 

Nog nooit eerder vertoonde beelden: Op 26 december 2014 ontdekte de Bob Barker een troep zeldzame ecotype D-orka’s. Zee-ecoloog en (Antarctische)-orka-expert, Robert L. Pitman heeft Sea Shepherds beelden bekeken en bevestigd dat het inderdaad gaat om de zeldzame orka. Hij voegde toe dat hij dacht dat de dieren nog nooit eerder levend gefilmd waren.

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: